Salut farà PCR massives als barris barcelonins de Torre Baró i el Besòs per detectar positius asimptomàtics
Santa Coloma de Gramenet ha realitzat 1.500 proves en dos dies i s'espera arribar a les 4.500
Santa Coloma de GramenetContinuen els cribatges massius de covid-19 en diversos punts de Catalunya. Arriba el torn de la ciutat de Barcelona, on el departament de Salut té previst fer una estratègia de detecció de contagis asimptomàtics als barris de Torre Baró (Nou Barris) i el Besòs i el Maresme (Sant Martí) mitjançant PCR. Les proves es començaran a fer aquest cap de setmana a Torre Baró i la setmana que ve al Besòs, però la consellera de Salut, Alba Vergés, no ha detallat a través de quins dispositius es faran, si serà amb el sistema porta a porta o a les carpes establertes a les instal·lacions de l'atenció primària.
Segons les dades que publica diàriament Salut, la zona del litoral de Barcelona –que inclou 13 barris entre els quals el Poblenou, Sant Martí i la Verneda– és la que té un risc de rebrot més elevat ara mateix. Els investigadors del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la UPC expliquen que la situació a Barcelona ciutat, de moment, continua amb una taxa de contagi del virus (R) igual a 1 i és manté "en altiplà", d'aquí que cada dia se'n notifiquin centenars de casos.
La gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (AGSPB), Carme Borrell, ja havia confirmat en una entrevista a la SER la voluntat de l'Ajuntament de Barcelona de fer les proves a Torre Baró –"és un barri petit", ha apuntat– i a una part del Besòs. Borrell ha explicat que són zones on viu "molta gent vulnerable i amb més risc de patir la malaltia”. "Però si els hem escollit és perquè són els dos territoris que registren les incidències d'infecció més altes. Estem treballant per fer-ho i esperem que sigui possible", ha justificat.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, explica que els cribatges es plantegen atenent la densitat poblacional i les possibles aglomeracions, sovint provocades per factors socioeconòmics com la sobreocupació d’habitatges molt petits i poc ventilats.
La intervenció social, clau
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha atès els mitjans aquest migdia des de Santa Coloma de Gramenet, on aquesta setmana s'estan fent PCR en dos barris, el Llatí i Fondo. Fins ara s'han fet 1.500 proves a persones potencialment infectades i asimptomàtiques i s'espera arribar a unes 4.500 proves, si bé la crida es dirigeix a moltes més: a un total de 13.836 persones, 4.922 al barri Llatí i 8.936 al de Fondo. L'estratègia que s'ha seguit ha estat trucar als veïns dels carrers vinculats a aquests ambulatoris perquè s'hi apropin.
Malgrat que encara es faran més tests al llarg del dia, l'índex de positivitat de les proves –és a dir, les que revelen una infecció activa– fins al moment se situa entorn de l'1,3%. Vergés ha destacat que la taxa de contagis (R), que calcula els casos que es deriven d'un sol contagi de mitjana, ha passat d'1,24 a 0,85 en una setmana. "Actuem el més aviat possible quan observem un creixement important de casos en zones determinades. Estic molt satisfeta", ha valorat.
Vergés ha assegurat que l'estratègia comunitària a través dels professionals de confiança dels veïns permetrà fomentar l'educació sanitària i accedir a aquelles persones amb més risc de tenir i transmetre el virus. De fet, Vergés ha assegurat que els cribatges intensius en aquelles zones amb més risc són una carrera de fons que Salut preveu mantenir "moltes setmanes" més.
Com a la resta de municipis on s'estan fent els cribatges, les proves es destinen especialment a persones asimptomàtiques de 19 a 40 anys. L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha explicat que s'està treballant conjuntament amb Salut, però sobretot amb les entitats socials i veïnals, per detectar precoçment els casos, aïllar-los i evitar-ne la propagació. La socialista ha dit que la intervenció comunitària és clau en un territori on viuen 120.000 persones en aproximadament 4,5 quilòmetres quadrats, ja que permet treballar els mecanismes de prevenció entre la població gràcies als professionals sanitaris, que identifiquen els positius asimptomàtics.
Però el rol fonamental l'han d'exercir els agents socials, entre els quals mediadors culturals, agents de Protecció Civil, voluntaris de la Creu Roja i professionals sanitaris, ja que són els que coneixen les característiques dels barris més afectats. "Amb la PCR no s'acaba el procés, sinó que comença", ha afirmat Parlon. Si les persones que es fan la prova i donen negatiu –ha subratllat– no són conscients que han de mantenir les distàncies i la higiene de mans, que han de portar la mascareta i que han d'evitar les trobades multitudinàries, o els positius no respecten les quarantenes, "els cribatges no serveixen de res, perquè només ens donen la fotografia d'un moment concret".
Cauen els nous contagis
D'altra banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha puntualitzat que aquesta setmana també s'han començat a fer proves PCR de forma àmplia a Mollet del Vallès, tal com va anunciar dimarts l'alcalde del municipi, Josep Monràs. En aquest cas, però, el departament ha matisat que es tracta de tests adreçats a persones vinculats a brots cncrets, a les quals se les cita directament per fer la prova. Argimon ha remarcat que aquest dispositiu és diferent dels fets al Vallès, Vilafranca i Santa Coloma.
Vergés ha celebrat l'estabilització de la pandèmia després que hagi baixat de nou el nombre de contagis diaris, i ha defensat la importància de fer cribatges massius per arribar a "doblegar la corba" de Catalunya. Salut ha notificat aquest dimecres 450 casos nous de covid-19 confirmats amb una prova PCR, una xifra notablement inferior a la notificada ahir (+759) que eleva a 88.260 les persones que han contret la malaltia des de l'inici de la pandèmia.
El risc de rebrot se situa avui a 139,16, lleugerament per sobre que ahir (138,79), però se sumen 8 víctimes mortals més al còmput total (12.837). També s'incrementen en tres les persones hospitalitzades (574) i els ingressos a l'UCI (119).