El Govern prorroga 10 dies més el tancament de bars i teatres

Els centres d'estètica ja obriran demà i es limita a 100 el nombre d'assistents als centres de culte

Tres clientes fan el cafè al carrer el primer dia de bars tancats a Terrassa
Marta Rodríguez Carrera
12/11/2020
3 min

BarcelonaL'obertura de l'hosteleria i la cultura haurà d'esperar almenys 10 dies més. El Procicat ha aprovat allargar fins el dilluns 23 de novembre l'ordre de tancament al constatar que malgrat que la transmissió de nous contagis s'ha frenat en les últimes setmanes, la pressió als hospitals és encara massa elevada com per reprendre l'activitat.

Els únics canvis afecten als centres d'estètica i de massatge que podran obrir a partir de dissabte sempre que sigui amb cita prèvia i garanteixin una atenció individualitzada que eviti que hi hagi interacció entre clients. Una altra de les novetats és que es limita a 100 persones l'assistència als centres de culte, una reducció que s'afegeix al de l'aforament màxim del 30% i que respon a la polèmica missa a la Sagrada Família en què es van aplegar gairebé 600 persones.

Així, el dia 23 quan venci el termini de les actuals restriccions, les autoritats revisaran les dades epidemiològiques i les ocupacions a les UCI i si s'han reduït i van pel bon camí, es permetrà la reobertura de bars i restaurants, així com de gimnasos, cinemes i teatres, sectors que des de fa temps reclamaven l'autorització al·legant que havien fet totes les millores per garantir la seguretat contra el coronavirus. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat aquest dijous en roda de premsa que s'està en la bona direcció del "camí de baixada per doblegar la corba" però, ha insistit, que cal un "esforç" per superar la segona onada i sobretot buidar les UCI a nivells assumibles i descongestionar l'atenció primària. "Necessitem aquests 10 dies per consolidar aquesta baixada", ha dit.

Vergés ha anunciat que a partir del 23 de novembre, i sempre que els indicadors siguin positius, s'iniciarà un pla de "desescalada progressiva, no de cop" que, en una primera fase ha de permetre el retorn de les activitats que es fan a l'aire lliure, com per exemple, la reobertura de les terrasses de bars i restaurants. La consellera ha indicat que les mesures es prendran amb el "consens de tots els sectors" afectats. A diferència de la primera onada, en aquesta nova reactivació no anirà lligada a terminis de 15 dies sinó a les dades epidemiològiques, ha apuntat la consellera.

També fins la mitjanit del diumenge 22 de novembre es mantenen les actuals restriccions de mobilitat, ha indicat en la mateixa compareixença el titular d'Interior, Miquel Sàmper, perquè s'han demostrat que són efectives per frenar la transmissió. De moment, no hi ha sobre la taula la retirada del toc de queda nocturn, que en paraules del conseller, "ha arribat per quedar-se molt temps" i ha evitat ni tan sols apuntar una eventual data de caducitat. En canvi, sí que s'estarà atent a les dades epidemiològiques per decidir si es flexibilitza el confinament perimetral de cap de setmana per ampliar-lo geogràficament a la comarca o província, ha manifestat.

Reacció de l'hosteleria

La nova pròrroga no ha calmat el sector que continua reclamant l’obertura immediata dels establiments. El Gremi de Restauració de Barcelona ha advertit que "s’està enfonsant l’economia i, per tant, no s’està duent a terme una gestió satisfactòria de la pandèmia i de la crisi econòmica que se n’ha derivat" i ha posat com exemple la comunitat de Madrid, que "demostra que és possible doblegar la corba sense aturar les activitats".

Els representants del Gremi s’han reunit aquest matí amb Vergés i amb el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que els han avançat la renovació durant 10 dies més de les restriccions. Des del Gremi, també recorden que el 14 d’octubre, el Govern va anunciar una mesura “molt dràstica però concentrada en el temps” -el tancament dels locals- i es va demanar al sector "un esforç de 15 dies". El Gremi avisa que amb la nova pròrroga ja seran 40 dies en total.

Contracte amb Ferrovial

D'altra banda Salut ha prorrogat un altre any el contracte amb Ferrovial a canvi de 10 milions d'euros perquè continuï encarregant-se de la gestió del telèfon 061, malgrat que el propi departament va anunciar la seva voluntat de rescindir-lo pels problemes que va tenir amb el servei de rastrejadors i el mandat del Parlament que l'insta a prescindir de la companyia de Florentino Pérez "immediatament". L'empresa havia guanyat el concurs públic per 17 milions d'euros per dos anys de contracte i dues pròrrogues d'un any. Vergés s'ha justificat pel fet que "no hi ha alternativa" a Ferrovial i la feina d'assessorament i informació sanitària que dona aquest telèfon s'ha de continuar i ha desvinculat aquest contracte amb el del circuit de rastrejadors.

stats