Barcelona i l'àrea metropolitana flexibilitzen les mesures i la resta de Catalunya passarà a la fase 1 dilluns
L'Alt Penedès i el Garraf també passen a la fase 1, com demanava la Generalitat, però el Baix Montseny encara no
BarcelonaA partir de dilluns totes les regions sanitàries de Catalunya excepte Barcelona i la seva àrea metropolitana faran el salt a la fase 1 del desconfinament, juntament amb el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran, que van entrar en aquesta fase dilluns passat. El ministeri de Sanitat ha acceptat gairebé íntegrament la proposta de la conselleria de Salut que plantejava que Girona, Lleida i la Catalunya Central, a més de les comarques de l'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Montseny, comencessin la desescalada. El ministeri, però, n'ha deixat fora el Baix Montseny, que es quedarà a la fase 0, com Barcelona i l'àrea metropolitana. Ara bé, totes aquestes àrees que encara no començaran oficialment la desescalada la setmana que ve, sí que podran començar a flexibilitzar algunes mesures i veuran com s'aixequen algunes de les restriccions, tal com demanava la Generalitat.
"El fet que en algunes comunitats autònomes no es donin les condicions per a la fase 1 no implica que no es puguin valorar mesures de flexibilitat que des del punt de vista tècnic estan avalades i, sobretot, en vista de la bona evolució de l'epidèmia". El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha justificat d'aquesta manera que el ministeri de Sanitat hagi optat per flexibilitzar algunes mesures en els territoris que es tornaran a quedar per tercera setmana consecutiva a la fase 0. Una situació que, a banda de Barcelona i l'àrea metropolitana, també es mantindrà a la zona del Baix Montseny. "Amb la consellera hem decidit donar-nos més temps per analitzar la situació del Baix Montseny", ha argumentat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, sense donar-ne més detalls.
La consellera de Salut, Alba Vergés, va argumentar prudència a l'hora de fer avançar més lentament Barcelona i l'àrea metropolitana en el seu desconfinament per l'elevada densitat de població i la mobilitat que concentren les tres regions. Tot i així, va posar en valor el bon comportament dels tres territoris, ja que els últims dies havien baixat el nombre de contagis i el nombre de llits ocupats a l'UCI, malgrat que ho feien a un ritme més lent que a la resta de Catalunya. Uns arguments que també ha fet servir Simón quan ha recordat que en zones com Barcelona i l'àrea metropolitana és on hi ha una mobilitat molt alta i, per tant, "els riscos no són els mateixos que a la resta del territori". "No és el mateix Madrid o Barcelona que Saragossa o Màlaga", ha exemplificat, i ha recordat que la situació epidemiològica a Barcelona i Madrid ha estat "més explosiva que a la resta del territori".
Més activitats a la fase 0
La Generalitat va proposar dijous a la tarda al ministeri de Sanitat que Barcelona i l'àrea metropolitana nord i sud poguessin flexibilitzar algunes de les restriccions de la fase 0 i avançar a una fase intermèdia, batejada com a fase 0,5. Salvador Illa, però, ha evitat utilitzar el nom que va fer servir la Generalitat i s'ha limitat a explicar les flexibilitzacions que han acordat en els territoris que estan a la fase 0. Una flexibilització que passa per les mesures que ja havia demanat la Generalitat.
El Govern havia proposat que els comerços petits poguessin funcionar sense cita prèvia i es pogués ampliar fins a 10 familiars les vetlles dels difunts. Unes mesures que el ministeri ha acceptat, a més de les que també havia demanat la Generalitat i que passaven per habilitar el servei de préstec de les biblioteques, fer tasques de desinfecció i administratives en centres educatius, obrir centres científico-tècnics, i també centres de culte i culturals com museus, sempre amb aforament limitat. A més, es reobriran centres d’alt rendiment esportiu i es reactivaran els serveis socials.
A banda de la flexibilització de mesures a les zones que es mantenen a la fase 0, el ministeri de Sanitat també permetrà, a partir de dilluns, més activitats a les zones que estiguin a la fase 1 de la desescalada. El govern espanyol donarà permís per pescar i caçar i també es podran obrir centres comercials i establiments de més de 400 metres quadrats, però hauran de delimitar el seu espai d'atenció al client a un màxim, precisament, de 400 m(2).
El País Valencià passa a la fase 1 i Madrid es torna a quedar a la 0
A tot l'Estat, un 70% de la població entrarà a la fase 1 a partir de dilluns i un 30% (14 milions de ciutadans) es quedarà a la fase 0, tot i que amb mesures flexibilitzades. De tota manera, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat: "A partir de la setmana que ve pot ser que gairebé tot Espanya estigui a la fase 1 i alguns territoris a la fase 2".
La Comunitat de Madrid havia tornat a demanar, per segona vegada, passar a la fase 1, però el ministeri de Sanitat ha tornat a deixar-la a la fase 0, tot i flexibilitzar-ne les mesures. La setmana passada el govern espanyol ja va rebutjar la seva petició. El País Valencià, Andalusia i Castella-la Manxa també havien demanat passar a la fase 1 les províncies que fa una setmana el govern espanyol va deixar a la fase 0. Aquesta vegada el ministeri ha acceptat les seves peticions i totes tres comunitats passaran per complet a la fase 1 a partir de dilluns.
Castella i Lleó, per la seva banda, havia demanat que s'afegissin a la fase 42 zones més a les 26 que ja van demanar fa una setmana i que el ministeri va acceptar. A més, les Canàries i les Balears també havien demanat que les illes que ja porten 15 dies a la fase 1, com són la Graciosa, el Hierro, la Gomera i Formentera, a partir de dilluns que ve poguessin passar a la fase 2. El ministeri ha acceptat totes aquestes peticions.