Societat04/12/2020

Catalunya manté el confinament municipal de cap de setmana quinze dies més

El Govern prorroga el primer tram de la desescalada per l'empitjorament sobtat dels indicadors

Gemma Garrido Granger / Marta Rodríguez
i Gemma Garrido Granger / Marta Rodríguez

BarcelonaCatalunya no avançarà encara a la segona fase del pla de desescalada. L'empitjorament sobtat dels indicadors epidemiològics trunca els plans del Govern per a la reobertura progressiva del país i prorroga el confinament municipal de cap de setmana, com a mínim, quinze dies més. Així, després de la reunió setmanal del Procicat, la Generalitat ha decidit que no permetrà la mobilitat dins la comarca el proper cap de setmana i que tampoc ampliarà els aforaments al comerç, l'hostaleria i les activitats culturals a partir de dilluns, com estava previst en el calendari governamental.

El motiu: els senyals evidents d'acceleració de l'epidèmia que s'han observat a només vint dies de Nadal. La velocitat de contagi (Rt), una dada clau per controlar la propagació del virus, s'ha disparat en només tres dies: si dilluns se situava cap als 0,78 punts, aquest dijous ja repuntava fins als 0,92 punts. I aquesta és la raó de pes per la qual s'ha decidit frenar la desescalada: en els primers quinze dies s'ha excedit el llindar màxim dels 0,90 punts fixats pel Govern. "Analitzarem les dades constantment, però per responsabilitat ens quedem al primer tram. Gestionar un rebrot en aquesta situació seria complicadíssim", ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Cargando
No hay anuncios

Mobilitat per Nadal

Amb tot, la consellera ha confirmat que, independentment dels canvis de fase, els dies més assenyalats de Nadal que cauen en cap de setmana, com el 25 i 26 de desembre i l'1 de gener, l'executiu autoritzarà la mobilitat per tot Catalunya per protegir les reunions familiars. Sempre que aquestes, ha insistit, se celebrin en un format "íntim". Segons ha explicat en roda de premsa, si els catalans que viuen en una altra comunitat autònoma poden entrar al país, de conformitat amb el pla del ministeri de Sanitat, el Govern també garantirà que tothom que resideixi a Catalunya pugui desplaçar-se dins el país per celebrar Nadal "visqui on visqui" i sigui quina sigui l'etapa de desescalada en què es trobi el país aquella setmana. És a dir, que si la setmana de Nadal encara està vigent la segona fase del pla, que només permet la mobilitat dins la comarca on es viu, igualment es garantiran els desplaçaments per tot el territori.

Cargando
No hay anuncios

Sotrac quatre dies després de la desescalada

"Esperàvem un cert repunt [en els indicadors], però tot plegat ha anat massa ràpid", ha alertat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. "Encara estem baixant, però abans ho fèiem a un ritme d'un 6% menys de casos diaris", ha explicat per justificar el fre al pla de desescalada. I ha admès: "Dijous passat, quatre dies després de la reobertura, la reducció es frena bruscament i ara baixem de manera imperceptible". D'aquesta manera, Argimon ha reconegut que la reobertura dels sectors econòmics -entre els quals, bars i restaurants- ara fa deu dies, a causa de l'augment de la interacció social que això comporta, és un dels factors que expliquen aquest repunt de la corba i, per tant, la pròrroga de la primera fase de la desescalada. Així, l'ampliació d'aforaments de la restauració, però també de les activitats culturals, s'ajorna quinze dies més.

Cargando
No hay anuncios

El fet que la taxa de contagi estigui pujant de manera brusca i que els pròxims dies segueixi augmentant fa créixer el risc de superar el perillós llindar de l'1, ha dit Argimon, cosa que implicaria "més propagació i més infectats" i, alhora, més casos greus que impactaran en els centres sanitaris. Tot plegat és justament el que el Govern vol evitar quan desplega restriccions a la mobilitat i a la interacció social, ja que "almenys un 15% dels contagiats necessitarà hospitalització i, d'aquests, un 5% requerirà un ingrés a l'UCI", ha advertit el secretari.

