Coronavirus

El Suprem tindrà l'última paraula per a les restriccions autonòmiques

El govern espanyol aprova per decret prorrogar fins a l'agost la prohibició dels desnonaments o el tall dels subministraments bàsics

Una de les terrasses del carrer Enric Granados, a l’Eixample de Barcelona.

BarcelonaEl consell de ministres ha aprovat aquest dimarts un decret en què, a banda de prorrogar mesures socials, també estableix mecanismes per evitar que les autonomies topin amb la disparitat de criteris dels tribunals superiors de justícia. Un cop caigui l'estat d'alarma a les 00 hores del diumenge, 9 de maig, els executius podran recórrer en cassació davant l'alt tribunal si els han tombat les seves mesures restrictives. La vicepresidenta primera i ministra de la Presidència, Carmen Calvo, ha explicat en roda de premsa que d'aquesta manera les comunitats podran disposar d'una eina jurídica per mantenir restriccions en les llibertats fonamentals en funció de l'evolució de la pandèmia.

Tot i la insistència de governs com els del País Valencià, Euskadi i Castella i Lleó d'allargar l'estat d'alarma una mica més, l'executiu de Pedro Sánchez ha desatès les peticions i cedeix a les comunitats l'aprovació de mesures particulars que s'ajustin a les dades epidemiològiques, molt dispars entre territoris. El lekendakari Iñigo Urkullu ja ha anunciat que divendres presentaria un decret per mantenir certes restriccions a partir de diumenge, a causa de l'alta incidència del covid. Per contra, la Generalitat opta per eliminar el toc de queda i el tancament perimetral de Catalunya, però manté la limitació de reunions a grups de sis persones com a màxim.

Calvo ha explicat que a partir de diumenge les comunitats que vulguin mantenir certes restriccions que afecten els drets fonamentals (llibertat de moviments o de limitacions en grups) hauran de "justificar, argumentar i proposar" eventuals mesures com els tocs de queda, confinaments perimetrals i altres limitacions davant els TSJ i, en cas que no les aprovin, podran anar en segona instància al Suprem, que hi tindrà l'última paraula i crearà jurisprudència per a tot el territori, una via que fins ara no estava prevista. Per a la vicepresidenta, la decisió dona "tranquil·litat" als executius autonòmics i referma les "garanties" de totes les limitacions a drets fonamentals perquè es comptarà sempre amb una "autorització judicial". Els recursos els resoldrà la sala tercera del Suprem en un període màxim de cinc dies, que Calvo considera un termini assumible.

D'altra banda, es mantindran els controls sanitaris per als viatgers internacionals i les restriccions dels viatges entre Espanya i Sud-àfrica i el Brasil, mentre que per als visitants procedents de l'Índia es continuarà exigint una PCR negativa feta en origen.

El que sí que prorroga el govern espanyol és l'anomenat escut social que es va aprovar en les primeres setmanes de la pandèmia i que estava subjecte a la vigència de l'estat d'alarma. Fins al 9 d'agost se suspenen els desnonaments i es prohibeix a les companyies tallar els subministraments de gas, llum i aigua a les famílies que tinguin reconegut el bo social a la factura.

stats