Catalunya insisteix a reduir la mobilitat amb Madrid

La Generalitat veu "molt probable" que per Nadal es mantingui el màxim de sis persones

Diverses persones amb mascareta a l'entrada del control d'accés a l'AVE a l'estació de Sants de Barcelona
Pau Esparch
27/09/2020
2 min

Barcelona28 trens i 12 avions faran el trajecte entre Barcelona i Madrid aquest dilluns. Són els AVE que sortiran o arribaran a l'estació de Sants i els vols que s'enlairaran o aterraran a l'aeroport del Prat. Les desenes de persones que omplen els trens i els avions, juntament amb les que es desplacen en vehicles, fan que aquest enllaç entre les dues ciutats generi inquietud des que els indicadors de la pandèmia s'han disparat a la capital espanyola. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que cal reduir la mobilitat amb Madrid i ha fet una crida al govern espanyol a donar "missatges" en aquesta línia. En una entrevista a RAC1, Vergés ha admès que hi ha preocupació per la situació epidemiològica de la capital espanyola perquè Catalunya i Madrid estan molt "connectades". Segons la consellera, unes 6.000 persones es mouen amb AVE cada dia entre els dos territoris.

De fet, la Generalitat ja va fer explícita la petició de revisar els desplaçaments entre Barcelona i Madrid quan va demanar controls als passatgers. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va enviar una carta al ministre de Transports i Mobilitat, Pedro Saura, en què li reclamava unes mesures de seguretat als accessos d'estacions de trens i aeroports. Sis dies després, Calvet ha explicat que el ministeri encara no ha respost la seva missiva. El conseller ha recordat que el Govern es posa a disposició dels gestors de les infraestructures ferroviàries i aeroportuàries –Adif i Aena– per treballar "conjuntament en la implementació de controls des de Catalunya".

A la nit, en declaracions a La Sexta, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha negat que la mobilitat pels viatges en avió o tren hagi de merèixer una atenció especial. "El problema no el tenim aquí", ha reblat.

Tests per fer seguiments

La proposta de la Generalitat és muntar controls tèrmics a les estacions i als aeroports, amb la presència d'equips de gestors, per fer in situ tests a les persones a qui es detectés febre, per poder seguir els moviments de casos sospitosos i positius. Quan Calvet ho va plantejar, Renfe va recordar que des de l'estiu s'han instal·lat unes càmeres a Sants per controlar la temperatura corporal dels passatgers de l'AVE. Però el Govern voldria anar un pas més enllà i fer controls més complets.

Calvet ha demanat "aplicar amb la màxima celeritat" mesures per supervisar el risc de dispersió dels contagis "de manera coordinada". Segons el conseller, "l'exigència" del govern espanyol a Madrid "s'hauria de traduir en autoexigència" de l'Estat per controlar les sortides ferroviàries i aeroportuàries de Madrid cap a Catalunya i altres destins per minimitzar la propagació del virus. Per això ha reclamat accions per frenar l'expansió del covid-19 al transport.

"La mobilitat ens pot impactar", ha avisat Vergés, que ha recordat que la Generalitat ha demanat als ciutadans "evitar" viatges innecessaris a la capital espanyola perquè "hi ha una incidència molt alta". Malgrat que la consellera de Salut ha qualificat la situació de Madrid de "complexa", ha deixat clar que reclamar al govern espanyol que actuï en el transport "no vol dir tallar trens".

Un Nadal amb màxim sis persones

Encara falten tres mesos per Nadal, però la consellera de Salut ha avançat que veu "molt probable" que llavors es mantingui el màxim de sis persones a les trobades. La prohibició, que ha entrat en vigor aquest cap de setmana, es podria estendre almenys fins Nadal perquè, segons Alba Vergés, no es preveu que els pròxims mesos la situació epidemiològica de Catalunya millori substancialment.

"Haurem de fer un exercici per veure què fem per Nadal, com ens separem i com espaiem els dinars i sopars", ha dit Vergés, que ha afegit que "cadascú haurà de fer un exercici de prioritzar". La consellera ha assegurat que els àpats a les cases són "situacions de risc" que caldrà "intentar espaiar i no barrejar les famílies".

Pel que fa a les Cavalcades de Reis, Vergés ha subratllat que "no podran ser com sempre", tot i que ja s'està treballant en com celebrar-les. "Trobarem la manera de no quedar-nos en res", ha defensat, amb l'objectiu de "no trencar les il·lusions" dels nens. També ha dit que els comerços han d'estar oberts per Nadal per poder fer les compres de la manera "més segura".

stats