Societat19/11/2020

Bars i restaurants reobriran fins al vespre i amb les terrasses al 100%

El Govern preveu un Nadal sense restriccions a la mobilitat i estudiarà aixecar puntualment el toc de queda

Gemma Garrido Granger
i Gemma Garrido Granger

BarcelonaEls bars i els restaurants podran reobrir dilluns que ve sense límit d'aforament a les terrasses entre les 6 h i les 21.30 h, però a partir de les 18 h només podran servir sopars. Cada taula podrà tenir un màxim de quatre persones (tret que siguin convivents de la mateixa bombolla) amb una separació de dos metres entre taules, mentre que a l'interior dels establiments es fixarà un límit del 30% de l'aforament. Així ho ha acordat aquest dijous el comitè tècnic del Pla d'Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) després del ball de retrets entre ERC i JxCat per la suposada filtració fa uns dies del pla de desescalada que preparava Salut.

El Govern ha retocat algunes de les mesures que es preveien en el pla preliminar que va transcendir dimarts. La reobertura de la restauració és, possiblement, el detall més significatiu, ja que inicialment només es preveia que obrís fins a les 17 h i amb límits d'aforament a l'interior i a l'exterior dels establiments. Finalment, el Govern ha optat per allargar l'horari d'obertura fins al vespre i permetre la instal·lació íntegra de les terrasses. A més, també hi ha canvis substancials en les restriccions a la mobilitat: si els indicadors epidemiològics ho permeten, el Govern preveu aixecar el confinament perimetral a partir de la setmana del 21 de desembre, coincidint amb les festes de Nadal.

Cargando
No hay anuncios

El pla de desescalada s'articularà en quatre trams i s'anirà avançant cada quinze dies tal com estava previst, de manera que s'allargarà com a mínim dos mesos. La prohibició de sortir del municipi durant els caps de setmana es mantindrà durant quinze dies més (primera etapa). Seria la setmana del 7 de desembre (segona etapa) quan es permetria la mobilitat dins de les comarques, i caldria esperar fins a la setmana de Nadal (tercera etapa) perquè s'autoritzés la mobilitat a tot Catalunya i els viatges a la resta de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

De fet, durant les festes nadalenques s'esperen alguns dels canvis més substancials, com ara la possibilitat que les activitats socials es puguin fer en grups de màxim 10 persones (dues bombolles de convivència habituals o una bombolla d'ampliada) i no de 6 com s'està fent ara. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, també ha confirmat que l'executiu valorarà si el toc de queda entre les 22 h i les 6 h es mantindrà durant tota la desescalada o bé si es pot aixecar puntualment en dates assenyalades com Nadal o Cap d'Any. "La setmana que ve ho debatrem", ha dit.

En una compareixença de pretesa unitat, però en la qual no ha intervingut cap representant de la conselleria de Salut tot i ser autors del document, Aragonès i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, han concretat aquest dijous la flexibilització de les restriccions socials i a la mobilitat que entrarà en vigor a partir de dilluns que ve. Aragonès ha fet aquest dijous autocrítica per les tensions internes al Govern. "No hem sabut construir aquesta estratègia de manera pública amb el respecte que es mereix la ciutadania. Lliçó apresa", ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

La cultura reobrirà al 50% de l'aforament

L'executiu també ha decidit que els cinemes i els teatres puguin recuperar part de la seva activitat a partir de dilluns, sempre que ho facin al 50% de l'aforament i amb un màxim de 500 localitats. Per a les activitats culturals que acabin a les 22 h "o una mica més tard", l'entrada serà el justificant de la mobilitat fora del toc de queda, aproximadament fins a les 23 h, i permetrà el desplaçament al domicili. Els museus, que no estan tancats, podran passar de l'aforament actual del 30% al 50%.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'esport, les instal·lacions a l'aire lliure també podran fer-se servir a la meitat del seu aforament i passant un control d'accés. Els gimnasos i les piscines podran reobrir a un terç de l'aforament i amb cita prèvia, però queda prohibit fer servir els vestidors, menys en el cas de les piscines. Els comerços podran obrir els establiments de més de 800 metres quadrats amb un aforament del 30%, però els centres comercials continuaran tancats, com a mínim, fins a la segona etapa.

