Trilla revela que el govern espanyol no ha consultat el Comitè Científic de la Covid-19 per aixecar el confinament total

El metge admet que la represa de l'activitat podria provocar un repunt de les xifres de contagis per coronavirus

Doctor Antoni Trilla
Ara
10/04/2020
3 min

BarcelonaEl doctor Antoni Trilla, cap d'epidemiologia del Clínic, ha explicat aquest divendres a Catalunya Ràdio que el president espanyol, Pedro Sánchez, no ha consultat el Comitè Científic de la Covid-19 –del qual ell forma part– per aixecar el confinament total de cara a la setmana vinent. "A nosaltres no ens han consultat sobre això. Jo entenc que els comitès tècnics del govern espanyol i del govern català estan treballant en diferents possibilitats, però nosaltres formalment no hem estat consultats. És una cosa normal, són qüestions tècniques sobre les quals ens poden consultar a nosaltres o prendre les decisions directament. És més senzill dir «Quedi's a casa» que no començar a fer distincions. Estic d'acord que les instruccions han de ser prou clares perquè ningú les malinterpreti o en faci un mal us. És important que hi hagi claredat, saber què es pot fer i què no. Si no, serà un serial", ha dit.

L'aixecament del confinament total ha generat recels en el si del Govern, que aquest divendres el president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a verbalitzar. Així, en una entrevista a Tarragona Ràdio, Torra ha exigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que actuï amb "rigor i planificació" en relació a l'aixecament del confinament que preveu per a dimarts. "Com es pot prendre una decisió sense escoltar els experts científics?", s'ha exclamat Torra. A més, ha criticat que la Moncloa no els ha fet arribar "ni una indicació" sobre com els treballadors han de reprendre la feina dimarts "amb quines mesures de seguretat i de quins sectors". "Així no es poden fer les coses, perquè pitjor que un confinament són dos confinaments", ha retret el cap de l'executiu, que creu que es posa en un "risc innecessari" a milers de treballadors.

Torra ha insistit a Sánchez que respongui a l'escrit que li va fer arribar per allargar el confinament total, "avalat per experts": "Que contestin si creuen que no és el correcte, però amb una resposta d'experts", ha reiterat. El cap de l'executiu creu que un rebrot en les condicions en què ara mateix es troba el sistema sanitari faria que fos difícil de "recuperar" el sistema.

Un repunt de contagis

L'especialista ha assegurat que la represa de l'activitat podria provocar un repunt en les xifres de contagis per coronavirus. "El més lògic és que el nombre de casos creixi. Si augmenten els contactes, és esperable que augmenti el nombre de casos, per això és molt important la complementarietat de diferents mesures. Una cosa és intentar recuperar la normalitat i l'altra és que hagi d'anar acompanyada d'un sistema que ajudi a detectar i aïllar els nous casos", ha comentat, i ha posat el focus en la responsabilitat individual. "Per això és molt important que les restriccions individuals no s'aixequin, segueixen sent les mateixes. El distanciament individual, la neteja de superfícies i de les mans, l'ús de les mascaretes... Ho hem de mantenir, perquè si no anirem cap endarrere i tornarem a un nou inici. Les empreses, i em consta, són responsables. Totes saben que han d'intentar adaptar-se a les noves mesures. En alguns casos pot ser relativament fàcil. Per això és important mantenir una responsabilitat individual i col·lectiva", ha dit.

Contagis a les llars

Trilla ha insistit que les empreses hauran d'adaptar-se a la situació sanitària per evitar que la corba d'afectats presenti un segon capítol crític assumint, de retruc, que hi haurà més contagis domèstics. "Si les empreses no fan bé les coses podrien tenir nous casos de contagis. S'ha d'anar amb compte. A la Xina, si hi ha un positiu, tanquen tota l'empresa. La llar presenta avantatges i inconvenients. El món de contactes és més reduït i, per tant, hi ha més probabilitats de contagis si algú presenta símptomes. Nosaltres sempre hem interpretat que la principal font de contagis era el moviment. Amb el confinament el nombre de contagis domèstics pot ser més elevat. Els contagis han de tenir una extensió més limitada. És una situació que s'ha de preveure. Podríem veure que s'equiparen els contagis domèstics amb els socials que vèiem fins ara", ha explicat.

Sobre les mascaretes, el cap d'epidemiologia del Clínic ha assenyalat que es tracta d'una protecció "que no és única": "Cal dir que no n'hi ha prou amb les mascaretes quirúrgiques. Si tens símptomes t'has de quedar a casa, aquesta és la regla. Si no en tens, podries estar en un període d'incubació. Si portes mascareta, actues de manera solidària per minimitzar el nombre de virus que pots emetre a l'exterior inadvertidament. No podem pensar que com que porto mascareta, ja em puc acostar als altres perquè estic protegit. Doncs no, no és 100% fiable", ha dit.

stats