Societat18/01/2021

Catalunya rep unes 30.000 vacunes de Pfizer, la meitat de les previstes

Salut ja ha posat 145 segones dosis de la vacuna, entre les quals a la primera dona vacunada

Gemma Garrido Granger
i Gemma Garrido Granger

Santa Coloma de GramenetAquest dilluns Catalunya només ha rebut 30.000 vacunes de Pfizer/BioNTech, la meitat de les dosis a què es van comprometre la farmacèutica i el ministeri de Sanitat per a cada setmana. Amb tot, el departament de Salut ja comptava que la nova remesa de vacunes seria força més reduïda que les dues anteriors, que han sigut de 60.000 cadascuna, ja que divendres la companyia va anunciar que limitaria puntualment els lliuraments a Europa per fer millores en la capacitat de producció. Hores després de l'anunci, també el govern espanyol va confirmar que es rebrien només el 56% de les dosis previstes (el 67% si s'aconsegueix que de cada vial surtin sis dosis en comptes de cinc) i que aquesta decisió aliena a l'executiu reduiria les previsions i els enviaments arreu de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Com a norma general, Pfizer envia 350.000 vacunes setmanals al ministeri de Sanitat. A Catalunya li correspon sempre el segon enviament més gran de l'Estat, amb 60.000 dosis setmanals, només per darrere d'Andalusia, que en rep 70.000 per la seva densitat poblacional. Ara bé, aquest cop Espanya només ha rebut 205.727 vaccins, un 40% menys, i a Catalunya n'arribaran la meitat de les que en sol rebre. A més, l'executiu espanyol prioritzarà aquesta setmana les comunitats que més vacunes van posar entre el 27 de desembre i el 3 de gener, com ara Astúries. L'objectiu és garantir que aquesta setmana tenen prou material per posar la segona dosi dins el termini mínim de 21 dies que han de passar entre les dues injeccions abans que se segueixi avançant en la vacunació de col·lectius prioritaris.

"Això suposa un toc a la nostra planificació perquè les que arribin les haurem de reservar per poder complir amb el compromís d'administrar les segones dosis i això no ens permetrà anar més enllà [en la campanya de vacunació]", ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés. Amb l'estoc de continuïtat i el nou lot, doncs, la intenció és assegurar tant sí com no la segona dosi a les residències de gent gran, especialment als primers centres que es van vacunar. "Prioritzarem les dosis per fer les segones vacunacions i no truncar la cadena", ha insistit Vergés.

Cargando
No hay anuncios

De moment, segons dades públiques actualitzades fins el 17 de gener, s'han posat un total de 144.801 vacunes entre Pfizer i Moderna. D'aquestes, 145 corresponen a segones dosis de Pfizer, la majoria a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran. També la primera persona vacunada a Catalunya, Josefa Pérez, de 89 anys, ha rebut la segona vacuna: un equip d'infermeres s'ha desplaçat aquest dilluns a la residència pública Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat, on viu, per vacunar-la 21 dies després d'injectar-li la primera dosi. D'aquí dues setmanes les persones que hagin rebut avui la segona dosi haurien d'estar protegides completament davant el covid i, per tant, no emmalaltir en cas d'exposar-se o infectar-se del virus.

Arribaran 8.500 dosis de Moderna

La consellera ha volgut reivindicar el procés de vacunació a Catalunya, el qual ha dit que "funciona correctament", malgrat que les dosis arribin a "pessics". "No tenim la garantia que la setmana que ve ens arribin de nou les 60.000 dosis previstes, però

Cargando
No hay anuncios

Pendents de si la setmana que ve tornaran a arribar les 60.000 dosis de Pfizer previstes setmanalment, Salut espera "segur" l'arribada de 8.500 vacunes de Moderna, que només s'administraran entre professionals sanitaris. "No en són gaires", ha admès, i ha puntualitzat que per les seves característiques només es posaran als hospitals.

Vergés ha defensat que Catalunya "està a punt per vacunar" dins l’estratègia europea de vacunació i ha carregat contra la gestió del govern espanyol que, ha dit, hauria d'estar fent "tot el que li pertoca" per poder vacunar "més i més ràpid". La consellera, de fet, ha justificat que si no es vacuna més és perquè "no arriben més dosis" i que, un cop les remeses arribin amb més fluïdesa, es podrà avançar en el pla de vacunació i començar a immunitzar població general, començant també pels més vulnerables.