Societat23/07/2020

Salut alerta que la tendència de contagis és creixent: "Cada set dies es duplicaran els casos"

Els sospitosos de covid-19 atesos als CAP es multipliquen per quatre en un mes

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaL'increment exponencial dels casos de covid-19 a Catalunya, amb 1.597 nous positius confirmats per PCR notificats aquest dijous, evidencia que la tendència dels contagis és "creixent". Així ho ha definit aquesta tarda en roda de premsa el nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que –com ja havia fet al matí en una entrevista a l'ARA– ha alertat que la situació en aquests moments és "crítica" per frenar l'expansió del virus. En aquests moments la taxa de contagis al país és de de 60,9 casos per cada 100.000 habitants, encara lluny dels 150 casos per cada 100.000 habitants que es van arribar a registrar al mes de març, però la situació –especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona– anirà a més les pròximes setmanes fins que no facin efecte les restriccions imposades en diferents punts calents del territori. El coordinador de la unitat de seguiment del covid-19, Javier Mendioroz, ha afirmat que amb la taxa de reproducció actual "cada 7 dies es duplicarà el nombre de casos", i ha fet una nova crida a seguir les mesures de seguretat perquè no vagin encara a més.

Cargando
No hay anuncios

Amb les dades a la mà, Argimon ha apuntat que la pandèmia al país està en el mateix punt que a finals de febrer o principis de març, però ha destacat que ara es fan més PCR –Salut, a més, ha promès capacitat per fer-ne 30.000 al dia a partir de la setmana que ve–. Mendioroz, en tot cas, ha reconegut que el creixement del nombre de casos positius dels últims dies "no es pot explicar únicament i exclusivament" amb el fet que s'estiguin fent més tests. "La realitat és que el nombre de casos està pujant", ha remarcat. La situació és especialment significativa a Barcelona i l'àrea metropolitana, on aquest dijous s'han notificat el 66% dels 1.949 nous positius i on la taxa de contagis ha passat de 47 casos per cada 100.000 habitants a 67 en només una setmana. Pel què fa al Segrià, hi ha una taxa molt elevada, de 469 per cada 100.000 habitants –quan era de 93 casos a finals de març–, però la situació s'estaria estabilitzant. "Veiem que el pendent tan pronunciat del principi s'està aplanant i que en els últims dies està començant a baixar. És prematur dir que ha parat [...], però és una oportunitat per ser una mica optimistes", ha dit Mendioroz.

En funció de com evolucioni la pandèmia a les terres de Lleida, Salut es podria plantejar relaxar algunes de les mesures, si bé Argimon ha deixat clar que no serà ni immediatament ni ràpid. El secretari de Salut Pública ha apel·lat a la "responsabilitat" individual per reduir la mobilitat i la interacció social i aturar la tendència creixent de contagis al conjunt del país, on el risc de rebrots és "alt". "La pel·lícula del març i l'abril ja la coneixem. No podem repetir-la", ha dit, insistint, amb tot, que no és "desitjable" un nou confinament: "Entenem que hem de conviure durant mesos amb aquesta pandèmia. El que no podem fer és tancar de cop i volta quan les coses van malament i després tornar a obrir", ha detallat, argumentant que cal evitar les conseqüències d'una mesura com aquesta sobre la salut i l'economia. Sí que s'ha mostrat "favorable", per contra, a aplicar restriccions en l'àmbit de l'oci nocturn. "S'està estudiant [...]. És una decisió que es prendrà col·legiadament aviat", ha dit, sense donar més detalls.

Cargando
No hay anuncios

Increment "preocupant" de la pressió assistencial

A l'espera d'una nova resolució amb restriccions ens els pròxims dies, l'increment de casos està tenint un efecte "preocupant" en la pressió assistencial sobre el sistema sanitari, especialment sobre l'atenció primària. Ho ha alertat en la mateixa roda de premsa el director del CatSalut, Adrià Comella, que ha explicat que els CAP han passat d'atendre 2.050 casos sospitosos de coronavirus la setmana del 24 de juny a atendre'n 8.550 l'última setmana, cosa que suposa multiplicar-los per quatre i un increment del 317%. "El sistema avui no està tensat en el seu conjunt, però la tendència és preocupant i no podem abaixar la guàrdia", ha afirmat, i ha afegit que els hospitals també comencen a "notar l'increment de la infecció". En es últims quinze dies, per exemple, les consultes a Urgències per covid-19 han passat del 2% al 4% del total, i els ingressos per la malaltia de 131 a 301, un increment del 129%.

Cargando
No hay anuncios

Comella, això sí, ha deixat clar que estem "molt lluny" dels 4.400 ingressos per coronavirus del moment més "àlgid" de la pandèmia (del 21 al 28 de març), com també dels més de 1.500 ingressats a l'UCI (ara n'hi ha 61), però ha afirmat que l'increment suposa un "toc d'atenció" i que cal "aturar la tendència". "En la primera onada ens pensàvem que teníem molta capacitat i el creixement era lent, i després va venir la pujada que vam veure", ha reflexionat, sentenciant que la situació actual s'ha d'observar amb "molt de respecte". Preguntat per la possibilitat de reforçar el personal dels CAP, on estan arribant ara la majoria de casos –que són lleus– amb personal dels hospitals, Comella ha apostat de moment per "reforçar la primària des de la primària". I davant la situació crítica actual, el director del CatSalut ha apostat per "seguir el virus" i "protegir les persones de més risc".