Un milió de vacunes esperen a la nevera
Salut regalarà entrades a espectacles per incentivar la immunització dels menors de 40 anys
BarcelonaA Catalunya hi ha un milió de persones que ara mateix es podrien vacunar i encara no ho han fet. Preocupa especialment que un terç del grup de 20 a 39 anys encara no s'hagi vacunat, malgrat que fa dos mesos que es va obrir el calendari, segurament per la coincidència amb les vacances i la creença estesa que el covid no els afecta greument, tot i que representen la meitat dels contagis en aquesta cinquena onada i en aquests mesos hi ha hagut 2.500 ingressos de persones de menys de 39 anys, de les quals 319 van acabar a l'UCI i 9 van morir.
Per aconseguir incrementar la taxa de vacunació entre els menors de 40 anys, Salut esprem totes les opcions: trucades telefòniques personals a tots els que no s'han vacunat, punts de vacunació a les universitats –la primera, la UAB, comença aquest dimecres–, campanyes amb referents juvenils i influencers i també una política de descomptes en activitats culturals, com concerts, i de lleure per als nous vacunats. Segons ha avançat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, s'està estudiant oferir "algun incentiu" a les persones que s'immunitzin, com descomptes en concerts, teatres o albergs. Ara s'està buscant una fórmula que "sigui justa" i que no suposi una discriminació entre els que es vacunen a partir d'ara i els que ja s'hagin vacunat, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio.
És el que demana el doctor Jaume Sellarès, vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona, que apunta que s'ha de buscar la via per premiar els nou vacunats sense menystenir els que ja ho van fer durant els primers mesos. Per al doctor Carlos Rodrigo, membre del Comitè Assessor de Vacunes, els incentius són comprensibles per aconseguir augmentar la cobertura, però alhora adverteix que els esforços per afavorir la vacunació no només s'han de quedar amb l'administració de dosis sinó que s'ha de fer pedagogia per convèncer de la utilitat de la immunització i explicar que amb la pauta completa els beneficis socials es multipliquen perquè es faciliten, per exemple, els viatges internacionals.
En aquest sentit, Sellarès concedeix que si bé tots els esforços públics per incrementar els índexs de vacunació són bons, es pot insistir en "apel·lar a la responsabilitat individual" que immunitzar-se és un gest solidari amb la salut i l'economia col·lectiva, però també conscienciar en l'eficàcia de la "pressió social" que es pot exercir també individualment amb les persones de nuclis pròxims. Aquest metge de família es refereix al pes que pot tenir, per exemple, que un grup d'amics ignori els que voluntàriament refusen vacunar-se. "Segurament així se sentiran rebutjats i pensaran que és millor vacunar-se", diu.
Els nivells de vacunació tant a Catalunya com a Espanya són dels més elevats respecte als països del voltant, que han fet campanyes més agressives per premiar d'alguna manera els col·lectius vacunats, i el moviment antivacuna és residual, per la qual cosa són moltes les veus que desaconsellen castigar els que opten per no punxar-se.
Rodrigo subratlla l'eficàcia de les vacunes per evitar la malaltia greu –és a dir, els ingressos hospitalaris–, però alhora assenyala que no tota l'estratègia passa per apostar per la immunització, ja que la transmissió continuarà fins i tot amb vacunats i això, precisament, pot provocar la "desconfiança" entre els escèptics o dubtosos. Per això, insisteix, és bàsic seguir amb el missatge de mantenir la mascareta i impedir els botellonsi les aglomeracions, on és impossible mantenir les distàncies segures.
Buscant braços
Després de gairebé nou mesos de campanya de vacunació, amb tots els esforços per aconseguir la distribució puntual de les dosis que arribaven cada setmana, Salut guarda a les neveres un milió de vacunes que no troben un braç per punxar. Els mesos d'estiu, i les vacances d'agost en particular, han frenat el ritme que se seguia a Catalunya i l'autoritat sanitària confia que la tornada a la rutina –escola i feines– ajudi a la represa d'administració de vacunes per acostar-se a la tardor tenint cap al 90% de la població de més de 12 anys vacunada. Per sota d'aquesta edat encara no hi ha cap calendari de previsió de quan es podria començar a vacunar les criatures, ja que encara s'estan fent els assajos clínics pertinents abans de posar el medicament al mercat.
Cabezas ha explicat els esforços del departament per captar persones vacunables i, en la mateixa entrevista, ha afirmat que només diumenge es van efectuar 40.000 trucades personals per animar-les a vacunar-se, dins d'una campanya de contacte telefònic en què es preveu arribar a un milió de persones. De moment, Salut ha administrat 10,5 milions de dosis, xifra que suposa que el 69% de la població ja té la pauta completa i el 72% s'ha posat la primera dosi. Per edats, els trams que més amoïnen són els de 20 a 34 anys, en què tres quartes parts ja porten la primera dosi, i els de 34 a 39 anys, amb el 71%.
Avís a l'oci nocturn: la prioritat és "obrir bé" les escoles
El que de moment no obrirà serà l'oci nocturn, perquè la prioritat és assegurar la tornada a l'escola i a la universitat. Per bé que les dades epidemiològiques indiquen que s'està sortint de la cinquena onada, encara hi ha 938 hospitalitzats per covid (21 menys que dilluns), dels quals 316 són a l'UCI (cinc menys que ahir). La velocitat de transmissió del virus (Rt) segueix a 0,75 (cada 100 infectats contagien 75 persones) i el risc de rebrot retrocedeix a 104, set punts menys que ahir. Cabezas no ha concretat si les discoteques podran reobrir quan hi hagi 100 ingressats crítics, però ha dit que aquesta xifra indicaria que el covid "és una malaltia més i no la malaltia". "Tots els esforços estan posats en la vacunació per obrir bé les escoles el dia 13", ha insistit. En aquest sentit, gairebé la meitat de la població de 12 a 19 anys, els últims que van començar a vacunar-se, ja estan immunitzats: un 66,5% tenen la primera dosi i el 41,1% totes dues.
Tant la patronal de l'oci nocturn com l'Ajuntament de Barcelona, entre altres actors, han demanat els últims dies reobrir discoteques per esponjar els carrers i evitar els botellons, que en les últimes setmanes han deixat imatges d'aglomeracions i gent sense distàncies ni mascaretes. La secretària, però, ha assegurat que de moment aquestes festes no han tingut una repercussió directa en els contagis. Aquest dimarts s'han notificat 743 nous contagis i 50 morts, la majoria corresponents a dies anteriors que encara no havien estat comunicats.