Budó avisa que es frenarà la desescalada si els indicadors continuen augmentant
La velocitat de contagi repunta sobtadament però Vergés assegura que és un augment ja previst per Salut
BarcelonaTornen els missatges contradictoris en la gestió de la pandèmia. Si aquest dimarts la portaveu del Govern, Meritxell Budó, avisava que hi havia el risc que Catalunya no avanci la setmana que ve a la segona etapa de la desescalada –autoritzant la mobilitat dins la comarca els caps de setmana– si els indicadors epidemiològics continuaven augmentant fins dijous, hores després la consellera de Salut, Alba Vergés, refredava aquesta interpretació. "Estem [epidemiològicament] segons el previst per a aquest primer tram de la reobertura d'activitats: continuem amb una baixada, que pot ser menys intensa, però ja prevèiem que pogués augmentar o alentir-se [la progressió] els propers dies o la setmana que ve", ha assegurat la republicana.
El xoc de declaracions arriba després que l'informe diari del departament de Salut reflectís un increment molt pronunciat de la taxa de contagi (R): si dilluns se situava entorn dels 0,78 punts, aquest dimarts la R ja està en els 0,84 punts. Tot i que per norma general aquesta dada no pot superar el llindar de l'1 per considerar que l'epidèmia està sota control, el Govern es va fixar un màxim assolible més restrictiu, els 0,90 punts, per flexibilitzar les restriccions o endurir-les.
Així, aquest salt de sis centèsimes en la velocitat de la propagació –si bé podria tractar-se d'una oscil·lació per un augment de la detecció de positius entre el 21 i el 27 de novembre– assenyala un possible canvi en la tendència dels informes diaris de la conselleria de Salut: des del 31 d'octubre, la R havia anat de baixada o, com a mínim, s'havia mantingut per sota dels 0,80 punts.
Ara bé, encara és aviat per afirmar que la primera setmana de la desescalada, tot i que vingui acompanyada d'un increment de la interacció social, coincideixi plenament amb el repunt lleu d'aquest indicador clau. Els experts consultats per l'ARA deixen clar que no és el mateix que la R creixi quan la corba epidemiològica va de baixada (com ara) que quan està en ascens, i apel·len a la prudència, adduint que la xifra es podria estancar en un o dos dies a causa de les fluctuacions en les dades.
Amb tot, Budó havia arribat a plantejar al matí que, amb aquests indicadors a l'horitzó, la Generalitat possiblement no garantiria que dilluns que ve, 7 de desembre, tot el país pugui avançar a la segona etapa de la desescalada. "Això ens pot indicar que la tendència pot començar a capgirar-se una altra vegada", alertava la consellera de la Presidència, alhora que reconeixia que aquest "avís" podria trastocar el calendari previst per l'executiu i, fins i tot, podia posar en "risc" el Nadal. "Si veiem que dijous la R se'ns ha disparat, amb molta probabilitat no passarem de fase", anticipava Budó hores abans que Vergés la matisés. La portaveu del Govern també havia apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania per "reduir l'activitat social", especialment durant el pont de la Constitució, per al qual l'executiu no ha allargat el confinament municipal de cap de setmana.
De fet, en la compareixença del matí Budó havia assegurat que l'increment de la R havia "disparat les alarmes" al si del Govern i que al llarg de la setmana caldria estudiar i analitzar l'evolució de les dades epidemiològiques abans de prendre cap decisió sobre la flexibilització de les restriccions. "El que fem aquest pont [de la Constitució] pot tenir conseqüències de cara a Nadal", afegia. En canvi, Vergés ha assegurat després, en una atenció als mitjans posterior a la compareixença de Budó, que la seva conselleria no creu que el balanç d'aquest dimarts comprometi el pas al segon tram de la reobertura o que el pla de desescalada estigui en perill, tot i que sí que reforçava el missatge de precaució i responsabilitat que la seva sòcia de govern havia enviat després del consell executiu.
El 5% de les proves són positives
Segons va consensuar el Govern, la velocitat de propagació sempre ha d'estar per sota dels 0,90 punts, és a dir, que per cada infecció nova no es generi sempre un altre contagi nou, per poder plantejar el canvi de fase i avançar en la desescalada. Seguint el pla, l'avenç tocaria a priori la setmana que ve. "No podem posar un metge, un infermer o un policia al costat de cada ciutadà. És una tasca col·lectiva de tots i d'això depèn que arribem a Nadal amb la pandèmia sota control, amb el mínim nombre d'ingressats possible i, d'aquesta manera, poder encarar un any que ha de ser el del control definitiu de la pandèmia", ha remarcat el vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès.
Els últims catorze dies s'han detectat uns 260 contagis per cada 100.000 habitants, menys de la meitat dels que es detectaven fa tres setmanes (575), encara en la segona onada del coronavirus. El departament de Salut ha informat de 1.458 contagis nous confirmats amb una prova PCR o amb un test d'antígens –907 més que ahir–, tot i que s'estan fent menys proves ara (unes 182.000 setmanals) que les setmanes anteriors (185.000). La taxa de positivitat, les proves que donen positiu, és del 4,87%, per sota del 5% recomanat per l'Organització Mundial de la Salut.
Pel que fa a les hospitalitzacions, entre el 21 i el 27 de novembre hi havia 1.653 persones ingressades. La setmana anterior hi havia 2.047 ingressats. Segons informa Salut, en aquests moments hi ha 454 llits de crítics ocupats per malalts de coronavirus dels prop de 1.100 que hi ha a tot el país. Així, l'ocupació de llits als hospitals es redueix molt lentament. També la baixada del pendent del risc de rebrot s'ha alentit les últimes hores i es manté en els 200 punts.