Per SMS o per web: així es demana hora per vacunar-se d'AstraZeneca

Avui s'ha reprès l'administració d'AstraZeneca amb el canvi de criteri ampliat a tota la població d'entre 60 i 65 anys

Vacunació a Cornellà.

BarcelonaCatalunya es prepara per vacunar "tota la població", en paraules de la consellera de Salut, Alba Vergés, però, ara per ara, la disponibilitat de les vacunes autoritzades és molt poca i es calcula que no serà fins d'aquí un mes que es pugui accelerar el ritme actual, amb l'arribada de les dosis de Janssen.

Quin és el calendari previst?

El calendari marcat pel ministeri de Sanitat estableix tres etapes. La primera va arrencar el 27 de desembre del 2020 i cobreix els col·lectius de residències i grans dependents, i ja està gairebé acabada. El mes passat es va començar la segona, que preveu la immunitat per als més grans de 80 anys, professionals essencials i progressivament anar baixant en trams d'edat fins als 45 anys. No es preveu acabar aquesta fase fins entrat l'estiu, quan s'hauria de començar amb la vacunació de la resta de població perquè es preveurà que ja hi haurà una gran disponibilitat de vacunes.

Qui s'està vacunant ara?

De moment, Salut continua amb la vacunació prioritària dels més grans de 80 anys que viuen a casa seva. Només un 30% han rebut la primera dosi, una de les xifres més baixes de les comunitats autònomes, i la majoria del col·lectiu no ha rebut ni tan sols una trucada del seu centre d'atenció primària de referència per citar-lo. En aquests casos, la dosi se subministra o als ambulatoris, si la persona és autònoma i té prou mobilitat per desplaçar-s'hi, o bé al seu domicili particular, si es considera massa vulnerable.

Com es demana hora?

Hi ha dues vies per a les persones d’entre 60 i 65 anys, inclosos els professionals essencials d’aquesta edat. Tot i que Salut demana esperar a rebre una trucada o un SMS, ha habilitat la web Vacunacovidsalut.cat, on omplint un formulari s’accedeix al menú dels horaris disponibles. Només avui es van vacunar 14.000 persones, segons les dades del departament, que davant de la gran afluència ha obert centres extres, com el de la facultat de Geografia de la UB o la Fira de Cornellà, i s’hi han programat 85.000 cites més per rebre les dosis abans de Setmana Santa. Pel què fa als de 55 a 60 anys, només poden accedir a una cita si des de Salut s’hi han posat en contacte perquè en aquests casos la vacunació seguirà criteris de risc i mèdics de cada persona.A partir d'avui també es reinicia la vacunació amb AstraZeneca però amb la novetat que ja no només es punxarà els professionals essencials fins a 55 anys, sinó que Salut amplia el ventall a la població general d'entre 60 i 65 anys, independentment de quin sigui el seu estat de salut.

Quins seran els pròxims a vacunar-se?

Tot dependrà de quantes dosis de vacunes hi hagi en cada moment i en quantes injeccions s'administren. Els plans del departament és que a mitjans de maig s'acabi la campanya amb els més grans de 80 anys i es pugui començar a vacunar els d'entre 70 i 79 anys. En paral·lel ha de continuar la vacunació dels de 55 a 65 anys. Salut manté l'objectiu de tenir immunitzada el 30% de la població a finals de juliol i confia que a finals de setembre, a les portes de la tardor, ja sigui el 70%, és a dir, la immunitat de grup.

Quantes vacunes hi ha disponibles?

Actualment l'Agència Europea de Medicaments ha autoritzat l'ús de quatre vacunes diferents al territori europeu. La primera que es va aprovar va ser la de Pfizer, que s'injecta als més grans de 80 anys, professionals sanitaris i grans dependents, i s'espera que també sigui per al tram d'edat inferior, d'entre 70 i 79 anys.

Moderna i AstraZeneca són les dues que s'estan administrant als professionals essencials. La primera no té límit d'edat, mentre que per a la segona a partir d'avui es passa dels 55 als 65 anys i no es descarta que el Consell Interterritorial (amb el govern espanyol i els autonòmics) aprovi eliminar el topall, com fan altres països i reclama la Generalitat per accelerar el ritme de vacunacions.

La quarta vacuna que s'ha aprovat és la de Janssen, que arribarà a finals del mes d'abril i per a la qual encara no s'ha definit el grup beneficiari, més enllà que, com la resta, només està testada en majors de 18 anys. La seva particularitat és que és l'única monodosi, així que ha de fer que tot el procés vagi molt més ràpid.

On s'està vacunant?

L'arribada amb comptagotes de les vacunes possibilita que la vacunació es pugui fer en CAPs o sales annexes habilitades expressament per evitar bloquejar els centres de primària. Però si finalment es compleixen els calendaris de subministrament de les farmacèutiques, a partir de mitjans de maig ja hi haurà més disponibilitat de dosis, que permetrà augmentar el ritme a 500.000 dosis setmanals. Per això, Salut ja té preparats una setantena d'espais extres en tot el territori que han d'agilitzar els circuits i evitar col·lapses. Entre aquests equipaments hi ha els de les fires de Barcelona i Cornellà, la Pista de Sabadell, el Palau Firal de Girona, el Pavelló Onze de Setembre de Lleida, un espai a concretar a Tarragona i, a més, també es podria arribar a disposar del Camp Nou.

stats