"M'ha fet cosa que després de tanta prudència m'encomanés en una botiga"
Cues i aglomeracions al centre de Barcelona en un dilluns de pont i sense confinament municipal
BarcelonaEl centre de Barcelona ha sigut aquest dilluns un formiguer, fins al punt que a mitja tarda la Guàrdia Urbana ha tallat el trànsit del tram del passeig de Gràcia en sentit descendent entre la Gran Via i la plaça Catalunya per facilitar-ne la descongestió. La circulació al carrer Bergara a l'altura del carrer Balmes també s'ha vist tallada perquè el pàrquing de la plaça Catalunya estava complet i es volia evitar l'entrada de cotxes. El d'avui és un dia tradicionalment fort per al comerç, enmig de dos festius del pont que dona el tret de sortida a les compres de Nadal, i, malgrat les restriccions, les aglomeracions deixen una imatge de carrers plens a vessar semblant a la de campanyes anteriors si no fos per l'obligatorietat de dur la mascareta.
"He arribat a les quatre de la tarda i ja m'ha sorprès que hi hagués tanta animació", explica la Núria, que ha viatjat des d'Abrera aprofitant que avui no està en vigor el confinament municipal i que "no hi ha multes", confessa. Hi ha vingut, comenta, per tornar una peça de roba però al final s'ho ha repensat perquè hi havia massa gent i era difícil mantenir la distància de seguretat. "M'ha fet cosa que després de tanta prudència ara m'encomanés en una botiga", diu com disculpant-se.
Als establiments hi ha personal que controla l'afluència de gent. Surten dues persones, en poden entrar dues més. I així anar fent. En la majoria de botigues, però, no hi ha cap tipus de vigilància a les cues, on costa discernir entre qui respecta la distància de seguretat i qui no. També costa calcular quantes persones hi ha en unes cues que s'estenen pels carrers del centre. "El màxim que hem tingut aquí? Dues hores de cua", explica un empleat del Primark. La botiga Apple de Barcelona també ha tingut llargues cues. El Sergi, quan ho ha vist, ha preferit fer temps fins que l'afluència es reduís una mica. Amb tot, diu que encara s'ha hagut d'esperar mitja hora per recollir el seu nou iPhone.
Les riuades de gent s'han estès pel Portal de l'Àngel i la Rambla. Però, a part de la mascareta i el gel hidroalcohòlic, algunes coses més es diferenciaven de l'època prepandèmia, com ara les bosses. Moltes persones s'han passejat sense haver comprat res, sense bosses. Han sigut poques les persones carregades, i encara menys les que han transportat bosses de diferents botigues, ja que les llargues cues han fet prioritzar. És el cas del José i la Lídia, que després d'haver estat passejant per la zona i haver descartat entrar a altres establiments, precisament per les cues, han acabat comprant tota la roba al Pull and Bear.
De les botigues als restaurants
I entre les riuades i les cues, un so de tuba. És el Joan, que porta 20 anys venint al Portal de l'Àngel a tocar aquest instrument de vent. La seva panera avui està més plena. "Ha costat tirar endavant tocant al carrer sense persones que hi transitin", explica. Comenta que ell té el permís per tocar de set a vuit del vespre, i que avui hauria preferit poder-ho fer una mica abans, ja que quan estava a punt de deixar de tocar els carrers ja estaven més buits. Les cues han passat, llavors, als restaurants, que tant a dins com a les terrasses han ofert una postal precovid, amb taules animades que superaven fins i tot en algun cas el límit de quatre persones per taula. A l'entrada del Konig, a Rambla Catalunya, dues cues: una de riders i una de clients. Una dels que han preferit quedar-se a casa i l'altra dels que han sortir al carrer.