BARCELONA

Una cooperativa donarà feina als immigrants desallotjats del Poblenou

L’Ajuntament pagarà el sou mínim als nouvinguts per recollir ferralla a la ciutat

Núria Martínez
25/07/2014
2 min

BarcelonaUn any després del desallotjament de la nau del carrer Puigcerdà on feien vida més de 300 persones, l’Ajuntament ha presentat una proposta per resoldre la situació de precarietat dels subsaharians dels assentaments del Poblenou. Es tracta d’una cooperativa de recollida de residus, una proposta gestada pel grup d’Unitat per Barcelona (ERC-RCat-DCat), que pretén situar la recol·lecció de ferralla en l’àmbit legal. El pla municipal vol donar resposta a tres grans eixos: l’ocupació, l’habitatge i la cobertura de la resta de necessitats bàsiques. Tot i que el projecte començarà al setembre amb una prova pilot que atendrà només 12 subsaharians a Sant Martí, després s’hi podran acollir unes 30 persones. Des de la sortida de les naus, els immigrants s’havien quedat sense lloc per guardar la ferralla. La creació de la cooperativa solucionarà aquest problema.

La cooperativa atendrà persones inscrites al pla d’assentaments irregulars (PAI), encara que no tinguin papers. Però els que estiguin en situació irregular, per acollir-s’hi hauran de reunir les condicions que es demanen per a la regularització per arrelament social. La cooperativa també pretén ajudar els immigrants irregulars proporcionant-los un contracte laboral i, per tant, facilitant-los la regularització. “Demano al govern espanyol que s’atorguin permisos temporals de treball a les persones que són a Espanya en situació d’alegalitat i no poden ser retornades als seus països d’origen, per no condemnar-les a una situació d’irregularitat,”, va reivindicar ahir l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

Els immigrants cobraran el salari mínim interprofessional (645,30 euros mensuals). Una part la rebran en metàl·lic i l’altra en forma d’ajudes per accedir a serveis bàsics com l’habitatge. La posada en marxa de la cooperativa tindrà un cost de 274.855 euros i des del consistori es creu que “suposarà un estalvi” en la despesa social que es dedica actualment a les persones ateses al PAI. “Fem una contribució per resoldre una de les situacions més difícils que tenen tots els municipis del món”, va defensar el líder d’UxB, Jordi Portabella. La iniciativa es veu amb bons ulls des de l’Assemblea Solidària Contra els Desallotjaments a les Naus del Poblenou, tot i que es considera “absolutament insuficient”. Així ho explicava ahir a l’ARA un dels seus membres, Manel Andreu, que afegia que era “impossible” eliminar les màfies de la ferralla només amb aquesta acció.

Balanç del pla d’assentaments

L’Ajuntament també va presentar ahir el balanç de l’Oficina del Pla d’Assentaments Irregulars, des que es va posar en marxa, el gener del 2013. L’oficina ha atès un total de 570 persones i ha facilitat lloc de residència a 267. D’aquestes, avui, 110 segueixen vivint en pensions i en pisos gestionats per entitats. Una altra dada que cal destacar és que 34 persones han aconseguit una feina a través del PAI. De les 570 que s’han atès, el 60% eren immigrants en situació irregular, el 24% tenien la documentació en regla i el 16% reunien les condicions per regularitzar la seva situació, segons el comissionat d’Immigració, Miquel Esteve. Precisament ahir a la tarda, l’assemblea contra els desallotjaments va portar a terme una acció al solar on hi havia hagut la nau del carrer Puigcerdà per fer un balanç de la situació, un any després.

stats