Pandèmia

Salut permet les visites familiars a les residències de l'àrea metropolitana de Barcelona i Lleida

Argimon confirma 89 defuncions als centres des de l'1 de juliol i xifra en 71 els brots actius

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una de les seves compareixences setmanals per valorar l'evolució de la pandèmia a Catalunya.
Gemma Garrido Granger
13/08/2020
5 min

Santa Coloma de GramenetEl departament de Salut comença a flexibilitzar les restriccions a les residències de gent gran de l'àrea metropolitana de Barcelona i Lleida, les quals estaven, fins al moment, tancades a l'exterior per evitar l'entrada del virus. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest dijous que els usuaris d'aquests geriàtrics –que representen prop de la meitat dels centres que hi ha a Catalunya– podran tornar a rebre visites de familiars a partir de la setmana que ve. Si bé encara no s'ha concretat a partir de quin dia serà possible fer-ho, Argimon calcula que la setmana que ve tots els centres ja hauran preparat els seus espais per poder-les fer. "Canviem una mica la restricció per la responsabilitat, perquè els nostres avis necessiten el caliu familiar d'una manera presencial", ha afirmat.

El Govern manté la classificació dels centres en funció del seu risc de rebrot (verd, groc i vermell) i només es podran fer trobades familiars a les residències considerades verdes –no hi ha cap cas– o a les àrees verdes dels geriàtrics grocs –hi ha casos, però els residents positius estan separats de la resta–. El secretari de Salut Pública ha recordat que la detecció d'un sol positiu en una residència ja es considera un brot i que el Govern mantindrà la sectorització d'àrees per separar els residents positius dels que no ho són. De fet, es crearan unitats de convivència estables d'entre 15 i 20 residents. En cas de contagi, la persona s'haurà d'aïllar en el mateix centre residencial ja que "és la seva llar", sempre que no requereixi un ingrés hospitalari.

Pel que fa a les visites a residents sans, els seus familiars hauran de portar equips de protecció individual i les trobades no podran excedir els 45 minuts de durada. El contacte físic serà mínim, ja que caldrà respectar la distància física i s'hauran de fer en espais adequats, ben ventilats i amb prou espai. Només hi podrà entrar un únic familiar al dia, que no podrà tenir cap símptoma compatible amb el covid-19. A més, el seu nom haurà de figurar als registres del centre, que controlarà qui entra i surt de les instal·lacions cada dia.

Des de l'1 de juliol, un total de 89 persones han mort a les residències catalanes, s'han detectat 719 positius –dels quals 490 ja han remès– i 213 persones han ingressat en un centre hospitalari per complicacions del virus. Amb tot, només un pacient segueix actualment a la unitat de cures intensives (UCI). "A diferència del que està passant comunitàriament, on la corba ha pujat molt l'últim mes, a les residències no ha augmentat la transmissió", ha explicat Argimon.

Un dels indicadors clau és el percentatge de PCR positives que s'han registrat: si durant el pic de la pandèmia el 22,4% de les proves revelaven una infecció activa –perquè sobretot es feien a persones amb símptomes–, ara la taxa baixa fins a 4,4%. Amb tot, i precisament perquè la incidència del virus no s'està acarnissant amb els geriàtrics com sí que va passar en la primera onada, Salut assegura que cal posar-hi el focus i estar "molt amatent". "Hi ha llocs on no podem fallar i les residències és un d'ells", ha afirmat.

PCR als contactes aïllats i als treballadors

El nou protocol també permetrà als residents autònoms sortir a l'exterior sota la supervisió del centre, però la norma general és que les sortides de curta durada, de cap de setmana o inferiors a tres setmanes segueixen suspeses. En canvi, la direcció del geriàtric haurà de facilitar que els usuaris puguin fer sortides acordades de tres setmanes o més. Hi ha una condició, i és que sempre s'han de complir tres requisits: que es facin una PCR preingrés, que facin una quarantena de 14 dies i que se sotmetin a una segona PCR al final de l'aïllament, per decidir si poden tornar al "sector no covid-19".

De fet, una altra de les novetats del protocol presentat aquest dijous és que els contactes estrets dels positius que es detectin a les residències hauran de fer-se la PCR que descarta la infecció al final de la quarantena, als 14 dies, a diferència del que marca el pla d'actuació per a la població general. L'única excepció al confinament i a la PCR confirmatòria correspon als residents que ja han superat el virus, ja que Salut els considera immunitzats, com va publicar l'ARA dimecres.

També els treballadors de zones amb transmissió comunitària se sotmetran a cribatges periòdics –sense fixar un període concret–, cosa que reclamaven des de feia temps sindicats i patronals. La prova es dirigirà molt específicament als professionals que hagin passat un temps fora del lloc de feina; per exemple, els que tornen de les vacances d'estiu, ja que hauran de ser negatius abans de reincorporar-se. Salut ja va explicar dimarts passat que descartar que no són asimptomàtics és una prioritat perquè són treballadors essencials molt exposats a col·lectius vulnerables.

Argimon ha xifrat en 71 els centres que tenen brots actius i en 17 els centres que tenen set o més persones contagiades. En les últimes hores ha transcendit un brot de 32 persones asimptomàtiques a la residència El Mirador de Mataró, 21 residents i 11 treballadors del centre. Aquest brot s'hauria originat amb una resident que havia sortit del centre per fer-se una prova mèdica rutinària a l'hospital. Aquesta és la principal hipòtesi de la directora del centre, Meritxell Aguirre, que ha celebrat que el virus no s'hagi propagat més enllà del sector on viu aquesta dona.

Tendència a l'estabilització

Com cada dijous, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha comparegut acompanyat del director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, i del coordinador de la unitat de seguiment del covid-19, Jacobo Mendioroz, per actualitzar l'evolució epidemiològica de Catalunya. Dos dies després d'advertir que el risc de rebrot no ha desaparegut i que la prioritat a tot el país és doblegar la corba epidemiològica i reduir la transmissió del virus, Argimon insisteix que la situació segueix en la mateixa direcció que els últims dies, amb una tendència cap a l'estabilització. Sí que ha crescut, però, la xifra de casos detectats, gràcies a l'augment de proves realitzades (12.000) als municipis del Vallès Occidental i del Barcelonès on s'estan fent cribatges massius.

Entre el 3 i el 9 d'agost la taxa de contagi (R), que calcula la velocitat a què es transmet el virus a través de l'estimació de quants casos es generen de mitjana a partir d'un sol cas, se situa per sota de l'1, concretament a 0,96. A més, l'impacte de l'epidèmia en la xarxa assistencial també comença a suavitzar-se. Comella ha explicat que el 3 d'agost hi havia 669 persones hospitalitzades a tot Catalunya, mentre que el 9 d'agost la xifra se situa en 620.

stats