Societat13/01/2021

Només els hospitals vacunaran amb les dosis de Moderna

Salut preveu acabar de posar els primers vaccins de Pfizer a les residències aquest cap de setmana

Gemma Garrido Granger

Santa Coloma de GramenetLes primeres 5.800 vacunes de Moderna han aterrat a Catalunya aquest dimecres al migdia i, a partir de dijous, s'administraran exclusivament entre els professionals sanitaris de quatre hospitals: l'Hospital Comarcal d'Amposta (Montsià), el de Sant Joan de Déu (Baix Llobregat), la Fundació Althaia de Manresa (Bages) i l'Hospital de Mataró (Maresme). Aquestes dosis no es destinaran, per tant, a vacunar les persones que viuen en residències de gent gran, que continuaran vacunant-se amb les de Pfizer, segons han confirmat aquest dimecres el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas.

Sabent que tant les vacunes de Pfizer com de Moderna conviuran però no es podran combinar –s'han de rebre les dues dosis del mateix fabricant–, Salut ha optat finalment per diferenciar del tot els espais on s'administrarà cadascuna per evitar possibles confusions. A les residències i els centres sanitaris que ja han començat a vacunar es continuarà fent servir Pfizer, i als hospitals que comencen tot just ara la campanya, es posarà Moderna. Però a part dels criteris organitzatius que avalen aquesta decisió també n'hi ha de tècnics, segons han exposat les autoritats sanitàries en una roda de premsa per fer balanç de la campanya de vacunació.

Cargando
No hay anuncios

Les vacunes de Moderna s'administren en dues dosis, amb una diferència de 28 dies entre si, i poden aguantar fins a 30 dies descongelades. Tot i que arriba en vials de deu dosis congelades –no ultracongelades com les de Pfizer–, no es poden traslladar un cop s'han descongelat per la seva tecnologia d'ARN missatger. Per això han d'anar sempre a centres que disposin de congeladors a -20 graus centígrads, eminentment hospitals, per reduir al mínim el moviment dels vials. "Això condiciona els llocs on es poden utilitzar", ha admès Cabezas. I Argimon ha afirmat que eren "més fàcils d'administrar en hospitals que en centres d'atenció primària o residències", perquè ja disposen d'aquests frigorífics adaptats.

El departament de Salut ha assegurat que, d'aquí dues setmanes, arribaran 8.000 dosis més de Moderna. Amb tot, encara no se sap quan arribaran ni com es repartiran la resta de vacunes que han d'arribar d'aquesta indústria fins a les 98.000 previstes. "Planificar és molt complicat", ha admès Argimon. De fet, el secretari ha explicat una anècdota que, segons el seu parer, evidencia el poc marge de maniobra amb què s'està gestionant la campanya de vacunació: el departament es va assabentar que aquest dimecres arribaria la primera remesa de la vacuna de Moderna per un transportista, que ho va comentar amb total naturalitat: "Nosaltres no teníem la confirmació oficial del ministeri de Sanitat, amb qui ens havíem reunit i només ens havia dit que era probable que arribessin".

Cargando
No hay anuncios

Segones dosis a les residències

Des del 27 de desembre, el departament de Salut ha administrat la primera dosi de la vacuna de Pfizer –l'única que s'està posant de moment– a 91.382 persones, 15.195 en un sol dia, segons les dades oficials. En total, s'han vacunat prop de 32.000 residents, 16.000 treballadors de residències i 43.000 professionals sanitaris. Amb aquest ritme de vacunació, i tenint en compte que més de la meitat dels residents en geriàtrics ja han rebut la primera dosi, Argimon ha calculat que durant el cap de setmana ja s'haurà immunitzat parcialment totes les persones grans que viuen en residències verdes –les que no tenen cap infecció detectada– o grogues –les que en tenen casos però els centres estan sectoritzats–. "Ara estem revisant a escala estatal si es pot començar a actuar en els contactes de positius de les vermelles, on hi ha brots actius i fins ara no han rebut vacunes", ha puntualitzat Cabezas.

Cargando
No hay anuncios

I, com que la setmana que ve ja hauran passat el mínim de 21 dies que cal deixar entre les dues dosis entre els que van rebre la vacuna l'últim cap de setmana de desembre, ha dit Argimon, Salut preveu començar "la segona volta" de la vacunació. És a dir, la setmana que ve s'administraran les segones dosis als usuaris dels primers centres que se la van posar. Com és lògic, es farà en el mateix ordre i, "si tot va bé, la senyora Josefa Pérez de la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat tornarà a ser la primera a rebre-la", ha apuntat.

Cargando
No hay anuncios

Perquè la vacuna de Pfizer ofereixi la màxima protecció cal posar-se les dues dosis amb 21 dies de diferència com a mínim –28 en el cas de Moderna– i esperar entre una i dues setmanes després de rebre la segona. Així, serà a partir de la primera setmana de febrer que a Catalunya hi haurà persones completament vacunades de covid. "Però l'estratègia dependrà del tipus de vacuna, la quantitat de dosis i la cadència amb què van arribant", ha comentat Argimon.

Cargando
No hay anuncios

La doctora Cabezas ha destacat el "bon ritme" de vacunació que s'ha assolit i la bona acceptació de la vacuna no només entre els residents als geriàtrics, sinó també entre els professionals sanitaris. "El rebuig entre els sanitaris està per sota de l'1%, però a les residències s'està donant sobretot entre el personal, en un 7% dels casos", ha explicat. També ha assegurat que Salut s'està adreçant als col·lectius més escèptics per explicar-los el funcionament de la vacuna i posar fi, així, a les seves reticències amb informació.

"Estoc de continuïtat"

Salut ha rebut 180.020 dosis de vacunes de Pfizer, 60.000 a la setmana, i de moment n'ha distribuït 136.340 a tot el país. "Aquest no és el nostre objectiu, sinó el que ens arriba cada setmana", ha subratllat Argimon. Demà dijous es distribuiran unes 25.000 dosis més per deixar un "estoc de continuïtat" de 18.000 dosis per repartir-les dilluns, que és quan arriben els nous lots de vacunes de Pfizer.

Cargando
No hay anuncios

Aquest estoc té una explicació lògica: les vacunes no es poden distribuir directament quan arriben, sinó que cal assegurar-se que cap dels elements de la cadena del fred s'ha interromput en el trajecte. Només quan s'ha comprovat que el seu estat és bo s'alliberen. Mentrestant, s'han de poder tenir vacunes reservades per mantenir la campanya.

Les autoritats sanitàries han volgut posar en valor la celeritat amb què s'han muntat els dispositius i els equips d'infermeria per assegurar que totes les vacunes arriben a les residències i als centres sanitaris del país de manera equitativa i amb totes les garanties. Per això, Argimon ha puntualitzat que no és un pla fàcil de dur a terme i que l'arribada de les vacunes no suposa, en cap cas, que es pugui incrementar el ritme de vacunació de la nit al dia.

Cargando
No hay anuncios

El secretari ha recordat que la vacunació suposa tot un repte logístic, el més important mai viscut en una campanya d'aquestes característiques, i encara més si es compara amb la de la grip. La vacuna de la grip ja ve preparada en format unidosi i es poden traslladar els vials; en canvi, en el cas de la del covid, cal reconstituir-les amb sèrum fisiològic abans d'injectar-les. Quan s'enllesteixen els vials, aquests no es poden moure i s'han d'administrar al lloc on s'han preparat.