Coronavirus

Espanya rebrà almenys 17 milions de vacunes al juny: 13 milions de Pfizer i 3,7 de Janssen

Pedro Sánchez subratlla que les vacunes permetran fer "un salt de gegant" en la protecció de la població

ARA
i ARA

Barcelona“Salt de gegant” en la campanya de vacunació a partir del mes de juny. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous que l’Estat rebrà una comanda rècord de vacunes de 13 milions de dosis només de Pfizer a partir del mes que ve. L’acceleració del ritme d’entregues es traduirà en l’enviament d’un milió de dosis més a la setmana, de manera que es passarà de les 1,7 milions de vacunes que es reben ara setmanalment a les 2,7 milions que s’esperen. “Amb aquests 13 milions de vacunes anem en línia recta cap a la immunitat de grup, és a dir, que 33 milions de compatriotes estiguin vacunats a mitjans d’agost”, ha assegurat un Sánchez eufòric.

A aquesta nova comanda rècord de vacunes de Pfizer, que permetrà donar una gran empenta al procés d'immunització, cal sumar-hi els 3,7 milions de vacunes de Janssen compromeses per al mes que ve. En total, doncs, s'esperen gairebé 17 milions de vacunes a principis d'estiu, si bé en aquests càlculs no es contemplen les entregues d'AstraZeneca i Moderna, que encara no han definit quantes esperen enviar. Ara bé, i com les vacunes de Johnson & Johnson són monodosi, a diferència de les de Pfizer, el govern espanyol podrà vacunar 10 milions de persones només al juny amb pauta completa: uns 6,5 milions amb Pfizer i uns 3,7 amb Janssen.

Cargando
No hay anuncios

La setmana passada la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja afirmava que la vacunació anava “com un tret” i el president espanyol mateix marcava el 18 d’agost com la data en què s’aconseguirà haver protegit un 70% de la població. “Ens queden 97 dies”, ha tornat a proclamar Sánchez, que sempre es reserva l’anunci de les grans notícies en la lluita contra la pandèmia. En les seves paraules, l’augment de dosis suposarà fer un “salt qualitatiu” en la campanya de vacunació.

Després de saber que la Unió Europea encara no ha fet cap comanda nova a AstraZeneca més enllà del juny i que les entregues de Moderna no són del tot regulars, ara per ara Pfizer és la vacuna que s’administra majoritàriament a Espanya i Catalunya. De fet, la vacuna nord-americana representa gairebé el 70% de les dosis que arriben a Espanya. A Catalunya, per exemple, ja d'administren a set col·lectius diferents, entre els quals els nascuts entre el 1942 i el 1951 (tenen 70 entre 79 anys) i entre el 1962 i el 1971 (que tenen entre 50 i 59 anys).

Cargando
No hay anuncios

De moment, encara hi ha camí per recórrer. Poc més de 14 milions de persones a Espanya, el 30% de la població, tenen almenys una dosi de la vacuna, sobretot els més grans de 60 anys. El 88% d’aquest col·lectiu ha rebut almenys una dosi. Ara bé, si es compleixen tots els pronòstics, a Espanya arribaran el mes vinent gairebé el doble de vacunes que es preveuen per al maig i la disponibilitat de dosis permetria engegar la campanya de vacunació massiva. A Catalunya, la xifra de vacunats amb almenys una dosi és de gairebé el 29,4%.

Cargando
No hay anuncios

Les morts es deslliguen de la incidència

El ministeri de Sanitat s'ha fet ressò d’un estudi del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom) en què es constata que l’efecte directe de la vacunació redueix els ingressos hospitalaris i la mortalitat per covid. L’estratègia estatal s’ha basat en protegir la població més gran, la que té més risc per desenvolupar complicacions. I amb raó: fins a la tardor, dos de cada tres morts tenien més de 80 anys. Ara la vacunació ha reduït un 80% les defuncions en aquest col·lectiu.

Cargando
No hay anuncios

“Si en les tres primeres onades, quan augmentaven els contagis també s’incrementaven les morts, en la quarta onada, gràcies a factors com la vacunació i el bon temps, que afavoreix fer activitats a l’aire lliure, les morts s’han deslligat dels casos”, afirma la investigadora del Biocom Clara Prats. Amb la incidència acumulada actual a l’Estat –indica l’informe– s’esperarien entre 100 i 150 defuncions diàries, però se n’estan registrant menys d’un centenar. A Catalunya, per exemple, es van notificar 101 defuncions el 25 de gener i el 9 de maig se’n van registrar 14.

“Es pot assumir que, a les tres setmanes de l’administració, la primera dosi té un 80% d’efectivitat”, afirma el Biocom, que apunta que la vacuna redueix el risc de contagi en fins a un 80%. A més, també evita el 95% dels casos greus, així com un 40% dels ingressos a les unitats de cures intensives (UCI), i el 98% de les morts.