Empitjoren tots els indicadors de covid-19 i s'acceleren les hospitalitzacions i les visites als CAP

Argimon és partidari de mantenir les restriccions vigents "alguns dies més"

Un home i la seva filla juguen a la plaça de Catalunya de Barcelona
G.g.g. / N.g.e.
13/01/2021
3 min

BarcelonaLa pandèmia no dona treva als centres sanitaris, que ja estan rebent el cop de la tercera onada. Mentre els hospitals segueixen hospitalitzant desenes de persones al dia tant a les plantes com a les unitats de cures intensives (UCI), l'atenció primària ha vist com aquesta setmana s'han disparat un 15% les consultes i l'activitat de seguiment a positius de covid-19 i malats crònics. La majoria de les tasques que estan fent, però, estan relacionades amb l'epidèmia. El departament de Salut ha notificat aquest dimecres 4.780 nous contagis nous, tot i que només 2.440 corresponen a les últimes 24 hores. La resta, com sempre, són positius de dies anteriors que es van incorporant als registres a mesura que es reporten. El covid, a hores d'ara, ja tensa les urgències de la primària i porta al límit les UCI del país.

La pressió assistencial creix de manera sostinguda des de mitjans desembre, però l'última setmana el degoteig s'ha accelerat, coincidint amb les previsions de les autoritats, els professionals i els estadistes. En les últimes hores han arribat als hospitals amb complicacions per covid un total de 56 persones, amb la qual cosa ja s'han superat els 2.500 hospitalitzats –n'hi ha 2.501–. També han arribat 16 pacients crítics que deixen les UCI del país a tocar del mig miler d'ingressats greus. Amb un total de 493 malalts, més de la meitat dels llits de cures intensives s'estan dedicant en aquests moments al covid, una ocupació a l'alça que compromet la resta d'activitats quirúrgiques convencionals, com operacions de cataractes o col·locacions de pròtesis.

Davant aquest escenari, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aposta per mantenir les restriccions vigents "alguns dies més", si bé la decisió final encara no està presa. Segons Argimon, encara que ara es pugui frenar la corba, l'objectiu és reduir "clarament" la taxa d'infecció i aturar els ingressos hospitalaris i, per això, veu convenient prorrogar les mesures actuals que inclouen restriccions a determinades activitats comercials i el confinament municipal.

Al ritme actual de contagis, ha apuntat, en dues setmanes s'arribarà a la mateixa situació que el punt més àlgid de la segona onada, uns 30.000 infectats a la setmana. Argimon ha matisat que no s'ha produït una "explosió" a causa de les festes de Nadal sinó que l'epidèmia segueix creixent de la mateixa manera que ho fa des del pont d'octubre: de forma sostinguda. De fet, ha destacat que per primera vegada en un mes s'ha trencat la tendència de positius detectats per tests d'antígens i que s'estan veient menys pneumònies a l'atenció primària. Per això, Argimon ha parlat "d'optimisme moderat", tot i que ha admès que caldrà esperar a veure les dades d'aquesta setmana per confirmar que l'objectiu de les restriccions s'ha assolit.

Més feina als CAP

No obstant això, els centres d'atenció primària han augmentat aquesta setmana la seva activitat global, sobretot la relacionada amb el covid-19. El president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Antoni Sisó, xifra aquest increment entre el 10% i el 25% en funció del CAP. En concret, Sisó assenyala que l'activitat presencial ha augmentat entre un 10% i un 15% i la telemàtica entre un 20% i un 25%.

La presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Alba Brugués, qualifica de "frenètica" l'activitat als CAP entre l'atenció de les persones amb símptomes de covid-19 i l'inici de la vacunació a les residències i entre els professionals sanitaris, a més de totes les altres patologies. Tant les infermeres com els metges assenyalen que els centres estan notant l'increment de casos de coronavirus dels últims dies, alhora que han assumit la vacunació de les residències. "Se'ns solapa la prevenció amb l'atenció directa", diu Brugués.

Pugen el risc de rebrot i la velocitat de contagi

Com ja va passar ahir, també puja el risc de rebrot. Si ahir va pujar 63 punts, avui ho fa en 48 i ja està en els 657 punts (és a dir, el risc de rebrot ha pujat més de 100 punts en només dos dies). A diferència de l'última setmana, aquest dimecres ha canviat la tendència de la velocitat de contagi. La Rt baixava des de dimecres passat, però avui ha tornat a pujar i s'ha situat en l'1,27 (0,06 més que ahir). Així, ara a Catalunya 100 persones amb covid-19 n'infecten 127.

A més, les defuncions relacionades amb el covid segueixen de pujada, amb 11 noves víctimes mortals. En només una setmana han mort 365 persones.

stats