Toc d'alerta per l'increment d'accidents de trànsit mortals durant la desescalada: un mort cada dos dies
Interior fa una crida per revisar l'estat dels vehicles, moderar la velocitat i no consumir alcohol
BarcelonaDes de l'inici del confinament, el 14 de març, setze persones han mort en accident de trànsit a Catalunya. Sis d'aquests accidents mortals s'han produït a partir de l'11 maig, coincidint amb l'augment de la mobilitat a les carreteres derivat de la desescalada en les restriccions i el fet que la majoria de regions sanitàries han fet el salt a la fase 1: cada dos dies, una persona ha perdut la vida de mitjana a les carreteres. Una de les coses que preocupa més els responsables de mobilitat del Govern és que quatre de les últimes víctimes pertanyen a col·lectius vulnerables: tres eren motoristes, i el quart conduïa un patinet.
Tenint en compte que a partir de dilluns el Govern ha demanat que tot Catalunya, incloent-hi Barcelona i l'àrea metropolitana, estigui en fase 1 i que les regions sanitàries que van fer abans el salt –el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran– evolucionin fins la fase 2, el director del Servei Català del Trànsit, Juli Gendrau, i el comissari dels Mossos d'Esquadra Joan Carles Molinero, cap de l'àrea de mobilitat del cos, preveuen un "augment important" de la mobilitat. Per això han volgut fer un toc d'alerta sobre l'increment de la mortalitat a les carreteres i han demanat a tots els conductors que extremin les mesures de prevenció, especialment a partir de dilluns.
Més velocitat i vehicles menys preparats
Molinero ha admès que durant el confinament i les primeres setmanes de desescalada han notat que els conductors trepitgen més l'accelerador. "Hi ha més fluïdesa a les carreteres perquè hi circulen menys vehicles i això ens porta a córrer més", ha explicat el comissari dels Mossos, que ha fet una crida a reduir la velocitat, un dels indicadors més lligats a la sinistralitat viària.
Els gairebé tres mesos que molts vehicles han estat aturats també preocupen els responsables de trànsit. A alguns cotxes i motos els pot haver passat factura en el manteniment. Per això Molinero ha apel·lat a la responsabilitat dels usuaris que en vulguin fer ús a partir de dilluns perquè facin una "revisió genèrica" dels seus vehicles i comprovin especialment la pressió dels pneumàtics i que tenen tots els líquids al nivell corresponent.
Finalment, el comissari dels Mossos ha insistit en evitar el consum d'alcohol en trobades amb familiars i amics d'aquests propers dies si s'ha d'agafar el cotxe, i en evitar les distraccions al volant, especialment relacionades amb l'ús de les noves tecnologies. "El vehicle no és lloc per al teletreball", ha recordat Molinero.
Des de dimarts hi ha hagut quatre accidents mortals a les carreteres catalanes. Tres dels sinistres van tenir lloc dimarts passat entre la matinada i el migdia, i l'últim, ahir. L'última víctima mortal és el conductor d'una furgoneta que va xocar frontalment amb un camió a la carretera L-702 a Puigverd de Lleida (Segrià) ahir a la tarda.
Els responsables de trànsit han subratllat alguns canvis en el perfil majoritari de les víctimes mortals de trànsit des de l'inici del confinament: tot i que es manté l'elevada mortalitat entre els motoristes, especialment en les últimes dues setmanes, també s'han incrementat els atropellaments als vianants –quatre dels setze morts en els últims tres mesos pertanyen a aquest col·lectiu– i els camioners morts en accident de trànsit –quatre professionals des del 14 de març–. Tot i així, el descens de la mobilitat dels últims tres mesos ha fet que en global els accidents de trànsit –mortals i no mortals– s'hagin reduït d'un 80% respecte al mateix període de l'any anterior.