Societat04/04/2020

Espanya registra la xifra més baixa de morts diaris per coronavirus en vuit dies: 809 en 24 hores

Sanitat assenyala que entrem en una "etapa gens fàcil", que és la de "transició"

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEn ple debat a la Moncloa sobre com allargar el confinament, després que el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi comunicat la intenció de prorrogar dues setmanes més l'estat d'alarma fins el 26 d'abril, es manté la tendència a la baixa de contagis i morts per coronavirus a l'Estat. En total, ja hi ha 124.736 casos positius i 11.744 difunts pel covid-19, 809 més en les últimes 24 hores –xifra que suposa baixar per primer cop en dos dies de la barrera rècord en termes absoluts dels 900 morts–, segons el nou balanç de dades que ha difós aquest dissabte el ministeri de Sanitat. És més, es tracta de la xifra més baixa en termes absoluts des del divendres de la setmana passada, és a dir, en vuit dies. En termes percentuals, l'increment de morts també baixa d'un 9,3% en les dades de divendres a un 7,4% en les d'aquest dissabte. Pel que fa els contagis, també hi ha un petit descens, d'un 6,8% a un 5,9%, amb 7.026 nous casos al conjunt del territori espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Però la xifra de pacients ingressats a les unitats de cures intensives (UCI) segueix augmentat. Avui és d'un 1,8% més respecte al dia anterior, amb un total de 6.532 pacients a les UCI, una dada que no és uniforme perquè algunes comunitats donen els ingressos diaris i d'altres l'acumulat. Amb tot, l'increment és inferior respecte divendres, en què s'elevaven els casos molt greus un 5,31%. Pel que fa recuperats, 3.706 persones ja han rebut l'alta, una xifra lleugerament més baixa que fa 24 hores, que era de 3.770 caos. En total, ja hi ha 34.219 persones fora de perill, cosa que suposa un 29,5% del total de casos positius.

Cargando
No hay anuncios

"Un raig d'esperança"

El comitè de gestió tècnica de l'Estat pel covid-19 ha defensat que les dades en relació als infectats pel virus comencen a millorar, però ha fet una crida a no caure en l'eufòria: "Tenim una certa sensació que els ingressos d'avui són menys que els d'ahir". "Un raig d'esperança sí que el veiem", ha explicat María José Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, parafrasejant al lehendakari Íñigo Urkullu, que també veu en bona direcció les últimes xifres.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, Sierra, ha advertit que "ara ve una etapa gens fàcil", que és la de "transició" després d'una situació al límit. Ha recordat que per bé que els ingressos hospitalaris comencen a baixar a nivell percentual, cal tenir en compte que el sistema sanitari ha duplicat el nombre de llits i gairebé només està atenent casos de covid-19, cosa que no és ni de bon tros una situació normal. "El confinament està tenint efecte", ha sentenciat.

Objectiu: controlar qui és immune i qui no

Segons les dades que tenen sobre la taula, un 15% dels ciutadans de l'Estat ja haurien pogut passar la malaltia. Sierra ha recordat així que les xifres de contagiats només representen una petita part de l'abast d'infeccions per coronavirus i que un dels objectius que es marca el ministeri de Sanitat és poder comprovar la immunització total de la població. Per això caldrà fer tests ràpids de manera massiva. El problema, però, és que aquestes proves no acaben d'arribar o, si ho fan, no són fiables. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que aquesta és l'única fórmula per mantenir a ratlla la pandèmia.