Quines són les zones de Catalunya més afectades pel coronavirus?
El primer mapa de l'evolució del covid-19 posa el focus en l'Anoia, el Pallars Jussà i Barcelona
Barcelona[Si utilitzes una aplicació mòbil, fes clic aquí per veure aquest mapa interactiu]
La petjada del covid-19 ja tenyeix el mapa de Catalunya quasi al complet i ja hi ha zones calentes que registren milers de contagis. D'altres només en compten una desena. El comportament d'aquest virus, com el de la majoria de microorganismes, és circumstancial i hi ha factors com la densitat poblacional i la mobilitat interna dels ciutadans que acceleren la propagació. Ho reflecteix el primer mapa públic de l'evolució del coronavirus a Catalunya, elaborat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) mitjançant els positius analitzats pels laboratoris catalans. Per bé que hi ha marge d'error per la falta generalitzada de diagnòstics, aquest mapa aporta una primera aproximació de la dinàmica del covid-19 al seu pas per Catalunya.
Hi ha territoris que esdevenen autèntics caldos de cultiu. Barcelona i els municipis de l'àrea metropolitana, com l'Hospitalet de Llobregat o Badalona, estan densament poblats i no sorprèn que s'hi concentrin més infeccions. Altres zones pateixen la virulència de brots comunitaris de gran abast, com la conca d'Òdena, i hi ha municipis que cal monitoritzar pel volum de població fràgil que podria patir els pitjors efectes de la pandèmia. A la Pobla de Segur (Pallars Jussà) hi ha una població censada inferior als 3.000 habitants però una de quatre persones té 65 anys o més. La incursió del virus (25 positius confirmats) pot semblar minúscula comparada amb altres regions, però per la naturalesa de la localitat podria ser devastadora.
[Entra aquí per conèixer les dades del coronavirus a Catalunya, Espanya, Europa i el món]
Tarragona seria la menys afectada
Encara hi ha zones on no es declaren positius, com Vandellòs o l'Hospitalet de l'Infant. De fet, l'àmbit de Tarragona és el que queda pintat del blau més llampant. "El més important és dimensionar sempre l'afectació del virus sobre la població per entendre les diferents intensitats que es donen al conjunt del país", explica l'epidemiòleg i director de l'AQuAs, César Velasco. L'escala de colors va del blau fort (pocs casos per cada 100.000 habitants) al vermell més intens. Segons el mapa, el coronavirus s'escamparia més fàcilment per l'Anoia (451 per cada 100.000 habitants), la Pobla de Segur (344), una part d'Osona (213) i la Vall d'Aran (190).
Barcelona: més afectat Nou Barris que Tres Torres
Però també hi ha diferències dins dels municipis. A Barcelona, en algunes zones com Nou Barris, la taxa s'enfila fins als 300 casos per cada 100.000 habitants, però hi ha d'altres com les Tres Torres on l'índex cau fins als 70 casos. "Davant d'aquests canvis no tenim una resposta clara i creiem que pot tenir diverses explicacions, que passarien per la densitat de població i els contactes entre persones", apunta Velasco. Però la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) defensa que "no els sorprèn" que en temps de coronavirus la desigualtat sigui més hostil amb els barris obrers: "La renda està directament relacionada amb la qualitat de la salut, les condicions d'habitatge i l'alimentació".
El confinament és clau
"Potser a Barcelona s'hi concentren milers de casos i a la Pobla només una trentena, però per prendre mesures específiques o de capacitació del sistema és tan essencial disposar d'una dada com de l'altra", explica Velasco. L'epidemiòleg recorda que les pandèmies són col·lectives i que no tenen cap proporcionalitat, que hi ha zones més necessitades que altres però que la dinàmica és inconstant.
Segons l'Stop Covid19 Cat, l'apli del departament de Salut per fer seguiment dels pacients lleus, a Barcelona s'informa de més símptomes i és més fàcil fer el seguiment dels pacients lleus en aïllament domiciliari, però a la Pobla de Segur només s'han fet 300 autotests. "Aquests mapes faciliten el procés d'avaluació per prendre mesures i donen informació important per a la població", diu l'epidemiòleg. També envien un missatge molt important a la població: cal confinar-se. Als territoris amb més casos sembla evident, però ha de ser-ho de la mateixa manera per als que no registren tants contagis, ja que el sistema sanitari necessita que aquests es mantinguin de color blau.