Toc d'atenció de Sanitat per les imatges de les platges de Barcelona
La xifra de morts per coronavirus a tot l'Estat cau fins a 48, tot i que no comptabilitza les dades de Catalunya
BarcelonaL'endemà que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, decidís reobrir les platges de Barcelona per passejar-hi i aquestes s'omplissin de banyistes i persones prenent-hi el sol, el ministeri de Sanitat ha enviat un toc d'atenció a les institucions catalanes. "Són imatges que no ens agrada veure", ha afirmat Fernando Seimón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, que considera que les imatges dels últims dies podrien fer-los "sospitar" que la ciutadania catalana no és "conscient dels riscos" que encara hi ha de contagiar-se de coronavirus, malgrat haver iniciat la desescalada.
Ara bé, tot i l'avís, Simón també ha deixat clar que no poden basar el seu criteri tècnic a l'hora d'avaluar el canvi de fase que ha demanat la Generalitat per a Barcelona de cara a dilluns –la conselleria de Salut ha sol·licitat que la capital catalana i la seva àrea metropolitana entrin en la fase 1 de la desescalada– en aquestes imatges. "No es pot basar una decisió com aquesta en una imatge que no sabem si és generalitzada o no", ha dit. De fet, ha insistit que l'avaluació que fa el comitè tècnic d'experts es fa amb la informació dels indicadors que els envia cada comunitat autònoma, tot i que ha remarcat que la decisió final és del ministre de Sanitat, Salvador Illa. "Des del punt de vista tècnic fem l'esforç de no deixar-nos influir per imatges puntuals i intentem ser el màxim d'objectius possibles", ha subratllat. Simón, a més, ha assegurat que aquestes imatges no serviran per "pressionar-los" en la seva avaluació, sinó que, ha dit, només generaran "soroll".
A banda, Simón també ha confirmat que als territoris que entrin en la fase 2 la setmana que ve hi desapareixeran les franges horàries per sortir al carrer. L'única que es mantindrà és una franja, que hauran de decidir les comunitats autònomes, per als col·lectius vulnerables. Aquesta franja ara és de 10 a 12 del matí i de 7 a 8 del vespre. Per tant, els nens ja no tindran franges horàries per sortir ni tampoc les persones que vulguin fer esport o passejar.
Cau el nombre de morts, però no es comptabilitzen les dades catalanes
El govern espanyol ha notificat 48 morts en les últimes 24 hores, una xifra inferior respecte a aquest dimecres, quan se'n van registrar 95. De fet, la xifra d'avui és la més baixa des de principis de març, quan es va declarar l'estat d'alarma En total, des que s'ha iniciat la pandèmia, ja han mort 27.940 persones. Els contagis tornen a anar a la baixa i aquest dijous el ministeri de Sanitat n'ha registrat 344, una xifra que eleva el total de casos diagnosticats a 233.037.
Les dades facilitades pel ministeri avui no inclouen les de Catalunya, ni pel que fa a contagis ni pel que fa a morts, perquè "no ha pogut actualitzar les dades a causa de problemes en la seva validació", especifica Sanitat. Fonts de la conselleria de Salut expliquen que han detectat "errors en les dades" i que estan validant el procés. Fins aquest divendres al matí tenen temps per enviar la informació al ministeri. De tota manera, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha dit que estan parlant encara amb la Generalitat sobre aquestes dades i que han decidit esperar perquè Salut les pugui validar correctament. Simón, però, ha dit que si s'afegissin les dades de Catalunya, d'acord amb el que ha parlat per telèfon amb les autoritats sanitàries catalanes, els morts arribarien a la cinquantena i als 400 contagis.
A més, el ministeri de Sanitat també ha aclarit que Andalusia, la Comunitat de Madrid i Múrcia han notificat casos antics. D'aquesta manera, del total de positius notificats per Andalusia, només 45 són casos nous, i dels 188 enviats per la Comunitat de Madrid, 82 són de les últimes 24 hores. En el cas de Múrcia, dels 10 notificats, el ministeri aclareix que 2 són nous i la resta de dies anteriors.