Cop a la màfia russa que opera a la Costa Brava
El cop de la Guàrdia Civil contra la màfia russa a la Costa Brava ha destapat un entramat a Lloret de Mar que blanquejava fons per valor de 56 milions d'euros. En l'operació es van detenir 4 persones.
LLORET DE MARLa Guàrdia Civil va detenir ahir quatre persones a Lloret de Mar vinculades amb la màfia russa, que es dedicaven a blanquejar diners procedents d'importants organitzacions criminals del país de l'Est, com Solntsevskaia i Solomonskaia. Segons la policia, el grup hauria blanquejat a la Costa Brava fons per valor de 56 milions d'euros, en els últims anys, d'empreses que podrien estar relacionades amb un dels deu delinqüents més buscats per l'FBI, Semion Mogilevich.
Els detinguts són el cap de la trama, Andrei Petrov; el seu pare, Boris; la seva secretària personal, Jessica O., i la seva arquitecta, Pilar Gimeno. Se'ls imputa delictes contra la hisenda pública, falsedat documental i blanqueig de capital. El mètode que feia servir el grup per fer el blanqueig consistia a rebre diners procedents de Rússia -que prèviament ja havien passat per altres països i, fins i tot, per paradisos fiscals- i un cop aquí invertir-los en el sector immobiliari, sobretot el de la Costa Brava. La policia assegura que es tracta d'una organització amb una clara estructura jeràrquica i que tenia un cap que dirigia des de Rússia.
El responsable de la trama a l'Estat era Petrov, que havia creat una sèrie d'empreses que, amb la col·laboració i l'assessorament de nombroses persones, s'havien "infiltrat" en el teixit econòmic i social del territori. A més d'una llarga llista d'operacions financeres i immobiliàries, fins i tot esponsoritzava clubs esportius de Lloret de Mar, com el d'hoquei i el de futbol.
La majoria d'operacions les feia a través de l'empresa Development Diagnostic Company SL, que, segons el Registre Mercantil, està especialitzada, entre altres activitats, en la neteja de canonades de gas i petroli i la compravenda d'immobles i de mercaderies per a activitats d'hoteleria. Es va constituir el 22 de juliol del 2004 amb seu al carrer França de la urbanització Canyelles del municipi i Petrov hi figura com a únic administrador. Entre altres projectes, l'empresa va desenvolupar, en plena crisi econòmica i quan els bancs ja havien tancat l'aixeta dels crèdits, una zona comercial i un aparcament amb capacitat per a quasi 400 vehicles en els terrenys de l'antiga plaça de toros, que es va posar en funcionament fa més d'un any.
Escorcoll a l'Ajuntament
L'Ajuntament de Lloret va donar el vistiplau al projecte el novembre del 2008 i, durant les obres, fetes a partir del 2009, va aprovar en sessió plenària -a petició de l'empresa- la rebaixa d'un 50% de l'impost de construcció, un fet que va ser criticat per l'oposició. Actualment, l'empresa ja està fent les obres d'un altre gran projecte ubicat als terrenys de l'antic Hotel Blanca Aurora, també de Lloret de Mar, en què s'està construint un pàrquing de dues plantes, una zona per a locals comercials i pisos. A banda de Development Diagnostic Company SL, Petrov també és l'administrador d'una altra empresa, Vikser Finkas Management, dedicada al lloguer d'immobles i que es va constituir el març del 2002. La seva seu és a l'avinguda de Blanes.
Agents de la Guàrdia Civil es van presentar ahir a dos quarts de nou del matí a l'Ajuntament de Lloret de Mar per demanar informació sobre els detinguts, altres veïns del municipi i empreses relacionades amb ells. Entre els documents que buscaven hi havia certificats d'empadronament i impostos sobre béns immobles. Els agents van estar treballant tot el matí a les dependències municipals, d'on es van endur caixes amb la informació que sol·licitaven.
L'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, va deixar clar que l'Ajuntament "està net" i que s'ha limitat a col·laborar amb la investigació. "Estic tranquil. No han demanat informació sobre l'anterior alcalde, ni cap polític ni funcionari. Tot el que ens sol·liciten és sobre ciutadans i empreses de l'Est", va insistir. Paral·lelament, la policia va escorcollar els domicilis i els negocis dels quatre detinguts, d'on va confiscar nombrosa documentació i discs durs d'ordinadors que en els pròxims dies s'analitzaran. A l'habitatge del cap de la xarxa a l'Estat, situat al carrer Romà Maura de la urbanització Roca Grossa, també hi van intervenir un fusell d'assalt Kalàixnikov. En els escorcolls hi eren presents els detinguts. Un dels que va aixecar més expectació va ser el de l'oficina de l'arquitecta, que és al passeig Agustí Font, a pocs metres del consistori.
La investigació, dirigida per la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, es va iniciar l'any 2011. Segons la policia, la xarxa criminal també comptava amb societats i col·laboradors estratègicament ubicats en paradisos fiscals, com les illes Seychelles, Xipre, Andorra, la República d'Eslovàquia i les Illes Verges, entre d'altres. Els detinguts seran traslladats a Madrid aquest cap de setmana i es preveu que dilluns passin a disposició de l'Audiència Nacional. La Guàrdia Civil manté l'operació oberta i no es descarten més detencions.
La investigació a Xavier Crespo
Durant els seguiments a membres de la trama, els investigadors van detectar contactes freqüents amb l'exalcalde de Lloret i ara diputat de CiU al Parlament, Xavier Crespo. L'abril del 2011 la Fiscalia Anticorrupció va decidir presentar una querella al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) per demanar la imputació de Crespo. Però el tribunal la va rebutjar al·legant que no hi havia prou indicis que l'incriminessin. Fonts pròximes a la investigació asseguren que no s'han detectat connexions polítiques en aquesta trama, però no descarten que en puguin aparèixer a través de la documentació que recullin en els escorcolls o a partir de les declaracions dels detinguts que es puguin fer a partir d'ara.