Illa posa d'exemple Catalunya en la gestió de la pandèmia enfront de Madrid
El PP i Vox demanen la dimissió del ministre en el debat al Congrés per l'aplicació de l'alarma
MadridEl Congrés ha viscut aquest dijous un cert déjà-vu respecte a la primavera passada, quan cada quinze dies es debatia l'aplicació de l'estat d'alarma. El govern espanyol i la dreta s'han enfrontat per la decisió d'aplicar aquesta mesura constitucional. El debat –que era només informatiu, ja que el govern espanyol no té intenció de prorrogar la mesura– ha tornat a aflorar les discrepàncies per la gestió de la pandèmia. Aquest cop, en lloc del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat l'aplicació de l'estat d'alarma el mateix Illa, que s'ha encarregat de la negociació que ha derivat en una guerra oberta entre administracions amb l'executiu madrileny d'Isabel Díaz Ayuso.
Illa ha aplaudit la decisió de Catalunya de tancar bars i restaurants i ha contraposat la gestió de la pandèmia per part de la Generalitat, així com també d'Astúries –que ha passat a la fase 2 tot i tenir una incidència acumulada de contagis de només 175 casos–, amb la de la Comunitat de Madrid. "Les comunitats estan actuant amb determinació i contundència, anticipant-se per prevenir i evitar mals majors i ho vull agrair des d'aquesta tribuna", ha dit Illa durant la primera intervenció en el debat al Congrés. Tant ERC com Junts per Catalunya i la CUP han decidit no intervenir pel fet de tractar-se d'un debat autonòmic centrat en la capital espanyola.
L'alarma, "l'ultimíssim recurs"
Davant de les crides del PP a aixecar l'estat d'alarma i acabar amb les restriccions a la mobilitat després de reduir la incidència acumulada de contagis per sota del llindar dels 500 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants els últims 14 dies, que és el que marcava l'ordre de sanitat, Illa ha assegurat que per al govern espanyol l'estat d'alarma és "l'ultimíssim recurs" i ha advertit que estem davant d'una segona onada que "cal prendre's molt seriosament perquè no sabem què passarà en tres, quatre o cinc setmanes".
Per això ha instat la Comunitat de Madrid a "no normalitzar les xifres d'incidència acumulada" perquè una situació així d'elevada "hauria de ser l'excepció i no la norma". "Estem en un escenari inestable en què avui podem estar bé i demà no, i treure pit no és aconsellable", ha replicat al PP, Vox i Ciutadans, a qui ha demanat "molta humilitat". De fet, ha rebaixat l'objectiu fixat en 200 casos d'incidència a 100 per seguir mantenint restriccions dràstiques.
Cal tenir en compte, segons ha recordat, que quan es va aixecar l'estat d'alarma al conjunt de l'Estat la incidència mitjana a tot el territori espanyol era de 8,51 casos per cada 100.000 habitants. Actualment se situa en 265 i Madrid, així com Navarra i Melilla, la dupliquen. Però més enllà d'això, la mitjana espanyola multiplica per quatre la recomanació europea, que considera ja preocupant superar una incidència per sobre de 60, així com una positivitat de les PCR per sobre del 3%.
Quatre nivells d'alerta
El ministeri de Sanitat justament prepara una nova ordre amb els nivells mínims de restriccions que hauran d'aplicar totes les comunitats autònomes en funció d'aquests paràmetres, segons ha avançat la Ser, que ha tingut accés a l'esborrany. Es tractaria d'un total de quatre nivells. El més extrem seria amb una incidència per sobre dels 250 casos per 100.000 habitants, cosa que obligaria la Comunitat de Madrid a mantenir les restriccions o fins i tot augmentar-les un cop s'aixequi l'estat d'alarma el 23 d'octubre.
El PP i Vox demanen la dimissió d'Illa
La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha retret a Sánchez que no comparegui al Congrés avui per donar explicacions i que converteixi Illa en un "escut humà igual que el doctor Fernando Simón" per donar explicacions de la gestió de la pandèmia. "L'aplicació de l'estat d'alarma és una decisió arbitrària, autoritària i abusiva", ha dit. Gamarra ha denunciat un "confinament indiscriminat de Madrid" amb "dades falsejades" i ha exigit la dimissió d'Illa, en la mateixa línia que Vox. "Dimiteixi, vagi a Barcelona i no caigui en la temptació de convertir-se en un dictador", li ha dit al seu torn el diputat del partit ultra José Luis Steegmann, que ha considerat un "oxímoron" que Illa es digui "Salvador" de nom. Des de Ciutadans, en canvi, han evitat demanar-ne la dimissió i, tal com fan des de la Comunitat de Madrid, han insistit en la via del diàleg per solucionar la situació.