Catalunya dona per acabada la fase 3 però manté les restriccions fins després de Sant Joan

Es permet la mobilitat total encara que els aforaments es limiten a un 50% als espais tancats i a un 75% als oberts

Gent passejant per la Rambla de Fabra i Puig de Barcelona aquest dimecres, 17 de juny
Pau Esparch
18/06/2020
3 min

BarcelonaLa fase 3 té les hores comptades. Després que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) hagi publicat aquest matí que tot Catalunya està en la fase 3 de la desescalada, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha signat el decret per deixar-la sense efecte aquesta mitjanit i recuperar les competències en salut. Llavors també quedarà anul·lat l'estat d'alarma i s'activarà la represa de la nova normalitat. Torra ha explicat que el Procicat, que gestionarà i prendrà les mesures per la pandèmia, ha acordat que a partir d'aquest divendres es permet la mobilitat total al país –com ja s'havia previst amb la fase 3– però fins després de Sant Joan mantindrà les restriccions en els aforaments, que estaran limitats a un 50% als espais tancats i a un 75% als oberts.

A partir del 25 de juny s'aplicaran uns plans adequats per a cada sector, que es dividiran en 16 àmbits: els centres sanitaris, els serveis socials, els centres docents, les universitats, els transports, els establiments comercials, els hotels i allotjaments turístics, la restauració, el turisme, l'oci nocturn, el lleure infantil, les activitats culturals, les fires i congressos, les instal·lacions esportives, les festes i els equipaments amb gran afluència de públic. Es preveu que en espais a l'aire lliure es pugui arribar a 2.000 o 3.000 persones i en espais tancats, incloses fires i congressos, a 1.000 o 2.000 persones, si es compleixen les condicions. El Procicat ja ha publicat alguns plans –que es poden consultar en aquest enllaç– i altres estan pendents d'aprovar-se per adaptar-se a la nova normalitat.

Mentre no s'actualitzen els nous plans, es considera que continuen les instruccions previstes per a la fase 3 amb els percentatges anunciats sobre els aforaments. Si no es pot mantenir la distància entre persones que no tenen una relació o un contacte habitual, és obligatori portar mascareta. També és necessari l'ús de mascareta als mitjans de transport per carretera, ferrocarril i cable que són competència del Govern.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha resumit que la norma general és mantenir una distància d'un metre i mig entre persones, que és equivalent a una superfície de dos metres i mig quadrats per persona. Amb aquesta regla, es podran flexibilitzar els espais –seguint el que fixin els plans– segons els fluxos, si es poden dividir les zones i si es porta un registre d'assistents. Tot i això, Vergés ha deixat clar que el que és important no és el percentatge dels aforaments sinó "identificar si es compleix la distància de seguretat, amb més risc als llocs tancats que als oberts". Ha fet una crida a les persones a adonar-se "si se senten aglomerades o no". Torra ha defensat que la superfície de dos metres i mig és "un criteri únic i fàcil" per guanyar claredat.

Els canvis respecte a la fase 3

De fet, el president de la Generalitat ha assegurat que a la mitjanit "decau" l'estat d'alarma i que a partir d'aquell moment el Govern recupera les seves competències, de manera que queden sense efecte les restriccions que es mantenien fins ara. A la mitjanit, doncs, les mesures es reduiran a la distància de seguretat, a l'obligatorietat de portar mascareta i a tenir cura de la higiene –del rentat de mans– complint els aforaments. A diferència de la fase 3, també s'elimina la limitació de les trobades i les reunions de 20 persones com a màxim. Les franges horàries ja no estaven vigents i es deixen d'aplicar les prohibicions a la mobilitat, sense restringir el nombre de persones als vehicles.

A l'espera dels plans del Procicat, a la restauració es manté igual perquè amb la fase 3 els aforaments podien arribar a un 50% a l'interior dels locals i a un 75% a les terrasses. A les discoteques i als bars d'oci nocturn canvia perquè a la fase 3 estaven a un 30%. No repercuteix a les botigues i als centre comercials, on els aforaments ja estaven limitats a un 50% –excepte a les zones comunes, on baixava a un 40%–. Als cinemes, teatres, auditoris i espais similars també continua igual perquè amb la fase 3 els aforaments ja arribaven a un 50%. A l'aire lliure els aforaments podien ser fins a la meitat, mentre que ara poden arribar a un 75%. Tampoc repercuteix als centres recreatius turístics, cases d'apostes i locals de joc, que continuen a un 50%.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que manté les recomanacions que van fer per a la revetlla de Sant Joan –es farà una roda de premsa aquest divendres per concretar les mesures– i ha pronosticat que es preveu que la mobilitat augmenti els pròxims dies. Per això els Mossos d'Esquadra desplegaran 749 agents i faran 476 controls de trànsit aquest cap de setmana. Torra ha fet una crida a "no abaixar la guàrdia", tot i que ha assegurat que la clau és la protecció individual, que "és col·lectiva" per evitar la propagació del coronavirus. El president de la Generalitat ha dit que des del Procicat "s'avantposarà qualsevol criteri de salut i benestar" seguint els experts.

stats