Societat21/08/2020

Salut imposa restriccions a Reus per aturar l'auge de contagis

La consellera Vergés avisa que Catalunya té 15 dies per poder obrir les escoles i mantenir l'economia

G.g.g.
i G.g.g.

Santa Coloma de GramenetLa consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest divendres el desplegament de mesures restrictives a la ciutat de Reus (Baix Camp), on hi ha una vintena de focus de covid-19 actius i un risc elevadíssim de transmissió comunitària. A partir d'aquest moment i durant els pròxims quinze dies, queden prohibides les reunions i trobades de més de deu persones a la segona ciutat més poblada de Tarragona, i l'aforament de qualsevol tipus de cerimònia religiosa quedarà reduït a un terç, mentre que en les activitats d'àmbit cultural i esportiu es limitarà a la meitat.

Pel que fa a la restauració i l'hostalaria, Salut veta el consum a les barres -sempre s'haurà de fer a taula- i els bars i restaurants només podran obrir al 50% de la seva capacitat tant a l'interior com a l'exterior de l'establiment. Els locals hauran d'informar de la seva capacitat de cara a la tasca d'inspecció municipal, però Vergés ha subratllat que és fonamental que la població entengui que no cal anar als restaurants, als bars i les terrasses "si no és estrictament necessari". D'altra banda, l'Ajuntament de Reus també va acordar el tancament dels parcs municipals, de les zones de jocs infantils i de les instal·lacions esportives municipals a l'aire lliure, així com va anunciar que es reforçarà la desinfecció de la via pública, començant pels tres barris –la Pastoreta, la Sardana i Monestirs– amb més afectació.

Cargando
No hay anuncios

"Són mesures un punt més estrictes en relació a altres municipis", ha admès la consellera, que ha explicat que les dues setmanes vinents són "clau" per reduir la propagació del virus arreu de Catalunya i poder reobrir les escoles i mantenir l'economia. Per això, també ha urgit la població a "reduir la interacció social" i a quedar-se a casa tant com sigui possible per "rebaixar l'activitat del país". Vergés ha advertit que la situació és "molt delicada" i que tothom ha de tenir molt present la necessitat de ser "molt rigorosos" amb les mesures de protecció i prevenció.

Cargando
No hay anuncios

Aquest mateix divendres el president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a demanar a la ciutadania "un esforç molt superior" per rebaixar les xifres de contagis i aturar la progressió del virus arreu del país, després que dimecres demanés "màxima precaució" i amenacés amb el desplegament de "mesures més dràstiques". "Encarem tres setmanes decisives per reduir l'expansió del covid-19 i aplanar la corba abans del retorn a la feina i a les aules. És imprescindible per afrontar-ho amb les màximes garanties", ha dit el president en una piulada a Twitter, poc després de la compareixença de Vergés. "Demano a tothom focus absolut en aquesta emergència", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Risc elevat de rebrot a Tarragona

A Reus s'ha arribat a un risc de rebrot superior a 460 després que el 10 d'agost se superés el llindar de descontrol epidemiològic (a partir de 100 es considera que hi ha perill) i entrés en zona vermella. Aquest és el primer gran focus de covid-19 a la localitat reusenca, que si bé havia estat en risc tres vegades, s'havia mantingut amb xifres de contagi quasi anecdòtiques i sempre havia aconseguit redreçar la corba.

Cargando
No hay anuncios

Les dades de l'última setmana validada pel Govern –de l'11 al 17 d'agost– confirmen un total de 155 casos nous a Reus, quasi el triple d'infeccions reportades la setmana anterior. En aquest mateix període s'han fet 935 proves PCR i això situa l'índex de positivitat en el 16%. Les hospitalitzacions, però, són baixes –sis persones han ingressat en un centre sanitari– i no hi ha cap pacient a les unitats de cures intensives (UCI).

Cargando
No hay anuncios

La regió sanitària del Camp de Tarragona va començar a acaparar l'atenció després que es desencadenés un augment dels contagis –uns 399 casos en els últims set dies–, i bona part d'ells es declaressin a Reus. La taxa de contagi (R) de la regió, que calcula la velocitat de propagació, voreja l'1,8, i en només una setmana s'han fet 4.410 PCR, el 8% de les quals han donat un resultat positiu.

21.000 PCR més arreu del territori

Des de fa unes setmanes, el departament de Salut ha canviat l'estratègia de detecció de casos mitjançant la intervenció comunitària, és a dir fent cribatges massius als punts calents del mapa de contagis. Allà on es detecta un repunt sobtat de casos i es tem que la circulació del virus es descontroli per factors demogràfics –molta població susceptible amb una elevada mobilitat– i socioeconòmics –condicions precàries que dificulten els aïllaments–, es desplega un dispositiu de diagnòstic de malalts asimptomàtics.

Cargando
No hay anuncios

Salut ha intensificat en els darrers dies aquesta estratègia per buscar de manera més proactiva el virus entre la població amb l'objectiu de detectar de forma precoç els positius i aïllar-los, així com els seus contactes, per disminuir la transmissió comunitària. La PCR és gratuïta i els resultats es poden consultar en 48 hores a través de l'usuari personal al web de "La Meva Salut". Aquest divendres ha arribat el torn de Reus, concretament dels barris la Pastoreta, la Sardana i Monestirs, on s'hi volen realitzar un total de 3.000 PCR a persones d'entre 20 a 50 anys en quatre dies, tot i que la crida es dirigeix a un total de 6.000 veïns. Fins al migdia, però, només s'han fet 320 proves.

En total, el Govern ha fet fins ara un total de 21.216 PCR en els cribratges massius de més d'una desena de localitats catalanes, i ha detectat 513 positius asimptomàtiques o presimptomàtiques, el 2,41% de les mostres analitzades. Per exemple, gràcies a les 5.030 proves realitzades a tres barris de Santa Coloma de Gramenet (Llatí, Fondo i Santa Rosa) i al barri de Ca n'Oriac de Sabadell s'han detectat 180 positius. "Són barris amb una alta densificació de població, cosa que feia preveure una fàcil transmissió comunitària si no haguéssim detectat aquestes persones asimptomàtiques", assegura la directora executiva del Sector Sanitari Barcelonès Nord Maresme, Anna Puente.

Cargando
No hay anuncios

Entre dilluns 24 d'agost i divendres 28, aquest dispositiu diagnòstic també arribarà al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat per detectar malalts asimptomàtics que tinguin entre 18 i 40 anys d'edat. El punt de recollida de mostres estarà ubicat al Centre Cívic Sant Ildefons i estarà obert de nou del matí a set del vespre.