El Govern limita l'entrada i l'ús dels parcs infantils

El Procicat aprova també reduir a sis el nombre màxim de persones reunides

Un parc infantil a tocar de la ronda General Mitre de Barcelona
Jordi Mumbrú
23/09/2020
4 min

BarcelonaL'opció de tancar els parcs infantils ha estat sobre la taula però, de moment, el Govern ha decidit esperar abans de retallar aquest dret dels infants. Això sí, caldrà limitar el nombre de persones que els utilitzen i també l'estona d'ús. El comitè de direcció del pla Procicat s'ha reunit aquest matí per estudiar les propostes que li traslladaven el departament de Salut i el d'Interior. Entre les que s'han aprovat destaca la limitació de reunions socials a un màxim de sis persones (fins ara el màxim eren deu). La limitació, que no s'aplica a persones convivents, té com a objectiu reduir el nombre de contagis per covid-19, que majoritàriament ara es donen en l'àmbit interfamiliar i en l'entorn social més pròxim. També queda limitat a sis el nombre de persones que poden ocupar una taula o agrupacions de taules en els establiments d'hoteleria i restauració, tant en espais interiors com en terrasses.

En els parcs infantils no s'apliquen tantes restriccions, però el Procicat sí que considera necessari reforçar les pautes perquè les famílies en facin un ús correcte i demana als ajuntaments que tinguin "elements de control" per garantir que es compleixen les mesures, segons una nota enviada als mitjans de comunicació. D'aquesta manera, els ajuntaments hauran reduir els aforaments en els parcs en què hi ha més afluència –aplicant percentatges del 50% amb caràcter general– i podran tancar els més concorreguts on no es puguin garantir distàncies ni evitar aglomeracions. A més, caldrà incrementar la neteja i desinfecció especialment d'espais que presentin superfícies de contacte (gronxadors, tobogans, baranes i escales, superfícies d'escalada, etc.), d'espais tancats o semitancats (casetes de joc, túnels o tubs), equipaments per fer exercici, bancs, taules o papereres.

"Els parcs infantils constitueixen un espai d’esbarjo beneficiós per als infants, però, per contra, el seu ús suposa un risc de contagi del covid-19", adverteix el comunicat, i recorda que tenen "superfícies de contacte freqüent elevat" on coincideixen "infants de grups de convivència estable diferents". A més, l’òrgan constata que, sovint, la presència d’adults a càrrec dels infants no es fa mantenint les distàncies de seguretat i comporta aglomeracions en l’entorn.

Aquest dimecres a la tarda, la notícia ja corria per un petit parc del barri de Sant Andreu de Barcelona, a la plaça de la Pomera. "No pot ser que tornem a limitar els drets dels infants, no és aquesta la solució", criticava la Carme, l'àvia del Pol. Amb gairebé dos anys, el Pol corria amunt i avall pel parc mentre la resta de nens es gronxaven o jugaven amb la sorra. "I si portes joguines i un altre nen les vol agafar, què has de fer? Bé han d'aprendre a compartir, els nens!", seguia la Carme, que pronosticava que a mesura que s'acosti l'hivern "encara serà pitjor" perquè es fa fosc abans i tots els nens es concentren als parcs a la mateixa hora.

Més aforament però pròrroga de restriccions a Reus

D'altra banda, el Procicat ha donat llum verda a prorrogar i modificar les mesures especials al municipi de Reus. En aquest sentit, les restriccions vigents s'allarguen set dies més, però es fan dues modificacions: l'aforament permès per als actes religiosos s'eleva ara al 50%, mentre que les activitats culturals d'arts escèniques i musicals es podran fer amb el 70% de públic.

Mesures durant 15 dies a la Cerdanya

Finalment, el Procicat també ha aprovat aplicar restriccions a partir d'ara als municipis de la comarca de la Cerdanya, però en aquest cas amb una durada inicial de 15 dies. Es recomana que la població s'estigui a casa i que només en surti per anar a treballar si no es pot teletreballar, per assistir a centres, serveis i establiments sanitaris, per anar a centres docents i per fer activitats de lleure infantil i juvenil (incloent-hi extraescolars).

També es recomana no sortir si no és per a assistir i tenir cura de persones grans, menors d'edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables; per desplaçar-se a entitats financeres i d'assegurances i altres serveis; per accedir als establiments comercials minoristes d'alimentació, begudes i matèries primeres, i per accedir a altres establiments comercials minoristes, amb cita o avís previs.

En els establiments d'hostaleria i restauració el consum s'ha de fer sempre a la taula. En l'interior l'aforament es limita al 50% i s'ha garantir una distància mínima entre taules o agrupacions de taules d'1,5 metres. A les terrasses es limita la capacitat d'ocupació de l'espai autoritzat al 50% i s'ha de garantir una distància de 2 metres entre taules o grups de taules. L'horari de tancament d'aquests establiments és a la 1 de la nit com a màxim, i no es poden admetre més clients a partir de les 12 de la nit. En els establiments hotelers, l'aforament dels espais comuns es limita al 50% de l'aforament autoritzat.

Els actes religiosos –incloent-hi casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres– han de limitar l'assistència al 50% de l'aforament, mentre que es poden dur a terme les activitats culturals d'arts escèniques i musicals, cinema o exposicions, tant en recintes estables –teatres, cinemes, carpes de –circ- com a l'aire lliure –en espais públics especialment habilitats–, sempre que es garanteixi que no se supera el 70% de la capacitat i que es compleixen les indicacions dels plans sectorials aprovats pel comitè de direcció del pla d'actuació del Procicat. Finalment, les activitats lúdiques, recreatives i l'obertura al públic d'equipaments esportius –parcs d'atraccions, gimnasos i instal·lacions esportives, etc.– es pot dur a terme sense superar el 50% de l'aforament.

stats