Coronavirus

Salut tancarà els 'vacunòdroms' i els canviarà per unitats mòbils

Els sanitaris vacunaran als instituts amb menys estudiants immunitzats

ARA
3 min
Els joves de 12 a 16 anys es vacunaran als instituts

BarcelonaGairebé tres mesos, 85 dies, ha costat rebaixar el risc de rebrot per sota de 100, el llindar en què es considera que es pot començar a controlar la pandèmia i que fa passar Catalunya de risc alt a moderat. En aquest descens lent i constant de la cinquena onada, el creixement potencial de contagis és de 96 punts, cinc menys que ahir dijous. Catalunya no estava per sota del llindar de 100 des del 17 de juny. Això contrasta amb el lleu ascens de la velocitat de propagació, que ha augmentat dues centèsimes, fins a 0,78, una dada que es manté dins de paràmetres de baixada de la infecció.

Amb les dades epidemiològiques en baixada i les de la vacunació estancades entre la població més jove i col·lectius identificats com a vulnerables, Salut considera que ha arribat l’hora de canviar l’estratègia de grans centres distribuïts per tot el territori que ha permès vacunar gairebé el 70% de la població de més de 12 anys –per als més petits, encara no hi ha cap vacuna–. A canvi, vol posar en marxa punts de vacunació mòbils on es pugui anar sense cita. Per al conseller Josep Maria Argimon els anomenats vacunòdroms (com el de la Fira de Barcelona i el de Cornellà) “cada vegada tenen menys sentit”. Ha apuntat que a partir d’ara s’ha de fer el canvi cap a “estratègies de microcirurgia” per arribar a “persones de col·lectius complicats” que s’estan “detectant” des de l’atenció primària. A més, les biblioteques o centres cívics habilitats a correcuita per transformar-los en centres de vacunació han de recuperar a poc a poc l'activitat normal, ara que la cinquena onada està en retrocés i s’han acabat les restriccions pandèmiques.

L’estratègia que pretén aplicar Salut s’ha començat a posar ja en pràctica a la ciutat de Barcelona amb aquests petits punts de vacunació mòbil que s’instal·len en barris on s’ha detectat que la cobertura immunològica avança molt a poc a poc. A la capital catalana la diferència del percentatge de vacunació entre algunes zones arriba a ser de 23, però havia arribat a ser de 30.  

Vacunació als instituts

En aquest context, els centres obriran amb el 67% dels alumnes de 12 a 15 anys immunitzats, segons ha apuntat aquest divendres la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha anunciat que els sanitaris es desplaçaran a vacunar en aquells instituts en què es detecti que hi ha un índex especialment baix de vacunació, cosa que també s'aprofitarà per obrir la campanya a la comunitat del barri o la ciutat. En el cas que les característiques del centre no permetin dedicar-hi un espai específic, es buscarà un lloc a l'exterior.

En el protocol marcat per Educació i Salut ja es va fixar que els alumnes de més de 12 anys totalment vacunats que siguin contacte estret d'un positiu no hauran de guardar quarantena.

En l'actualització diària de l'evolució de les dades epidemiològiques del covid, el departament de Salut ha declarat que hi ha 30 hospitalitzats menys i ara són 812, en una tendència que també es nota a les UCI, amb set malalts menys ingressats, així que ara n'hi ha 278 d'ocupades per pacients de coronavirus.

En paral·lel, s'han notificat 1.037 nous contagis confirmats per PCR o test d'antígens, xifra que suposa que la positivitat continua també a la baixa i ara és de 3,49, un punt i mig inferior al que l'OMS marca com a llindar del control. La nota negativa són les morts, ja que se n'han notificat 18 de noves, de les quals tres corresponen a residents de geriàtrics.

stats