La nova onada obliga a limitar les sortides a les residències

Els centres i els hospitals prenen mesures per protegir-se del virus i el TSJC avala les restriccions del Govern

Residència Prat de Tona
Natàlia Vila / Montse Riart / Gemma Garrido Granger
16/10/2020
4 min

BarcelonaLa lluita contra la pandèmia entra en una nova fase amb el repunt de casos positius i hospitalitzacions a Catalunya els últims dies. La reacció davant la segona onada comença a palpar-se al carrer -amb mesures com l’ordre de tancament de bars i restaurants o les limitacions d’aforaments- i des d’aquest divendres també a les residències de gent gran, on Salut va ordenar que es prohibissin les sortides curtes durant almenys els propers 15 dies.

El risc de rebrot està a nivells molt alts (367,28) tot i que ahir va interrompre la tendència a l’alça dels últims dies. Hi ha 1.101 persones hospitalitzades, de les quals 191 són a l’UCI. L’empitjorament de la situació va dur ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a avalar les restriccions imposades per la Generalitat que afecten drets fonamentals -com les reunions de més de sis persones-. També alguns hospitals han començat a prendre mesures (com ara programar operacions en dissabte) per mantenir la plena activitat i reduir llistes d’espera tot i el repunt de pacients per covid-19.

Les restriccions han tornat a endurir-se a les residències per evitar que el virus s’escampi més entre la població gran, més vulnerable. Salut ha prohibit durant dues setmanes revisables “les sortides curtes” dels “residents no autònoms”. La mesura, d’acord amb les patronals del sector, vol reduir les possibilitats de contagi dels avis quan surten a dinar amb la família o de cap de setmana, per exemple. En canvi, de moment, Salut manté obertes -i vol “reforçar”- les visites de familiars als centres per garantir que les persones grans puguin mantenir contacte amb el seu entorn més pròxim d’una manera controlada, dins dels centres. El Govern també ha promès PCR als empleats dels centres per fer cribatges; això sí, s’hauran d’extreure la mostra ells mateixos.

Pel que fa a les visites, es modularan segons la situació del centre. Les residències classificades com a verdes i taronges (sense casos o amb algun positiu però amb capacitat per fer aïllaments) han de facilitar un mínim d’una visita setmanal i ajustar-la als horaris compatibles amb els familiars. “Si és necessari, s’han de programar també visites en caps de setmana”, ordena el Govern. En les residències amb un semàfor vermell (les que tenen casos i no tenen capacitat de garantir aïllament ni circuits nets de virus) “han de facilitar eines telemàtiques o informar la família de forma àgil”.

Una decisió per urgència

A més, per part del TSJC es va avalar divendres que les reunions de més de sis persones continuïn prohibides a Catalunya, que els espais de culte hagin de limitar l’aforament i que les universitats no puguin fer classes presencials. El tribunal va autoritzar les mesures que limiten l’exercici de drets fonamentals després que el Govern tirés pel dret dijous aprovant la resta de limitacions. Per això divendres els bars i restaurants només van poder aixecar la persiana per atendre comandes per emportar i els comerços ho van fer al 30% de la seva capacitat. Però la resolució del TSJC deixa clar que es tracta d’una decisió presa per la urgència del moment, que l’aval es limita a les restriccions que afecten drets fonamentals i que no implica que, amb una anàlisi a fons de les mesures i els arguments dels recursos que es puguin presentar, es canviï d’opinió.

El que de moment són mesures per a 15 dies, però, estan condicionades per l’evolució de la pandèmia en aquesta segona onada. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va avançar divendres que venen mesos complicats i que les mesures “quirúrgiques”, com tancar els bars i restaurants, s’aniran succeint i adaptant a la realitat de cada territori les pròximes setmanes i mesos fins que es trobi un tractament eficaç per combatre el virus, i que seran “contundents”.

En una entrevista a RAC1, va dibuixar un “horitzó d’esperança”, que és l’arribada de la vacuna del covid-19. Va especificar que si les primeres dosis no estan a punt a finals d’any, sí que ho estaran entre els mesos de gener i febrer. Va pronosticar que, si això es compleix, la situació l’estiu de l’any que ve serà de “molta més normalitat”. Per davant, però, encara hi ha “cinc o sis mesos complicats”, va calcular el ministre.

Mentrestant, als hospitals també hi ha moviments davant la segona onada. Tant l’Hospital de Bellvitge com el Germans Trias i Pujol de Badalona comencen avui a operar pacients de diverses especialitats per reduir les llistes d’espera acumulades pel covid-19. Tots dos centres tenen la intenció de mantenir aquest esforç extra fins a final d’any si l’evolució de la pandèmia ho permet. En canvi, l’Hospital Clínic, la Vall d’Hebron i l’Hospital del Mar descarten de moment obrir els quiròfans els caps de setmana. El Parc Salut Mar assegura que ja que té totes les seves sales d’operació funcionant matí i tarda. “Amb això podem controlar la llista d’espera”, diuen.

Per minimitzar el risc de contagi alguns han optat per restringir les visites. Centres com l’Hospital Clínic o la Vall d’Hebron, que recentment va detectar diversos brots que han afectat 40 persones (28 pacients i 12 professionals), han limitat l’entrada a les instal·lacions.

stats