El Govern desplega restriccions a Vic i Manlleu per contenir el covid-19
Osona ha registrat 321 positius en una setmana i ja té una vuitantena de grups escolars tancats
BarcelonaEl Govern ha ampliat aquest dimecres la llista de territoris amb restriccions per frenar els contagis de covid-19. A partir d'ara també s'aplicaran a Vic i Manlleu, com a mínim, durant un període de 15 dies. Les mesures, que inclouen limitacions per al sector de l'hostaleria i la restauració i les activitats religioses, culturals i esportives, entraran en vigor als dos municipis de la comarca d'Osona quan l'acord s'hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), previsiblement aquest dijous.
La situació epidemiològica de les últimes setmanes a Manlleu ha anat empitjorant progressivament i, en aquests moments, ja és la segona ciutat de Catalunya amb l'índex de rebrot més elevat (només superat per Canet de Mar). El valor de l'indicador –que es considera molt alt quan se sobrepassen els 200 punts– ja se situa per sobre dels 1.000 punts. Entre el 13 i el 26 de setembre s’han fet en aquest municipi un total de 1.085 PCR, de les quals 169 (15,6%) van resultat positives, i la taxa de casos confirmats -que serveix per poder comparar els diferents territoris entre si- constata que ara mateix es diagnostiquen 472 positius per cada 100.000 habitants.
Aquestes dades estan condicionades pel desplegament dels dos cribratges massius (a l'Escola Puig-Agut i al centre cívic Frederica Montseny) que el departament de Salut va posar en marxa dijous passat per identificar casos asimptomàtics, confinar-los i tallar les cadenes de transmissió, però tot i així reflecteixen un repunt en la corba de contagis que les autoritats sanitàries volen abaixar prioritàriament.
Comparada amb la de Manlleu, l'evolució és una mica millor a la capital de comarca, Vic. Amb tot, el municipi també registra uns indicadors elevats que el situen com la sisena localitat amb més risc de rebrot, després de dues setmanes amb xifres a l'alça. La taxa de contagi (R), que mesura la velocitat de reproducció del virus en els últims 7 dies i, per tant, calcula quantes infeccions noves es poden generar de mitjana a partir d’un sol contagi, quasi voreja l'1,5 i el risc de rebrot està entorn als 600 punts. Els últims 14 dies fiables per analitzar la tendència (del 13 al 26 de setembre) es van fer 1.852 proves, un 11% de les quals van revelar infeccions actives.
El confinament dels grups bombolla escolars és probablement un dels indicadors secundaris més valuosos per conèixer l'evolució epidemiològica d'un territori. A la comarca osonenca, ara mateix, hi ha una vuitantena de grups tancats: 37 corresponen a 9 centres de Manlleu i 18 a 11 escoles i instituts de Vic. També s'han confinat grups a Torelló (8), Sant Hipòlit de Voltregà (4), Calldetenes (4), Roda de Ter (3), Balenyà (2), Centelles (1), Prats de Lluçanès (1), Sant Vicenç de Torelló (1), Tona (1) i Montesquiu (1). Al Bages, comarca veïna, hi viuen encara més persones, 175.000, i en canvi només hi ha 19 grups confinats, nou dels quals a la capital, Manresa.
S'aixequen les limitacions a Reus
El Procicat, format pels departaments de Salut i d'Interior, també ha decidit prorrogar les mesures a Barcelona i l'àrea metropolitana, Girona, Salt i alguns municipis de la Noguera. En canvi, ha acordat que es deixin d'aplicar a Reus, on quedaran sense efecte divendres 2 d'octubre. Pel que fa a la Cerdanya, des del 23 de setembre i, com a mínim, fins al 8 d'octubre també hi haurà restriccions.
En els diversos municipis de Catalunya amb mesures per frenar el virus es demana a la ciutadania que es quedi a casa tant com pugui i que redueixi al màxim l'activitat social per limitar els contactes a les persones que formen el grup de convivència habitual. Com a la resta del país, estan prohibides les trobades de més de sis persones, i l'assistència s'ha de limitar al 50% de l'aforament als actes religiosos, com casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres.
En l'àmbit de l'hostaleria i la restauració s'elimina el consum a la barra, que s'ha de fer sempre a la taula. També es limita l'aforament tant a l'interior com a l'exterior al 50%, i l'horari de tancament dels establiments és a la 1.00 h com a màxim. A més, sempre que sigui possible s'ha d'utilitzar preferiblement servei a domicili i comandes per emportar.
L'activitat comercial s'ha de dur a terme evitant qualsevol aglomeració. Tant en espais tancats com en espais a l'aire lliure la distància física de seguretat s'estableix en 1,5 metres. L'aforament màxim permès és l'equivalent a 2,5 metres quadrats per persona. Es poden fer activitats culturals d'arts escèniques i musicals, cinema i exposicions tant en recintes estables –com teatres, cinemes, carpes de circ o similars– com a l'aire lliure, sempre que l'aforament no superi el 70%. L'aforament de les activitats esportives es limita al 50%.