Societat22/05/2020

Simón fa un toc d'atenció a Catalunya pels problemes amb la validació de dades

Vergés ha trucat personalment Illa per rebatre les "insinuacions" de rebrot en una zona de Catalunya

Mireia Esteve
i Mireia Esteve

BarcelonaEl govern espanyol xifra en 56 els morts per coronavirus en les últimes 24 hores, una xifra un pèl superior a aquest dijous (48), cosa que eleva el total de defuncions des que ha començat la pandèmia a 28.628. El nombre de contagis repunta lleugerament i aquest divendres se n'han registrat 446. Els casos positius a tot l'Estat ja arriben a 234.824. Els contagis totals incorporen dades antigues que ha notificat Catalunya, però que encara no s'ha pogut validar de quin dia és la data de diagnòstic. Ahir el ministeri no va sumar les dades (ni positius ni defuncions) facilitades per les autoritats de Salut Pública de Catalunya perquè s'hi havien detectat alguns "errors" i estaven a l'espera de validar-los.

En principi, el nombre de defuncions reportades per Catalunya ja s'han validat correctament i avui han enviat els casos que tenien pendents. I aquest és un dels motius pels quals si restem el nombre de morts acumulades fins ahir i les d'avui, la diferència és de més de 600 morts. Simón ha atribuït aquest salt en les víctimes a dades antigues que ha notificat Catalunya arran del procés de validació que estan fent les autoritats catalanes de Salut Pública. En aquest sentit, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha explicat que la sèrie de defuncions confirmades per covid-19 a Catalunya ja està corregida, però no ho està encara la dels contagis. "Ahir ens pensàvem que el problema era puntual, però avui ens ha preocupat", ha admès Simón, sobre la validació de dades que fa Salut Pública a Catalunya i els 150 positius declarats avui.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que el portaveu tècnic de Sanitat ha assegurat que fins ara Catalunya estava "notificant bé" les dades, ara els "sorprèn" que la Generalitat tingui aquests problemes. "No és normal que no es pugui saber què passa a Catalunya", ha afirmat Simón, que també ha insinuat que els problemes, sobre la notificació d'aquest últim nombre de positius, provenen d'una zona concreta, sense especificar quina era. Si no se soluciona el problema, Simón ha avisat que "s'hauran de tenir les discussions en un nivell més alt per prendre les decisions que garanteixin la seguretat dels ciutadans". De tota manera, ha desvinculat la decisió d'avalar que Barcelona i la seva àrea metropolitana avancin a la fase 1 a partir de dilluns dels problemes amb les dades d'aquests dos últims dies, perquè ha explicat que van prendre la decisió amb l'informe que la conselleria de Salut va posar dilluns sobre la taula del ministeri de Sanitat.

Cargando
No hay anuncios

Salut diu que no hi ha cap problema amb les dades

Davant les paraules de Simón, el departament de Salut ha emès un comunicat en què defensa la transparència en la publicació de les dades i reitera que al ministeri de Sanitat s'hi envien les dades que se'ls demana. "El ministeri només demana que n'hi notifiquem algunes, i són només aquestes les que el ministeri coneix", afirmen en el comunicat. De fet, asseguren que és la Generalitat qui "coneix la realitat epidemiològica del país" i no el ministeri, que "només rep dades i les interpreta".

Cargando
No hay anuncios

Fonts governamentals reiteren que la informació que rep el govern espanyol són les que recull Salut Pública perquè "és el canal que Sanitat va escollir" en detriment de l'informe "més immediat" que ofereix la conselleria. "[El registre de Salut Pública] És una via més feixuga perquè cal omplir molts registres, els criteris que fixa l'Estat són canviants, i els casos poden trigar més d'una setmana en ser notificats", apunten. Aquesta és -asseguren- la raó que s'amaga darrera d'aquest increment sobtat de casos a Catalunya i no un rebrot o repunt de casos com hauria deixat caure Simón.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha trucat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, poc després de la compareixença per "mostrar la seva perplexitat" i rebatre les "insinuacions" d'un possible rebrot en una zona concreta de Catalunya. Segons ha pogut saber l'ARA, Vergés hauria demanat informació per saber a quin territori es referia el responsable d'emergències i alertes sanitàries quan parlava de problemes de validació de dades i el mateix Illa hauria negat tenir constància d'aquesta problemàtica. Salut insisteix que en la reunió bilateral d'aquest dijous amb Illa no es va fer cap referència a una possible preocupació per una zona concreta. "[Si això fos així] L'hauria d'haver comunicat ahir mateix", recriminen.

Cargando
No hay anuncios

Sobre les defuncions acumulades de dies anteriors que ha notificat Salut, el departament assegura que són casos antics que l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va comunicar amb un retard de diverses setmanes, ja incloses i reassignades per data a les publicacions diàries de la Generalitat.

A banda dels problemes de Catalunya, aquest divendres la Comunitat de Madrid i el País Basc també han notificat casos antics. Així, dels 376 casos notificats per la comunitat madrilenya, 53 són nous diagnòstics, i dels 33 positius enviats pel País Basc, 13 són d'ahir. Simón ha informat, a més, de petits brots que ja han estat controlats a zones molt petites d'Aragó i també d'Andalusia. Un d'ells va ser en una zona rural de Terol, on es van detectar diversos casos, però que els símptomes eren de data antiga i a hores d'ara ja està controlat.

Cargando
No hay anuncios

L'epidèmia va a la baixa

En general, el responsable del comitè tècnic considera que l'epidèmia evoluciona favorablement i ha passat de tenir una incidència acumulada de casos el 10 d'abril de 102 per cada 100.000 habitants a 15 per cada 100.000 habitants actualment. "Podem estar molt a prop de tenir el virus a nivells pràcticament indetectables per arribar a una nova normalitat", ha afirmat, tot i que ha reiterat que aquesta nova etapa de normalitat sempre haurà de mantenir les mesures de control i higiene necessàries.

Cargando
No hay anuncios

De cara a la setmana que ve, tots els territoris de l'Estat estaran en fase 1 o 2 i Simón ha recordat que per a cada fase el mínim són 15 dies. Ha explicat que es pot flexibilitzar aquest termini si l'evolució epidemiològica és molt favorable, però que d'entrada s'hauria de respectar. De la mateixa manera que ha subratllat que seria "interessant" que cap territori fes "cap pas enrere". "Si les dades no avalen una bona evolució o tenim un nombre de casos no controlable per Salut Pública, es podrien plantejar algunes restriccions", ha avisat. Simón manté que en les primeres fases de la desescalada és necessari ser una mica més estricte que en les últimes fases. L'objectiu, ha recordat, és la detecció precoç per focalitzar possibles brots i reaccionar de manera ràpida i localitzada.