Coronavirus

El TSJC permet bars i restaurants oberts fins a mitjanit i al 50%

També accelera l’ampliació de sis persones per taula i poder consumir a la barra

BarcelonaLa justícia ha tornat a canviar les restriccions per frenar el covid-19 a Catalunya. Dues hores després que el Govern hagués anunciat que els bars i restaurants podrien obrir fins a mitjanit a partir de dilluns amb sis persones per taula, els canvis s'han precipitat per la intervenció del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els jutges han acceptat un recurs del Gremi de Restauració de Barcelona contra les mesures vigents i han permès que els establiments ja puguin obrir fins a mitjanit –ara podien fins a les 23 h– amb taules de sis comensals –ara eren quatre– o més si són de la mateixa bombolla de convivència. En contra de les previsions de la Generalitat, també han ampliat l’aforament a l’interior dels bars i restaurants al 50%, en comptes del 30%, i permeten consumir a la barra amb un metre i mig de distància entre clients.

Cargando
No hay anuncios

El TSJC ha afrontat dividit el debat sobre les restriccions: tres dels magistrats de la sala estaven a favor del recurs del Gremi i tres s'hi oposaven, com a mínim en part. Per resoldre l’empat s’ha convocat la sala de discòrdia, o sigui, s’han incorporat tres jutges més a la deliberació, tot i que també s’ha qüestionat una de les incorporacions d'una magistrada perquè no és de la sala contenciosa administrativa. Al final, el resultat ha sigut de cinc vots a favor d’acceptar la petició del Gremi de Restauració i quatre en contra. Els arguments dels favorables a flexibilitzar les restriccions són que és un sector “sotmès” per les mesures anticovid, “que han portat a la ruïna molts empresaris” i a “un futur laboral tenebrós”. “Una situació d’agonia econòmica que s'arrossega des de fa temps”, apunten.

Tot i que els jutges admeten que “la pandèmia encara no ha desaparegut”, recullen que el Govern ha reconegut “la millora de la situació sanitària”. També mencionen “la dinàmica ascendent” de la campanya de vacunació, que l’estiu passat la restauració va tenir unes restriccions “menys intenses” que ara i que “els informes oficials aportats no contenen cap justificació específica” sobre les mesures al sector. Per donar més hores de servei als bars i restaurants, els magistrats s’emparen en “la problemàtica” de la fi del toc de queda, “susceptible de propiciar concentracions de persones en llocs públics i en domicilis o propietats particulars davant la inexistència d’altres alternatives de socialització i la notòria absència de mitjans suficients per abordar-ho”.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, els jutges contraris a flexibilitzar les restriccions argumenten, en el seu vot particular, que “a falta de qualsevol prova que desvirtuï els informes” de la Generalitat, les dades sobre la pressió sanitària i l’evolució epidemiològica “no es poden substituir” per l’opinió del Gremi de Restauració, que “actua en defensa dels seus interessos econòmics privats, molt legítims però no necessàriament coincidents amb l’interès públic”. Els magistrats també es refereixen a un estudi fet en 11 ciutats dels EUA que conclou que “mantenir l’interior tancat va reduir la incidència del covid-19 un 46% durant les quatre setmanes posteriors”. Tampoc aprecien “la desproporció” al·legada pel sector, i per això s'oposen a les concessions que demanen els empresaris.

Però els jutges partidaris de la flexibilització de les mesures han guanyat per un vot. I el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ho ha aprofitat per assegurar que el missatge del TSJC “és molt nítid: seguir amb el fre de mà posat és desproporcionat, també en termes legals”. En principi el Govern no preveu presentar cap recurs al Tribunal Suprem contra la decisió.

Cargando
No hay anuncios

Trobades de fins a 10 persones

A la flexibilització de les restriccions a la restauració forçada per la justícia, a partir de dilluns s’hi afegiran els altres canvis que la Generalitat ja va avançar la setmana passada, com ara l’augment dels aforaments fins al 70% en l'àmbit cultural –que es va anunciar per permetre als espais fer una previsió de venda d’entrades– i del 50% en els comerços i les universitats. A més, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que a partir de dilluns també s’autoritzaran les trobades socials de fins a deu persones entre diferents bombolles de convivència, després que el TSJC, en aquest cas, n’hagi avalat la idoneïtat –el tribunal s’ha de posicionar perquè aquesta limitació afecta drets i llibertats fonamentals–. Fins ara les reunions havien de ser d’un màxim de sis persones.

Cargando
No hay anuncios

El tribunal també ha ratificat que l’aforament a les cerimònies religioses, casaments i funerals civils sigui del 50%, amb un màxim de 1.000 assistents, o 3.000 si les condicions de ventilació són òptimes o reforçades. Les autoritats sanitàries han insistit que els últims dies s’ha acabat de confirmar el retrocés de la corba epidemiològica, si bé la progressiva reobertura de les últimes setmanes n’està alentint una mica la baixada, a causa de l’increment de la interacció que en deriva sempre. “Era esperable i, a més, significa que el confinament nocturn era una mesura efectiva. Per això la vam aguantar tants mesos”, ha afirmat el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

Cargando
No hay anuncios

Més antiavalots al carrer

Pel que fa a la intervenció policial per garantir el compliment de les mesures, el portaveu dels Mossos d’Esquadra, el comissari Joan Carles Molinero, ha avançat que s’augmentarà la presència dels antiavalots al carrer, de l’ARRO i de la Brimo, als “punts calents” amb més interacció social. Aquest desplegament es farà sobretot a Barcelona, on els últims dos caps de setmana s’han desallotjat milers de persones que feien botellons i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va haver d’atendre 386 persones per intoxicació per drogues i alcohol.

Cargando
No hay anuncios

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha anticipat la sortida de fins a 530.000 vehicles de l’àrea metropolitana aquest cap de setmana pel pont de la segona Pasqua, unes xifres molt semblants a les que es registraven abans de la pandèmia. Per això, ha informat que es reforçarà el dispositiu policial a les vies del país amb 1.400 agents dels Mossos en 1.200 controls per fer seguiment de la mobilitat.

Cargando
No hay anuncios
Mascaretes a l’exterior

Vergés també ha admès que “segurament” les mascaretes podrien desaparèixer “aviat” en ambients “de menys risc” com ara a l’aire lliure, tal com va plantejar el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón. “Tot arribarà, tot té el seu temps i farem els debats que toqui. No hem de córrer”, ha matisat la consellera de Salut sobre la possibilitat de deixar de fer obligatòries les mascaretes a l’exterior: “L’epidèmia no s’ha acabat, però, sempre amb prudència, podem mirar de fer passos endavant amb esperança”.