Centenars de persones convocades per les federacions madrilenyes d’UGT, CCOO, Esquerra Unida, PSOE, Podem, Més Madrid i la Federació Regional d’Associacions Veïnals es van manifestar ahir en sis punts diferents de la capital espanyola per protestar contra les mesures contra el coronavirus adoptades per Isabel Díaz Ayuso, a qui demanen la dimissió. Els veïns que van sortir al carrer van qualificar les restriccions de “segregadores” i van demanar més inversió pública en professionals sanitaris, rastrejadors, professors a les escoles i transport públic.
Illa i Ayuso segueixen enrocats tot i les crides a la cooperació
El ministre reitera l’ultimàtum per ampliar les restriccions però no avança escenaris d’intervenció
MadridIsabel Díaz Ayuso demana “unitat” i Salvador Illa apel·la a la “unitat”. La presidenta de la Comunitat de Madrid reclama “ajuda” al govern espanyol i el ministre de Sanitat subratlla que l’executiu regional s’ha de “deixar ajudar”. Ho van fer ahir al vespre en dues entrevistes gairebé simultànies a Antena 3 i La Sexta, en què l’únic que van fer va ser mantenir les seves posicions enrocades. No hauria de sorprendre la coincidència tenint en compte que divendres portaveus de les dues administracions ja van comparèixer alhora per exposar les seves discrepàncies. Divendres va ser Illa qui va contraprogramar el viceconseller de Salut Pública madrileny, Antonio Zapatero, i ahir va ser Ayuso qui no va voler permetre que l’únic missatge que ocupés els titulars fos el del ministre català. Ni el del seu vicepresident, Ignacio Aguado (Cs), que havia demanat “un alto el foc polític”.
El diàleg de sords és el preludi d’una probable intervenció de la Moncloa si la Comunitat de Madrid no atén les seves “recomanacions”. Illa va voler deixar clar que el seu objectiu no és “tutelar” ni “imposar”, però va avisar que espera que Ayuso reaccioni “els pròxims dies o hores”. “Si no, veurem què fem. Valorarem i actuarem en conseqüència”, va afirmar el ministre de Sanitat, que no va voler anticipar escenaris d’intervenció. Així, no va entrar en hipòtesis de fórmules jurídiques.
A la Comunitat de Madrid cou que dimecres Illa, en una entrevista a Eldiario.es digués que tot anava bé i, l’endemà, presentés un document en la reunió de l’espai de cooperació en què suggeria restriccions més severes. Principalment, que el que Ayuso va aplicar a 37 àrees bàsiques de salut amb una incidència superior als 1.000 contagis per cada 100.000 habitants -no poder-ne entrar ni sortir excepte per motius justificats, i aforaments i horaris més limitats en establiments de restauració- ho estengués a tota la capital espanyola i als municipis que superin una incidència de 500 contagis per cada 100.000 habitants. Aquesta ha resultat ser la xifra de la discòrdia: l’exministra de Sanitat del PP Ana Pastor clamava durant el cap de setmana perquè Sanitat especifiqués amb quin criteri establia aquest topall i Ayuso li va recriminar que no ho hagi implementat en altres territoris. La presidenta va posar l’exemple dels moments més crítics de Catalunya durant l’estiu i va considerar que hi ha motivacions polítiques darrere del fet que Illa no es plantés davant “dels independentistes”.
L’epicentre europeu del covid
Illa va replicar que els criteris han estat els mateixos a tot arreu, però va voler detallar la situació de “seriós risc sanitari” que viu Madrid: segons les dades del ministeri publicades divendres -Madrid no en dona durant el cap de setmana-, una incidència acumulada els últims 14 dies de 721,73 contagis per cada 100.000 habitants, un 25,3% de llits covid ocupats, un 40% d’UCI covid ocupades i un percentatge de positivitat del 20%, per sobre del 10% de la mitjana estatal. Madrid és l’epicentre europeu de la segona onada.
Responent a Ayuso, el ministre va assegurar que no acostuma a contradir-se en 24 o 48 hores i va justificar les seves paraules en l’entrevista de dimecres a Eldiario.es assegurant que, per “lleialtat”, acostuma a dir primer les coses en privat abans de fer-ho en públic.
L’avís ja l’havia llançat Illa dissabte des de Barcelona i ahir les declaracions públiques van servir per reiterar l’ultimàtum. Era poc esperable que el govern regional mogués fitxa, i els moviments s’esperen per a l’inici d’aquesta setmana. Lluny de parlar sobre el 155, l’estat d’alarma o les vies d’intervenció que preveuen la llei de salut pública o el decret de nova normalitat, Illa va assegurar que l’escenari és el de la cooperació i que les reunions agendades amb l’equip sanitari madrileny per avui es mantenen.
També està previst que algun signe de col·laboració sí que es percebi amb el desplegament d’efectius de l’exèrcit, tal com van pactar les dues administracions. La Comunitat també tira endavant les seves mesures i entrarà en vigor el confinament a vuit àrees bàsiques de salut més, tal com es va anunciar divendres. A més, entra en funcionament l’hotel medicalitzat NH Leganés -l’1 d’octubre ho farà un altre- i demà comencen els cribatges massius a Puente de Vallecas, una de les zones que més s’ha mobilitzat contra les restriccions d’Ayuso.
La presidenta es vantava ahir de disposar de cinc milions de tests d’antígens que es faran servir per aquests cribatges, els mateixos que s’apliquen a les escoles. L’actuació als col·legis també està envoltada de polèmica perquè el protocol estipula que no es fa prova diagnòstica als contactes en quarantena que no tinguin símtpomes. El punt positiu de què va poder presumir Ayuso és que els metges desconvoquen la vaga després d’arribar a un acord. Pot acabar sent l’únic consol.