Coronavirus

El Govern es planteja permetre els sopars en restaurants i allargar el toc de queda d'aquí dues setmanes

La nova flexibilització de restriccions coincidiria amb l'inici de la Setmana Santa i el Gremi demana accelerar la decisió

BarcelonaDesprés de la flexibilització de restriccions que ha començat a a aplicar-se aquest dilluns, amb la possibilitat de sortir de la comarca si es viatja amb la bombolla de convivència, el Govern continua avançant en el pla per donar més aire als sectors afectats per la pandèmia. El següent serà la restauració i coincidirà amb els dies de Setmana Santa. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, creu que és el moment de posar sobre la taula la possibilitat de reobrir els bars i restaurants en l'horari de vespre i nit perquè puguin oferir sopars. En una entrevista a Ràdio 4, ha defensat que en els pròxims 15 dies s'ha de planificar la desescalada i que l'horari de la restauració és un dels temes prioritaris a tractar.

Això podria comportar allargar el toc de queda fins a les 23 hores, una hora més enllà que l'actual, per poder sopar fora de casa. En comunitats com Madrid, de fet, ja s'aplica aquest horari des de mitjans del mes de febrer. Els representants del sector de la restauració lamenten des de fa setmanes que el Procicat no posés sobre la taula la possibilitat d'obrir més enllà de la primera hora de la tarda i van acusar el Govern de "perllongar-los el càstig i allunyar-los de la recuperació".

Cargando
No hay anuncios

Fonts del Gremi de Restauració de Barcelona apunten que dijous es van reunir amb el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i que la principal reivindicació del sector va ser la de poder obrir en horari de vespre i nit. En un comunicat publicat aquest dilluns, han insistit que aquest canvi ha d'entrar en vigor el més aviat possible, sense necessitat d'esperar dues setmanes més, per evitar els botellons. "No té sentit mantenir les restriccions quan no s’és capaç de fer-les complir. La ciutadania reclama a crits recuperar una certa normalitat en les hores de lleure”, ha defensat Roger Pallarols, director del Gremi, que demana que la decisió es comuniqui aquesta mateixa setmana per donar temps als restauradors a preparar-se per a la Setmana Santa.

Cargando
No hay anuncios

Els representants del sector recorden que la setmana passada el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja es va pronunciar a favor d'ampliar l'horari de la restauració i va dir que ell sortiria a sopar a un restaurant amb la seva bombolla, i que avui una altra veu destacada, la portaveu del Govern, s'ha pronunciat en la mateixa línia. "Qui hi està en contra?", es demanen els restauradors. El Gremi, d'altra banda, ha demanat avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que deixi sense efecte de manera cautelar la suspensió de l’activitat que afecta als espais de restauració dels centres comercials, tancats al públic des del 16 d’octubre. Qualifiquen aquesta restricció de "discriminatòria i mancada de lògica quan ja s’ha fet un salt per ampliar la mobilitat".

Pel que fa als passos que ja s'han assolit aquests dies, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, dona per fet que d'aquí 15 dies no es canviarà la mobilitat entre comarques "si no hi ha un daltabaix", però descarta que es pugui posar en marxa l'oci nocturn. En aquest cas, Budó creu que quan arribi el moment s'ha de treballar per delimitar "de quina manera" es podrà reprendre aquest sector. I ha apuntat a la possibilitat que la població s'hagi de fer algun tipus de test per assistir a certs espectacles.

Cargando
No hay anuncios
Indicadors similars al desembre, però amb més pressió hospitalària

L'actual situació epidemiològica és similar a la registrada el 9 de desembre, poques setmanes abans que esclatés la tercera onada. Aleshores es registrava una taxa de contagi o Rt de 0,92 -ara està en 0,93- i una incidència acumulada de 196 casos per 100.000 habitants -194 a hores d’ara-. No obstant això, la pressió assistencial actual és més elevada: si aleshores hi havia 1.388 hospitalitzats i 333 ingressats a la UCI per covid, ara n’hi ha 1.554 i 430, respectivament. En cas de rebrot, els hospitals estan massa plens encara per absorbir l'allau de malalts que es desencadenaria.

Avaluació de les mesures

L’epidemiòloga de l’Hospital Clínic Anna Llupià, però, troba a faltar un pla previsible i consensuat amb els científics i la població per reduir les incerteses. Només així, defensa, es podria donar resposta clara a les exigències de la restauració, que demana fa setmanes saber amb prou marge i concreció quan podrà reobrir els establiments a les nits. “Ara tenim més informació que fa un any per mantenir algunes activitats obertes i minimitzar l’impacte econòmic, però falten directrius clares”, explica la també investigadora de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa.

Cargando
No hay anuncios

Com a exemple Llupià subratlla que cada vegada hi ha més evidència que és més important garantir una ventilació òptima i una bona separació entre grups que establir topalls als aforaments. En aquest sentit, hi ha sectors, diu, que haurien de fer una bona inversió en filtres, finestres o col·locació de mampares a les terrasses per separar grups, però que si no tenen assegurat que tots aquests esforços avalaran la seva reobertura, els costarà fer aquest pas.

L’epidemiòloga, que és una ferma defensora de l’estratègia covid zero –és a dir l’eliminació del virus i no la contenció de la corba com es fa a Catalunya–, creu que és hora que hi hagi una avaluació pública i transparent de les mesures que representen una restricció de drets civils cronificada. Especialment, cita aquelles restriccions que no estan vinculades a un espai de transmissió conegut, com el toc de queda o el confinament municipal o comarcal. “Cal explicar per què s’aixequen unes restriccions i unes altres es mantenen, quines han funcionat i quines no. Per exemple, ¿posar el toc de queda evita que la gent deixi de sopar o fan que l'avancin a les 20 hores? En definitiva, cal fer avaluacions de les restriccions i transmetre els resultats als afectats amb transparència”, afirma Llupià.

Cargando
No hay anuncios

Per a Llupià, s’està menystenint la capacitat de decisió de la ciutadania alhora que no se’ls ofereix la informació adequada, quan el focus s’hauria de posar en la forma amb què el Govern comunica el risc. “No és tant la reobertura dels sectors sinó la falta de comunicació de risc. Si només parlem de restriccions, amb l’enorme fatiga ciutadana, hi ha el perill de fer creure que quan s’aixequen ja tot va bé, quan el que s’hauria de dir és que el risc d’infecció encara és molt alt i que cal extremar les precaucions”, explica l’experta en medicina preventiva. 

Què es pot fer a Catalunya?

Des d'avui les persones de la mateixa bombolla de convivència es poden moure lliurement per tot el territori català. La mesura anunciada pel Procicat dijous entra avui en vigor i es mantindrà com a mínim fins al 28 de març. Ara bé, la mobilitat fora de la comarca només es permet si és amb la unitat de convivència i s'ha de dur la declaració d'autoresponsabilitat.

Cargando
No hay anuncios

A més, la superfície de venda en els grans establiments s'amplia fins als 800 m2, mantenint l'aforament màxim d'un 30%, i poden reobrir les sales de joc, també amb un aforament limitat. Una altra novetat és que el comerç no essencial ja podrà tornar a aixecar la persiana aquest cap de setmana. Per contra, en el sector de la restauració no hi ha canvis.

Cargando
No hay anuncios