Comença el Ramadà del toc de queda
"Estem en pandèmia i no hi ha excepcions", diu Aicha el Harrak Rabie poc abans que comenci el mes de dejú sagrat en temps de pandèmia
BarcelonaSegon Ramadà en pandèmia. Si l'any passat la gran celebració islàmica va coincidir amb els mesos durs de confinament i mesquites tancades, aquest dimarts comença el mes de dejú sagrat marcat per les restriccions imposades pel covid, amb toc de queda i grups bombolla, perquè el Govern ha rebutjat les peticions d'entitats islàmiques per poder estar al carrer fins a les 11 de la nit, i no fins a les 10, per permetre l'última oració del dia a l'oratori. "Nosaltres ho entenem. La gent ho ha acceptat bé i no s'ha manifestat en contra d'aquesta decisió", defensa Aicha el Harrak Rabie, secretària de la mesquita de Martorell i que practica la fe musulmana. "La gent té molta por. Estem en pandèmia i les mesquites són un focus de contagi. No hi ha excepcions", sentencia mentre admet que Catalunya és de les comunitats més afectades per les restriccions.
Així, i a diferència del que va passar per Nadal –en què es van permetre excepcions–, els més de 300.000 musulmans que es calcula que viuen a Catalunya hauran de complir fil per randa les restriccions de mobilitat i socialització vigents per reduir la interacció i frenar el coronavirus. "L'any passat ja ens vam haver d'adaptar. Es va celebrar a finals d'abril i ja ens va enxampar en ple confinament, quan només podíem anar a comprar", relata El Harrak Rabie.
Aquestes restriccions provoquen que les dues pregàries més importants de la jornada, fajr (matí) i ixa (nit), no es puguin fer a la mesquita de la manera habitual. Des de la mesquita de Martorell han decidit adaptar els horaris. Per exemple, el fajr, que hauria de ser a les 5.38 hores amb la sortida del sol, es farà a les 6.30 hores a la mesquita. "L'últim res, que és a la nit, és el més important després de fer el Ramadà. Se'ns en va la meitat del Ramadà pel fet de no poder fer-lo i no poder ajuntar-nos", lamenta l'Aicha. A més d'aquestes mesures, la reducció dels aforaments i les noves mesures d'higiene per evitar els contagis han condicionat la preparació del segon Ramadà que conviurà amb la pandèmia.
A més de l'adaptació de les tradicions a la nova realitat, s'ha afegit un res especial per l'actual conjuntura. "Totes les oracions d'enguany van cap a la pandèmia. Hem fet una proposta conjunta que és resar i demanar a déu que la pandèmia pari. És una decisió a escala global", explica El Harrak Rabie.
Durant l'últim mes i mig, la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, la Federació Islàmica de Catalunya i la Federació del Consell Islàmic havien negociat amb les autoritats sanitàries que es permetés augmentar del 30% al 50% l'aforament màxim a les mesquites, així com poder retardar el toc de queda fins a les 23 h, però el Govern s'hi ha negat justificant que tots els indicadors epidemiològics estan disparats a l'alça i no és moment de relaxaments.
Davant d'aquesta resposta, les tres entitats demanen als fidels que segueixin les indicacions dels seus imams de complir amb les mesures restrictives, en compliment de la llei civil i dels preceptes religiosos. En un comunicat conjunt, les organitzacions aconsellen fer alhora les pregàries del magreb (la de les 20.10) i de l'ixa, que marca el final del dejú i tradicionalment suposa una gran celebració a les mesquites amb famílies i amics compartint un gran àpat.