Pel que fa a les activitats extraescolars esportives no competitives, es permetran les que estiguin organitzades dins de l'àmbit escolar en grups estables. La resta d'extraescolars organitzades pels centres es faran amb un topall màxim de sis alumnes per aula (que s'anirà ampliant fins a 10 persones a partir de la tercera fase de desescalada) i també es permetran activitats de lleure infantil a l'aire lliure i, si es fan en espais tancats, amb un màxim de sis persones en aquest primer tram.

Cargando
No hay anuncios

Aragonès ha defensat que, després de molts esforços, Catalunya està "en disposició de flexibilitzar" les restriccions, fent compatible la reactivació econòmica i la protecció de la salut. "Però no podem córrer. Al juny vam anar massa ràpid i per això la segona onada va arribar abans a Catalunya. Ara hem d'endarrerir al màxim la tercera fins que no arribi una vacuna", ha afirmat aquest dijous el vicepresident. De fet, el Govern assegura que aquesta reobertura progressiva dels sectors tancats des de fa un mes no serà igual al procés engegat la primavera passada, ja que l'objectiu no és "recuperar la normalitat", sinó reactivar progressivament els sectors socials i econòmics més afectats.

Cargando
No hay anuncios

La consellera Budó ha insistit en la necessitat que empreses, patronals i sindicats adquireixin el compromís de fomentar el teletreball per reduir la mobilitat, la interacció social i, per tant, mantenir l'epidèmia a ratlla i aixecar les restriccions progressivament. "El Govern no disposa de les competències per dictar l'obligatorietat del teletreball", ha admès Budó, que ha lamentat que només un 8% de les persones que poden treballar des de casa ho facin. El Govern calcula que la xifra de teletreballadors podria ser del 25%.

Recuperació progressiva dels aforaments

Els aforaments permesos a pràcticament tots els sectors aniran creixent de manera progressiva, a mesura que s'avanci d'etapa. A partir del segon tram, que correspondria al 8 de desembre, segons el calendari previst pel Govern –però que podria endarrerir-se si empitjora la situació epidemiològica–, els interiors dels bars i restaurants podrien ampliar el seu aforament al 50%, però es mantindria la limitació horària i l'ordre de servir únicament sopars a partir de les 18 h. La cultura també podria augmentar la seva capacitat ocupada fins al 70% en el cas dels cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, però museus, biblioteques i sales d'exposició el mantindran a la meitat.

Cargando
No hay anuncios

Una de les novetats del document final és la relativa als aforaments en els actes religiosos. Inicialment Salut volia limitar durant tota la desescalada l'accés a esglésies al 30% de la seva capacitat i a un màxim de 100 persones en els temples grans, com les catedrals. Ara, però, el límit a un terç de l'aforament es manté només les dues primeres etapes i a partir de la setmana del 21 de desembre, coincidint amb la celebració de diverses misses tradicionals, s'elimina la clàusula del centenar de persones i tots els espais de culte augmenten l'aforament fins al 50%.

Cargando
No hay anuncios

La possibilitat d'avançar d'etapa en la desescalada la marcaran exclusivament els criteris sanitaris. El Govern ha afirmat que, en cas d'empitjorament epidemiològic, es podrà alentir el procés o, fins i tot, retrocedir de tram. Tot i que la flexibilització de les mesures es desplegarà a tot Catalunya sense distincions i el Govern assegura que vol avançar de forma "simultània i simètrica" al conjunt del territori, Budó no ha descartat diferències entre territoris. "Si les dades marquen que uns territoris tenen més afectació que els altres, ens plantejaríem els trams de reobertura de forma asimètrica", ha matisat.

L'executiu es va marcar tres objectius per tenir la pandèmia sota control abans de començar a flexibilitzar les restriccions: abaixar la taxa de contagis o R per sota d'1 per tallar les cadenes de transmissió, reduir els contagis a un miler diaris i oxigenar les unitats de cures intensives (UCI) i tenir-hi com a màxim 300 pacients. Amb tot, només s'ha assolit un dels paràmetres, la R, que se situa en el 0,76. En canvi, la xifra diària de contagis encara duplica la desitjada (2.000 de mitjana) i als hospitals catalans encara hi ha 553 malalts de coronavirus en llits crítics. "Els indicadors ens diuen que les pròximes setmanes millorarem. La tendència apunta que avancem en la bona direcció", ha afirmat Aragonès.