Només sis de cada cent catalans s'han contagiat de coronavirus
Espanya està lluny de la immunitat de grup: només s'han detectat anticossos en un 5% de la població
Barcelona / Santa Coloma de GramenetGairebé un 6% dels catalans s'haurien contagiat de covid-19, ja que han generat anticossos –defenses– contra el virus. Aquesta és una de les conclusions de la primera onada de l'estudi epidemiològic que ha presentat aquest dimecres el ministeri de Sanitat, en coordinació amb l'Instituto Carlos III i l'Institut Nacional d'Estadística. El percentatge de Catalunya està un punt per sobre del de l'Estat, que és d'un 5%, una xifra, però, que no sorprèn els experts. "Tot i que són resultats preliminars i corresponen a una xifra baixa, és consistent amb el que s'havia anat veient en altres estudis sectorials", explica Carlota Dobaño, investigadora en immunologia de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).
L'estudi serològic pretén estimar el grau d'immunitat del conjunt de la societat espanyola davant del virus. Ara bé, aquests percentatges són molt baixos encara, tot i la variabilitat que tenen en tot el territori espanyol i també català. "Estem lluny de dir que hi ha immunitat de grup amb aquests resultats", ha afirmat la directora del Centro Nacional de Epidemiología, Marina Pollán, en la roda de premsa de presentació de l'estudi, on també hi havia els ministres de Sanitat, Salvador Illa, i de Ciència, Pedro Duque. Una teoria que comparteixen els experts consultats per l'ARA. Malgrat l'elevada mortalitat que hi ha hagut, el membre de la junta de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària, Joan Ramón Villalbí, assenyala que es confirma que hi ha molt poca gent que es pugui considerar potencialment protegida.
Els resultats fets públics ahir són encara preliminars perquè corresponen a la primera –amb dades des del 27 d'abril fins a l'11 de maig– de les tres onades previstes en l'estudi, que va començar amb 15 dies de retard. Els resultats preliminars es basen en una primera tongada de 17.000 persones analitzades. En total, però, i segons la directora de l'Instituto Carlos III de Madrid, Raquel Yotti, fins ara hi participen 1.416 centres de salut, més de 2.600 professionals sanitaris. Un 75% dels ciutadans amb qui s'ha contactat han acceptat participar-hi, un fet "poc habitual", ha dit Pollán. Finalment, però, el percentatge de persones que podran formar-ne part és del 62%.
Un 26% són asimptomàtics
Tot i que els representants del ministeri de Sanitat han manifestat reiteradament que els tests ràpids fets servir per a la prova tenen una alta especificitat i que ho han comprovat entre participants, també han reconegut que no són del tot fiables i que s'han testat en una mostra poblacional petita. "Això em genera el dubte de si són prou sensibles per detectar la gent asimptomàtica, per exemple, que segurament té menys anticossos", explica Dobaño. L'experta, però, creu que és possible que es compleixin les estimacions amb molt poca variació, tenint en compte l'enquesta que responen els participants i el mateix resultat de la producció d'anticossos.
"En principi com més símptomes es tenen, més puja la seroprevalença. A l'estudi es pot veure que un 15% dels que tenien anticossos manifestaven més de cinc símptomes; un 8% en presentaven entre tres i cinc, mentre que només un 2,5% dels que tenen anticossos es declaraven asimptomàtics", detalla Dobaño. Una dada interessant és que fins a un 26% de les persones que havien generat anticossos eren asimptomàtics i que un 97% no havien sigut diagnosticats amb una prova, com la PCR. A més, Barcelona i Madrid són les ciutats amb una xifra de casos sospitosos més alta, amb un 18% i un 19%, respectivament.
De fet, i entre les conclusions de l'estudi que més s'han destacat, hi ha la "gran variabilitat geogràfica" en el grau d'immunitat. "Hi ha més prevalença on hi ha més casos", ha apuntat Pollán. En canvi, no s'han trobat grans diferències ni pel que fa al gènere dels participants ni tampoc per grups d'edat, tret dels infants. L'aparició d'anticossos entre els prop de 2.000 menors de cinc anys participants és anecdòtica (2%) i només comença a créixer a partir dels 20 anys i a nivells baixos: "O bé generen pocs anticossos, o bé s'infecten menys", diu Villalbí.
La pèrdua d'olfacte és clau
Els percentatges de proteïnes protectores més alts s'han detectat a la Comunitat de Madrid, on la xifra arriba a un 11%, i a Castella-la Manxa, amb un 10,8%. En aquest sentit, tot i que el percentatge d'immunitat a tot Catalunya és d'un 5,9%, a la província de Barcelona és lleugerament superior, fins a un 7%. Els experts adverteixen que la xifra provincial podria estar esbiaixada. "Potser està una mica infrarepresentada perquè hi ha zones amb una alta taxa de contagi, com Barcelona, l'àrea metropolitana i la conca d'Òdena", apunta Dobaño. Amb tot, tant l'experta com Villalbí recorden que un estudi fet al CAP Sardenya (Barcelona), una zona amb molts contagis, constatava que un 5% dels veïns tenien anticossos.
Una dada molt útil de cara al cribatge poblacional és que el 43% dels participants que han generat anticossos havien perdut l'olfacte (anòsmia), un percentatge més que significatiu. Segons Dobaño, serà clau per prioritzar l'atenció primària, on s'hauran de fer proves PCR en 24 hores als pacients que hi acudeixin amb símptomes. "Aquesta variable és molt predictiva, perquè quasi la meitat de les persones que havien reportat anòsmia han generat anticossos. Això ens diu que pot ser un símptoma molt específic de la covid-19", apunta l'experta.
El ministeri preveu fer tests a unes 36.000 famílies, que es traduirien en unes 60.000 persones. Ara bé, no a totes les autonomies s'han fet els dos tipus de tests que es preveien: un test ràpid (amb una punció al dit) i una anàlisi de sang que s'ha de fer al centre mèdic per poder analitzar-lo més a fons. A Catalunya, per exemple, sí que es fan totes dues. El fet que l'extracció de sang no s'hagi completat a tot arreu ha fet que no computessin en la primera onada de resultats, però els responsables de l'estudi asseguren que els resultats dels dos tests casen en el 97% dels casos. Els tests ràpids que s'han utilitzat són de l'empresa Zheijiang Orient Gene Biotech i prometen una sensibilitat d'entre el 88% i el 97%.
A tot el món, també s'han començat a fer estudis immunològics i el secretari general de l'OMS, Tedros Adhanom, deia fa unes setmanes que "les dades inicials d'alguns estudis suggereixen que un percentatge relativament petit de la població, fins i tot a les àrees més greument afectades, pot haver estat infectat, no més del 2% o el 3%". D'altra banda, segons un estudi preliminar de l'Hospital Mount Sinai de Nova York basat en 1.434 malalts de covid-19 -tant casos confirmats com sospitosos- conclou que pràcticament totes les persones positives que han tingut símptomes lleus (98%) produeixen anticossos que potser els podrien protegir durant un temps indeterminat.