Societat08/04/2020

El Govern posa Salut al capdavant de la gestió de les residències

Fins ara el màxim responsable de les residències era el conseller Chakir el Homrani

Natàlia Vila / Gerard Pruna
i Natàlia Vila / Gerard Pruna

BarcelonaCanvi de timó a la Generalitat en la gestió de les residències. El Govern ha anunciat que, a partir d'ara, les decisions en aquest àmbit ja no les portarà el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ni el conseller Chakir el Homrani. Qui ho farà és la directora assistencial d'Atenció Primària, Yolanda Lejardi. És a dir, és el departament de Salut qui portarà les regnes i les decisions pel que fa referència a les residències.

Fins dimarts, segons el recompte del Govern, ja han mort a Catalunya 1.123 persones grans que vivien en aquests centres; a més, 448 estan hospitalitzades i el degoteig de casos no s'atura: més de la meitat de centres catalans (dels 1.073 que hi ha) tenen algun cas de coronavirus.

Cargando
No hay anuncios

Malestar per la gestió del conseller El Homrani

El cert és que la gestió del departament d'Afers Socials davant els brots als geriàtrics acumulava ja diverses crítiques tant del sector de les residències com a dins del propi Govern. Les patronals fa setmanes que exigeixen que s'enviïn metges i infermers a aquests centres i mantenen que el material encara ara –27 dies després d'estar confinats– els arriba "amb comptagotes".

Cargando
No hay anuncios

Dins del Govern feia dies que hi havia un punt de malestar al Govern amb com s'estava gestionant des d'Afers Socials la crisi a les residències, i fonts de l'executiu apuntaven que el conseller estava "superat" per la situació. Fins i tot el mateix president de la Generalitat va qüestionar obertament en una entrevista a SER Catalunya com s'estava comunicant des del departament. "Hi ha coses que la Generalitat no ha fet bé, com no informar de la situació de les residències amb la claredat amb què n'hauria d'haver informat des del primer moment", va admetre aleshores el president, que va afegir que això ha generat "desconfiança i angoixa".

Cargando
No hay anuncios

Aleshores ja es va imposar que el departament d'Afers Socials comparegués també en les rodes de premsa diàries que fa el Govern, però els recels s'han mantingut. Fins al punt que fonts governamentals apunten que va ser el mateix president de la Generalitat qui aquest dimarts després del Consell Executiu va parlar amb el vicepresident, Pere Aragonès, per reclamar-li "mesures concretes" que permetin redreçar la gestió de les residències. El mateix Aragonès ha estat qui ha traslladat aquest migdia al president la decisió que fos Salut qui prengués el timó de les residències, una decisió, però, que segons algunes fonts republicanes ja feia dies que s'estava cuinant. La reestructuració es farà efectiva a través d'un decret que s'hauria d'aprovar en una reunió del consell executiu que, tot i estar prevista pel proper dimarts, podria celebrar-se abans.

L'anunci d'aquest canvi de direcció ha coincidit aquest dimecres amb una reunió del Govern amb les patronals del sector. Una trobada telemàtica de la qual els representants de les residències han sortit "decepcionats". La presidenta d'ACRA, l'organització empresarial que aglutina més del 70% de residències a Catalunya, Cinta Pascual, assegura que "el sector ja no vol escoltar més plans ni propostes, vol acció". "Fa 27 dies que reclamem que el departament de Salut intervingui en aquesta crisi, que és una crisi sanitària, i fins ara no ho hem aconseguit", lamentava Pascual just després d'aquesta trobada telemàtica.

Cargando
No hay anuncios

Dilluns, a més, la patronal catalana i espanyola dels geriàtrics ja van apujar el to i va "exigir" una intervenció sanitària "immediata. "Durant més d'un mes hem vist com l'epidèmia avançava segant vides i deixant en una situació crítica moltes residències. Reclamem ajuda amb fermesa per tenir els recursos necessaris per poder protegir les nostres persones grans i els nostres professionals", exigia dilluns Pascual.

Ball de xifres en el recompte

El mateix conseller El Homrani ha dit aquests últims dies que fer el recompte de víctimes mortals és "molt complicat". Tot i que a les dades actualitzades que el departament envia diàriament hi figuren "les persones grans mortes a causa del coronavirus", fonts del departament admeten que "no se sap" si a totes aquestes persones se'ls havia fet un test de diagnòstic i, per tant, es fa impossible verificar aquesta xifra.

Cargando
No hay anuncios

A més, el recompte d'Afers Socials tampoc separa quants avis han mort al seu llit de la residència i quants derivats a l'hospital, fet pel qual aquesta xifra de víctimes no es pot sumar al recompte que fa –paral·lelament– Salut de morts als hospitals perquè algunes dades es duplicarien. Davant d'això, El Homrani ha insistit aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio que, efectivament, "hi ha marge d'error" però que "val més tenir aquestes dades que no pas no tenir-ne".

L'altra gran crítica és per la falta de material. En aquest sentit el conseller admet que "ha arribat tard" però defensa que s'han fet dues comandes, per valor d'1,7 milions i 5 milions d'euros. Durant la roda de premsa d'aquest migdia, que ha fet públic el canvi de mans en la gestió dels centres, el conseller també ha subratllat que la decisió s'ha pres de manera conjunta i coordinada amb Salut, per tal de millorar la resposta. A la Comunitat de Madrid –que acumula 4.260 persones mortes als geriàtrics per covid-19 l'últim mes– aquest mateix canvi de gestió ja es va fer efectiu fa 13 dies.

Cargando
No hay anuncios

Reaccions al canvi

El sector encara mostra algun "recel" i modera les seves expectatives davant el canvi. "Estem cansats i molt tensos", admet un directiu, que apunta que "falta per veure com actuarà ara Salut". Qui sí que ha celebrat el canvi en la direcció és l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que el qualifica d'un "senyal positiu". "Efectivament és un tema de salut", va dir, i va afegir que confia que aquest canvi suposi un aixecament del "bloqueig" també a les residències de la ciutat, 75 de les quals tenen una situació "especialment greu" perquè no tenen espai per aïllar els malalts.

Cargando
No hay anuncios

A la capital catalana hi ha 800 persones grans simptomàtiques en 150 centres (dels 270 que hi ha). Per això l'alcaldessa insisteix repetidament que el pla de xoc que prepara el Govern i que ara dirigirà Salut ha d'incloure "trasllats" massius a pavellons, hotels o residències buides.