Coronavirus

Un jutjat de Barcelona autoritza l'ozonoteràpia per a un pacient de covid

Salut recorrerà la decisió perquè cap "evidència científica" valida el pretès tractament, que tampoc està aprovat per les agències reguladores

BarcelonaUn jutjat de Barcelona ha autoritzat que un pacient ingressat per coronavirus rebi un tractament amb ozonoteràpia, tal com ja va passar en el polèmic precedent de l'Hospital de la Plana de Vila-real, un centre públic obligat judicialment a permetre un tractament amb ozonoteràpia a un pacient amb covid malgrat l’oposició frontal dels metges que l’atenen. Aquesta última vegada la primera que ha sortit a criticar i desautoritzar la decisió ha sigut la conselleria de Salut, que retreu que el jutge s’hi avingui, malgrat que en el tractament no hi ha cap "evidència científica" de l'eficàcia d'aquesta teràpia en malalts de coronavirus. Fonts amb accés a informació del cas han explicat a l'ARA que el pacient està intubat en estat molt greu, ingressat en un hospital privat, derivat des d'un de públic per la disponibilitat de places de l’UCI.

El cas l’ha revelat aquesta tarda el departament que dirigeix Josep Maria Argimon, que a través d’un comunicat ha subratllat que l’ús de l’ozó no està autoritzat com a medicament per cap de les agències reguladores i tampoc no l'avalen els protocols del Servei Català de la Salut. No hi ha evidència científica que sigui una tècnica vàlida, defensa la conselleria, mentre que destaca que, contràriament, pot tenir efectes secundaris. En aquest sentit, el pacient a qui s’administra l’ozó pot patir irritació i dificultat respiratòria, si se li subministra via inhalació, o tos i flebitis si se li dona per via intravenosa. Salut considera que no està provat cap possible benefici si es fa servir amb un malalt de coronavirus i, en canvi, hi ha "riscos potencials". 

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, la Societat Espanyola de Ozonoteràpia (SEOT) defensa que l'ozonoteràpia està inclosa a la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut des de fa una dècada, concretament a les unitats del dolor. "Els tractaments amb ozó compten amb el suport i l'aval científic de societats mèdiques com la Societat Espanyola del Dolor i la Societat Espanyola Multidisciplinària del Dolor", afirmen en un comunicat. A més, insisteixen, el Ministeri de Sanitat ha autoritzat diversos assaigs clínics amb ozonoteràpia en els últims 15 anys en casos d'hèrnia discal i justifiquen hi ha articles publicats en revistes que ratifiquen el seu ús en diverses patologies. Pel que fa al trctament del covid greu no crític, la SEOT assenyala que hi ha un assaig clínic autoritzat per avaluar l'eficàcia i seguretat d'aquesta teràpia. "A Itàlia i l'Índia s'ha demostrat l'efecte positiu de l'ozonoteràpia en pacients no crítics", conclouen.

El de Barcelona és el segon cas que ha transcendit en què la justícia avala un tractament contra el covid-19 amb ozonoteràpia, desaconsellat pels metges. Un jutjat de Castelló ja va donar la raó a la família d’un pacient de 48 anys ingressat a l'UCI de l’Hospital de la Plana de Vila-real, en contra del criteri mèdic tant del centre com d’associacions professionals. Dues setmanes després que la família demanés la intervenció judicial, el conflicte està lluny de resoldre’s, les dues parts han anunciat denúncies creuades i la conselleria de Sanitat valenciana ha acusat el jutjat d’“ingerència greu”.