Societat20/01/2021

El Govern prorroga fins al 7 de febrer les restriccions actuals

Catalunya supera el pic d'ingressos a la UCI de la segona onada (612), i Argimon veuria "bé" avançar el toc de queda

Elena Freixa / Gemma Garrido / Maria Ortega
i Elena Freixa / Gemma Garrido / Maria Ortega

BarcelonaEl Procicat ha acordat una pròrroga de dues setmanes més de les actuals mesures restrictives vigents a Catalunya per frenar els contagis per covid-19. Això vol dir que mesures com el confinament municipal, el tancament de comerços no essencials el cap de setmana o bé les limitacions horàries a la restauració seguiran com ara almenys fins al dia 7 de febrer, segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha pogut confirmar l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que deu dies després de desplegar aquestes mesures ja es va observar un cert fre a l'epidèmia i que ara, amb la pròrroga, ja es constata una "baixada tímida" de la corba epidemiològica. Malgrat això, adverteix que un mer alentiment del creixement no és suficient. "Hem frenat de moment l’expansió i ara comencem a baixar lleugerament. Però tot Espanya i Europa està bullint i no sabem fins quan aguantarem de baixada ni com impactarà l'avanç de la variant britànica", ha explicat.

Poc abans que transcendís la pròrroga de les restriccions 15 dies més, Argimon ja s'havia declarat partidari de mantenir-les. També ha dit que veuria "bé" avançar el toc de queda a les vuit del vespre com demanen algunes comunitats autònomes, un tema que es discutirà aquesta tarda al consell interterritorial de salut. Ha admès, però, que la franja entre les vuit i les deu de la nit no té una alta interacció social.

Cargando
No hay anuncios

Les ajudes a persones i sectors socials i econòmics especialment tocats per les restriccions és un tema de "corresponsabilitat" del govern espanyol, ha insistit el responsable de Salut Pública. "Ara és el moment d'endeutar-se", ha afirmat. I, sobre el confinament municipal, ha defensat que cal mantenir-lo malgrat afegir que li sap greu la situació dels pobles petits. La proposta de fer el confinament metropolità tal com demana l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, està de moment descartada.

Cargando
No hay anuncios

UCIs saturades

L'indicador més alarmant de la situació actual és l'assistencial i, concretament, el nombre creixent de malalts a les unitats de cures intensives (UCI). S'ha arribat a les 612 persones ocupant llits de crítics, una xifra que supera la del pitjor moment de la segona onada. Les taxes d'infecció, però, són inferiors a les del pic de l'octubre. Argimon ha apuntat que això evidencia que la tendència és a frenar i "fins i tot a baixar una miqueta" el nombre d'infeccions diàries, malgrat que a hores d'ara la realitat és que hi ha més de 26.000 contagis setmanals.

Cargando
No hay anuncios

Si ara hi ha més malalts en cures intensives és perquè el pont de la Puríssima va arribar just quan es començava a abaixar la segona onada, ha admès Argimon. De fet, el secretari ha admès que va ser un "error" la manera com es van gestionar les mesures durant el pont. "Només en un mes ja tenim 300 persones més a la UCI", ha lamentat. Vista aquesta pressió als hospitals, ha posat èmfasi en la necessitat de frenar el nombre de contagis per evitar que la situació sigui "insostenible" i això, ha apuntat, només es pot aconseguir reduint la interacció social. És a dir, mantenint les restriccions.

"Hem de fer menys coses, anar a treballar i a casa", ha indicat, i ha afegir que cal actuar "com més aviat millor" i amb "mesures d'impacte" i de "curt termini". Totes aquestes restriccions busquen reduir els contagis però l'objectiu últim és frenar el degoteig de malalts als hospitals. A partir dels 500 llits de crítics ocupats, Salut preveu la paralització de bona part dels quiròfans per dedicar els centres exclusivament al coronavirus. Però si se superen els 650, caldria ajornar intervencions quirúrgiques urgents, com l'extirpació de tumors. Aquesta situació que afectaria greument la salut de la població general i, si no millora la situació epidemiològica, Catalunya ja s'hi encamina.

Cargando
No hay anuncios

Alguns dels principals hospitals de Barcelona ja han hagut aquesta setmana d’ajornar activitat no covid. És el cas de l’Hospital del Mar que ha tancat dos quiròfans, el que permetrà programar menys cirurgies i, per tant, tenir menys pressió sobre els llits de crítics. Es mantenen totes les cirurgies que ja estaven programades així com les urgents i les oncològiques però se’n programaran menys de noves.

Tots els centres estan mirant amb lupa cas per cas per determinar quines intervencions són ajornables. En tot cas, les oncològiques i les urgents es mantenen i es potencia també la cirurgia majora ambulatòria, que és aquella que no requereix ingrés. A l’Hospital Clínic s’ha ajornat la cirurgia electiva, aquella que no és urgent ni greu, per tal d’alliberar llits. "L'objectiu és alliberar llits. Les cirurgies que es deixen de fer són les menys urgents", explica un portaveu del centre.

Cargando
No hay anuncios

A l’Hospital de Sant Pau ja es va desprogramar activitat ordinària la setmana passada durant uns dies i aquest dimecres se n’ha tornat a desprogramar davant l’augment de la pressió assistencial, informen des del centre. "S’ha desprogramat de manera puntual i molt mil·limètrica, es discuteix cada dia què es pot ajornar i es manté en tot moment la cirurgia oncològica", explica la cap d’Urgències, Mireia Puig. S’han suspès intervencions de pròtesis de genoll o extirpació d’hèrnies, per exemple. L'Hospital de la Vall d'Hebron manté per ara l'activitat ordinària.

Baixen el risc de rebrot i la velocitat de contagi

Segons les dades que ha actualitzat aquest dimecres el departament de Salut, actualment hi ha 2.825 pacients amb covid-19 a planta (37 més que ahir), cosa que implica que ja s'hagi superat el pic d'ingressos que hi va haver durant la segona onada de la pandèmia als hospitals catalans.

Cargando
No hay anuncios

A més, Salut ha registrat 3.886 nous contagis confirmats amb PCR o test d'antígens, si bé 2.090 són de les últimes 24 hores (una dada que de ben segur que pujarà en els pròxims dies un cop s'hagin notificat tots els positius). També s'han notificat 69 morts més. Com ja va passar ahir, segueixen a la baixa el risc de rebrot i la velocitat de contagi. El risc de rebrot se situa en els 678 punts, 31 menys que ahir, i la velocitat de contagi baixa 6 centèsimes, fins a l'1,09.