"Ens haurien d'haver vacunat primer als joves"

Sant Cugat fa només 75 PCR en el primer dia de cribatge massiu als joves d'entre els de 18 i 20 anys

Sant Cugat del VallèsEn unes hores arribaran els primers resultats del cribatge massiu amb PCR que el departament de Salut organitza avui i demà a Sant Cugat del Vallès per identificar casos asimptomàtics entre joves nascuts entre els anys 2001 i 2003. Mentre els laboratoris fan la feina hi ha una cosa clara, els joves no són de matinar i durant les primeres hores la trentena llarga de professionals sanitaris i de protecció civil que hi ha al PAV3, no gaire lluny del monestir, intenten passar el temps com poden, confiant que “la cosa” s’animi a la tarda, quan baixi la calor intensa. Al matí hi han passat unes poques desenes de joves i la xifra era de només 75 proves fetes cap a les 19 hores, lluny de les expectatives que havia generat la crida, que esperava arribar a les 3.000 PCR entre avui i demà dimecres en una de les ciutats amb la incidència més alta entre la població més jove.

Jaume Blanco arriba amb el seu germà, menor d’edat fins al novembre, passejant fins a aquest pavelló habilitat per a l’ocasió amb un gosset que, com que no pot passar a l’interior, es queda amb el personal de la porta. Tots dos fa uns dies que han arribat d’unes vacances amb amics a Menorca i tot i que asseguren que van fer “bondat” i van evitar aglomeracions, s’estimen més descartar que siguin positius. “Jo vinc tranquil perquè ni em vaig passar i els meus amics que s’han fet el test han sortit negatiu”, explica Blanco, de 20 anys. En 24 hores tindran els resultats a través d’un SMS o a la pàgina de La Meva Salut. Només en el cas que siguin positius rebran una trucada del centre de primària. De moment, diuen que esperaran a casa “de pànxing”, tot i que els professionals que els han atès els han dit que poden fer vida normal. 

Cargando
No hay anuncios

Administratius de l’Hospital General de Catalunya pregunten als joves que s’hi acosten amb comptagotes si estan vacunats, presenten símptomes o tenen una prova diagnòstica positiva en els deu dies anteriors. Si és així, no és el seu lloc. A un dels nois que explica que té algun símptoma compatible amb el coronavirus se’l deriva al CAP. 

El valor de la gratuïtat

El pas següent és la PCR, una prova que es fan els mateixos joves “sota la supervisió de les infermeres” que ha cedit l’hospital del Grup Quirón, que ensenyen com ficar-se els palets a l’interior del nas sense fer-se mal. No és el primer test que es fan els germans Blanco, però s’han animat a repetir-lo per deixar “tranquils els de casa, sobretot les àvies”, explica el gran. I també perquè “és gratis”. 

Cargando
No hay anuncios

A Marc-Jamel Dawoodi, també de 20 anys, el seu pare l'ha empès a fer-se la prova “com més aviat millor” tot i que, assegura, ell també és conscient que és millor “prevenir que curar”. Fa uns dies va tornar d’un viatge al País Basc però també confessa que les aglomeracions en actes de la festa major de la ciutat vallesana l’ha deixat una mica “intranquil”. Per sort, avança, té hora per vacunar-se el divendres, 16 de juliol, i confia que no en quedi descartat per ser positiu.

Sant Cugat és un dels municipis on els contagis s’han disparat, en part perquè la seva població és molt jove, el segment més afectat en aquesta cinquena onada de covid. Als dos nois els fa ràbia que ara es responsabilitzi la seva generació dels rebrots i tenen una teoria. Blanco admet que potser sí que han fet activitats i han tingut comportaments una mica agosarats però en tot cas, matisa, “són coses que estaven permeses”. Dawoodi assumeix que “potser ara” són els joves els contagiadors, mentre que en mesos anteriors han sigut els que han presentat millors xifres epidemiològiques. “Ens haurien d'haver vacunat primer als joves”, dispara, i, com a alternativa, “després de la gent gran, perquè l’economia la mouen els joves o els que treballen”.