El Govern tanca Catalunya i també els municipis durant els caps de setmana
Les escoles es mantenen obertes, el sector cultural tanca i es recomana al màxim el teletreball
Barcelona"És el moment de l’aturada social, de quedar-se a casa per mantenir l'imprescindible. És un dic de contenció de l’epidèmia", ha advertit el vicepresident ara amb funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès. És el toc d'atenció amb el qual ha precedit el seguit de mesures que el Govern ha pres per reduir la transmissió del coronavirus. Així, l'executiu ha confirmat que Catalunya es tanca de manera perimetral durant almenys 15 dies. A més, els caps de setmana, el Govern també ha ordenat un tancament intern per municipis, per evitar que els catalans marxin a la segona residència i reduir així la mobilitat. Aragonès també ha advertit que les noves restriccions venen acompanyades d'un paquet d'ajudes de 300 milions d'euros addicionals per als sectors més afectats.
Així doncs, a partir d'aquesta nit estarà prohibit entrar o sortir de Catalunya si no és per a qüestions justificades com ara les sanitàries, laborals, per a cures de persones dependents o per a qüestions educatives. A més, els municipis es tancaran des de les sis del matí de divendres fins a les sis del matí de dilluns, ha detallat la portaveu del Govern, Meritxell Budó. Per aconseguir-ho, fins a 5.000 Mossos d'Esquadra faran controls per garantir el compliment de la norma. Com a excepció es podran desplaçar dins la mateixa comarca les persones que vulguin fer una visita als cementiris els dies 31 d'octubre i 1 de novembre.
Budó també ha demanat que els desplaçaments es facin només per visitar la bombolla familiar o ampliada, és a dir, "el grup de persones que conviuen sota el mateix sostre, o cuidadors o les persones de suport". Queda prohibit fer reunions de més de sis persones si no és perquè la bombolla familiar ja supera aquesta xifra o per motius laborals. Pel que fa a la mobilitat, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha estat clar: "Volem evitar qualsevol sortida de cap de setmana, però hem de tenir present que demà la gent seguirà fent la seva vida normal perquè ha d’anar a treballar i evidentment ho podrà fer i estarà justificat", ha matisat el conseller, que ha recordat que les mesures entren en vigor aquesta mateixa nit de dijous a divendres.
El president substitut ha subratllat que ara és prioritari reduir els principals indicadors. Per al Govern la clau està en la combinació de tres factors: la ràtio de contagis (Rt) -és a dir a quantes persones infecta cada positiu- l'ocupació de llits d'UCI i els positius diaris detectats. Mantenir aquests tres vectors a ratlla és el que marcarà si el volum de casos és assumible o no pel sistema sanitari, que ha de poder continuar atenent les necessitats ordinàries de la població. "Això vol dir situar-nos al llindar del miler de casos [positius] diaris", ha especificat Aragonès. Ara la mitjana dels últims set dies és de 4.300 casos diaris. D’aquí quinze dies, ha apuntat, es veurà si les mesures funcionen i es poden flexibilitzar.
Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que els més de 5.000 contagis diaris fan que les dades siguin "insostenibles" i ha advertit que si continua la mateixa tendència el "sistema de salut no aguantarà gaire més". La consellera ha dit que, per primer cop des de l'inici de la pandèmia, dimarts hi havia més pacients covid que no covid, i això provoca que professionals i centres de salut hagin de deixar l'activitat ordinària per centrar-se en els malalts positius. "Si no prenem mesures, en 15 dies estarem com al març", ha dit, per alertar que si no s'obeeixen les restriccions en "menys d'un mes" els pacients de coronavirus poden tornar a situar-se al pic màxim de 1.500 ingressats.
Restaurants, comerços, oci i esport
També es tancaran els centres comercials i els locals més grans de 800 metres quadrats (que podran adaptar-se i obrir limitant la superfície). Els establiments minoristes només poden obrir si tenen menys de 800 metres i amb un aforament del 30%. Els actes religiosos també es limiten a aquest aforament. Els restaurants continuaran tancats, només amb l'opció de menjar per endur-se i a domicili, amb l'excepció dels restaurants dels hotels per a clients o per a treballadors.
Se suspenen les activitats culturals. Tancaran teatres, cinemes i auditoris, mentre que els arxius, els museus i les sales d'exposicions o galeries poden obrir al 33% d'aforament. Les biblioteques només poden obrir per recollir o entregar documents en préstec.
També s'anul·len totes les activitats de lleure, les extraescolars i les competicions esportives no professionals. Al mateix temps, també es tanquen gimnasos i instal·lacions esportives durant els 15 dies que durin les mesures. El mateix passarà amb els parcs i fires d'atraccions i les activitats lúdiques. Els parcs i jardins, en canvi, estaran oberts fins a les 20 h.
Educació i teletreball
En el terreny de l'educació, les escoles continuaran obertes i també es mantenen com a excepció al tancament les escoles d'adults i les oficials d'idiomes, que no es consideren extraescolars. En canvi el Govern ha demanat que es redueixi la presencialitat a batxillerat, FP i als graus superiors, que hauran de fer classes virtuals. Budó ha remarcat que, en aquest tipus d'estudis, només es podran fer presencials les activitats imprescindibles, com els exàmens o les pràctiques.
El Govern també demana que es limiti al màxim la mobilitat dels treballadors amb el foment del teletreball. "Si és impossible fer teletreball, doncs caldrà ser flexibles amb els horaris", ha apuntat Budó. Malgrat aquestes mesures, el transport públic se seguirà oferint al 100%, per evitar les aglomeracions.
Ajuda de 300 milions addicionals
Aragonès ha remarcat que totes aquestes mesures s'aplicaran conjuntament amb un nou paquet d'ajudes econòmiques per valor de 300 milions d'euros. D'aquests recursos, el vicepresident econòmic ja ha detallat que 50 milions seran per ajudar el sector cultural, de lleure i esportiu i 50 milions més per als bars i restaurants i oci nocturn (que se sumen als 40 milions que ja es van activar fa 15 dies).
A més, hi haurà 200 milions d'euros destinats directament "a les persones que ho passen malament", ha dit Aragonès, és a dir, a Serveis Socials, per ampliar la renda garantida de ciutadania i per fer aportacions als bancs d'aliments. A més, també es destinaran diners a la indústria, el sector agroalimentari i el turisme.
Per tal de limitar els efectes sobre els més vulnerables, el Govern també ha decidit limitar els desnonaments durant l'estat d'alarma a través d'un decret llei. També es regularà l'impacte de l'IRPF per als treballadors que han tingut un segon pagador com a conseqüència de la seva entrada en un expedient de regulació.
Ahir dimecres fonts del Govern ja van confirmar a aquest diari que les noves restriccions arribarien en forma de tancaments perimetrals. De fet, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va insistir ahir que l'actual decret d'estat d'alarma no permet fer confinaments domiciliaris de cap tipus i va remarcar que el que sí que es podien fer eren mesures de control perimetral "estrictes". D'aquesta manera, malgrat que molts dels epidemiòlegs i científics recomanaven un tancament a casa, el Govern s'hauria inclinat finalment per una fórmula que encaixi dins de l'actual decret.