Societat24/04/2020

Baixa el nombre de morts per coronavirus a l'Estat: 367 defuncions en les últimes 24 hores, la xifra més baixa des del 21 de març

El ministeri de Sanitat xifra els casos positius detectats per PCR en 202.990

Mireia Esteve / Pau Rumbo
i Mireia Esteve / Pau Rumbo

BarcelonaBaixa el nombre de víctimes mortals per coronavirus a l'Estat: en les últimes 24 hores han perdut la vida per culpa del virus 367 persones. És la xifra més baixa des de fa més d'un mes, concretament des del 21 de març. Amb el registre d'avui divendres, el nombre total de defuncions s'eleva a 22.524. La dada positiva és que continua augmentant el nombre de persones curades, que ja són 92.335, 3.105 més que ahir. De fet, segons els càlculs del govern espanyol, per primera vegada el nombre de positius diagnosticats en un dia és més baix que el de persones curades: en les últimes 24 hores s'han recomptat, afirma Sanitat, 2.796 casos nous, una xifra que s'ha d'agafar amb cautela perquè els números ballen.

Cargando
No hay anuncios

Aquest divendres, per primera vegada, el ministeri ha calculat l'augment de casos (aquests 2.796) fixant-se únicament en els que han donat positiu a través d'una prova PCR –que detecta el virus en actiu– i, per tant, deixant fora de la progressió els nous casos que s'han diagnosticat a través d'un test d'anticossos –els pacients que ja han passat la malaltia–.

Però les xifres no quadren. Aquest dijous Sanitat va informar que hi havia un total de 191.389 casos confirmats per PCR; en canvi, en l'últim recompte són 202.990. Com es pot comprovar fent una simple resta, són més de 10.000 casos de diferència, força més que els 2.796 que, segons Sanitat, s'han declarat en les últimes 24 hores.

Cargando
No hay anuncios

Tot i el ball de xifres, Fernando Simón ha començat la roda de premsa exultant. "Després de diversos dies d'incertesa en les dades, avui hem pogut corregir aquesta informació", ha començat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, que ha atribuït el marge d'error (el dels últims dies, no el descrit en aquest article) a la "barreja de tècniques diagnòstiques" i al fet que fins aquest divendres el ministeri no ha aconseguit desgranar completament les dades facilitades per les comunitats autònomes.

Per altra banda, a través de tests serològics, el ministeri de Sanitat ha registrat 16.774 casos fins ara, 1.756 dels quals són asimptomàtics. En total, el nombre de casos positius que tenen o han passat la malaltia s'eleva, sempre segons els recomptes de l'Estat, a 219.764.

Cargando
No hay anuncios

Ambigüitats sobre la desescalada

En la roda de premsa, Simón no ha volgut entrar a detallar com s'organitzarà la fase de desescalada ni tampoc quan començarà. S'ha limitat a repetir alguns dels criteris que s'haurien de seguir per iniciar aquesta etapa i que passen per la capacitat per garantir que, si hi ha un rebrot, el sistema sanitari podrà respondre-hi correctament. Això passaria, ha dit, per tenir la capacitat assistencial adequada (amb llits d'UCI suficients i preparats). A més, també s'hauria de garantir una detecció precoç dels casos positius. Simón ha recordat que aquesta fase haurà de ser territorialitzada per adaptar-se a la realitat de cada comunitat autònoma, província o municipi, però no ha volgut concretar més detalls ni revelar els valors exactes que es faran servir com a indicadors.

Cargando
No hay anuncios

El que Simón tampoc ha volgut valorar –i fins i tot ha posat en dubte– és que es puguin fer tests massius a tots els ciutadans de l'Estat i que es puguin distribuir, per exemple, a través de les farmàcies. De fet, ha assegurat que fins que no se sàpiguen els resultats de l'estudi epidemiològic que hauria de començar la setmana que ve –per saber el grau d'immunitat de la població– no es pot valorar aquesta possibilitat. "La cosa més prudent és esperar el resultat de l'estudi", ha dit.