Cargando
No hay anuncios

L'increment de la R (que calcula quantes infeccions noves es poden generar de mitjana a partir d'un sol contagi) s'ha consolidat; no obstant això, el repunt no es traduirà automàticament en un augment dels contagis. De moment, els casos nous segueixen amb una tendència similar a la dels últims dies (1.614 contagis en les últimes hores) i, per exemple, els diagnòstics dels últims 14 dies continuen de baixada: es detecten unes 256 infeccions per cada 100.000 habitants. "Però pensem que obrir més i passar al segon tram seria un element imprudent", ha assenyalat Argimon, que ha dit que seria un motor d'acceleració de la pandèmia.

Crida a quedar-se a casa pel pont

Precisament per això el departament d'Interior ha fet una crida explícita a quedar-se a casa i no sortir aquest dijous per avançar el cap de setmana i aprofitar el pont de la Puríssima. La secretària del departament d'Interior, Elisabet Abad, va insistir ahir que cal reduir la mobilitat per tal de frenar la transmissió del virus i evitar que es torni a descontrolar la corba epidemiològica. Tanmateix, 485.118 vehicles van sortir aquest dijous de l'àrea de Barcelona, un 5% més que el mateix dia de la setmana passada, i un 9% més si es miren les xifres d'un dijous anterior a les mesures de confinament.

Cargando
No hay anuncios

El secretari general del departament de Salut, Marc Ramentol, ha defensat a RAC 1 que les dades de sortides de vehicles de l'àrea metropolitana, amb tot, són una "bona notícia": "Jo esperava que fossin més", ha reconegut, tot i que ha dit que s'haurà de veure què passa els pròxims dies: "Hagués pogut ser pitjor". Ha defensat que en la segona onada hi ha hagut un element nou respecte a la primera que és que s'ha hagut de lluitar contra el virus i, també, contra el cansament de la població. "No és que no sapiguem què hem de fer, però costa interioritzar-ho", ha apuntat, i ho ha atribuït a la "fatiga pandèmica".

Avís de Protecció Civil

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, va advertir dijous que les dades impedeixen restablir les activitats ordinàries i va assegurar que "no es pot mantenir una normalitat" en aquest "no pont", així com tampoc durant les festes de Nadal. "Hem d'intentar adaptar els costums a les necessitats de la pandèmia: distància física, mascareta i ventilació d'espais", ha dit. El responsable, però, ha constatat que hi ha una "pressió molt elevada" tant de la ciutadania com dels ajuntaments per recuperar les activitats ordinàries i mantenir les cavalcades o instal·lar pistes de gel.

Cargando
No hay anuncios

Abad també va explicar que des del 16 d'octubre, quan es va decretar el segon estat d'alarma i el toc de queda, els cossos de seguretat catalans han imposat 49.765 denúncies administratives per l'incompliment de les normes anticovid, cosa que suposa unes 1.058 denúncies al dia. Segons va informar la número dos del departament d'Interior, s'han identificat 92.218 persones per saltar-se el veto a la mobilitat nocturna entre les 22 h i les 6 h.

La pressió hospitalària baixa massa a poc a poc

Cargando
No hay anuncios

L'altre indicador que l'executiu considera clau per decidir si s'avança o no en la desescalada, el ritme de nous ingressos hospitalaris, va a la baixa, però molt a poc a poc. Massa a poc a poc, en paraules d'Argimon. En les últimes hores s'han reduït les hospitalitzacions a causa del virus (-67 persones), i en total hi ha 1.524 pacients ingressats per coronavirus, i també s'han registrat 20 ingressos menys a les unitats de cures intensives (UCI). Amb tot, encara hi ha 418 malalts crítics, una xifra molt superior a la que es fixava el Govern (300) com a mínims a assolir.

De fet, les dades també constaten un alentiment en el descens de la pressió hospitalària respecte a les últimes setmanes. Entre dilluns i dimecres d'aquesta setmana, els pacients greus s'han reduït únicament en un 3%, mentre que en el mateix període de la setmana passada els ingressos van caure en més d'un 5%.

Cargando
No hay anuncios

"El problema costa molt d'entendre i rau en la mobilitat i la interacció social", ha afirmat Argimon, en una al·lusió directa a la població perquè faci ús de la mascareta quan es reuneix amb persones que no formen part de la seva bombolla de convivència estable.