Ampli suport dels socis al relleu al capdavant de la cooperativa de l'Aldea
L'assemblea tensa d'aquest dimecres a la nit, però, no aprova els comptes del 2011 que l'auditor no ha volgut valorar davant els dubtes del futur de l'entitat
L'AldeaProp d'un 80% dels socis presents a l'assemblea d'aquest dimecres a la nit a l'Aldea han donat suport a l'única candidatura, liderada per Montse Llosa, que ha decidit presentar-se per rellevar l'actual junta de la cooperativa de l'Aldea. Malgrat aquest ampli suport, la reunió ha estat tensa i els socis no han aprovat els comptes del 2011, els darrers de la junta presidida per Fernando Falcó. Les xifres confirmen les pèrdues d'1,5 milions que té la cooperativa, però detalla que no són del darrer any, sinó que s'estaven produint des del 2008. La nova junta haurà de guanyar-se ara la confiança d'almenys el 50% dels impositors per tirar endavant un pla de viabilitat que permeti recuperar tots els diners.
La nova candidatura, integrada per Llosa i deu persones més, entre les quals hi ha Ramon Carles −president d'una de les associacions d'afectats pel bloqueig de comptes de la secció de crèdit−, ha rebut 163 vots a favor, 30 en contra i 19 vots en blanc. En una votació que ha estat secreta, en papereta i urna improvisades, a petició dels socis, Llosa ha rebut el vot de confiança que minuts abans, en la sessió extraordinària celebrada al poliesportiu de l'Aldea, demanava a l'auditori. "Sé que us sonarà estrany, però estem convençuts que podem salvar la cooperativa, sabem que serà difícil, però no impossible", deia en començar la seva presentació.
Personatge "nefast i antisocial"
Un discurs on ha deixat clar que la liquidació de l'entitat suposarà per als socis no poder recuperar els diners dels impositors, i on ha fixat com a responsable de la situació i "culpable" l'exgerent, Daniel Ferré, present a l'assemblea d'aquest dimecres. Llosa ha qualificat Ferré de "personatge nefast i antisocial", i s'ha marcat com un "tema personal" fer que l'exgerent "pagui pel que ha fet". "La junta té la responsabilitat que té i la justícia ho esbrinarà, però el veritable opressor ha estat ell", ha assegurat Llosa, recordant que l'any 1996 Ferré va ser el responsable de l'expulsió de 170 socis de la cooperativa. "He estat pagesa i del sindicat Unió de Pagesos i sempre defensaré la pagesia, i pel món pagès, cal que es faci justícia", ha assegurat després en declaracions als mitjans de comunicació.
Sobre les propostes que la nova junta té per reflotar la cooperativa, Llosa ha explicat que caldrà produir i vendre més gènere, crear confiança entre pagesos i compradors, conrear nous productes tenint en compte el mercat. Tot i que no ho ha dit a l'assemblea, davant dels mitjans de comunicació ha plantejat la possibilitat de llogar o vendre l'entitat a una empresa estatal o estrangera que estigués disposada a fer-ho. "No hi ha res parlat, però seria una altra possibilitat", ha afegit. D'entrada, però, ha reclamat suport de la Generalitat.
No s'aproven els comptes
Però tot i l'aparent placidesa amb la qual els socis, resignats, han donat suport al relleu al capdavant de la cooperativa, moments abans, en la sessió ordinària de l'assemblea convocada, no s'han aprovat els comptes del 2011 que la junta, presidida per Fernando Falcó, sotmetia a votació. A mà alçada, 122 socis han votat contra les xifres presentades, 35 les han aprovat i 24 s'han abstingut. La majoria de socis ha optat per no aprovar-les després de conèixer que l'interventor de comptes responsable de fer l'auditoria ha optat per no valorar-les i, per tant, per no fer-ne l'informe preceptiu previ a l'aprovació. "He decidit no opinar davant la incertesa que hi ha sobre el futur de la cooperativa", ha manifestat l'auditor en l'assemblea.
Davant aquestes circumstàncies, alguns socis, entre els quals, Jordi Gas, portaveu d'una part dels afectats i que s'havia postulat en un primer moment per presidir la cooperativa, han volgut deixar constància que els comptes no tenien l'aval de l'auditor i que els socis no havien tingut temps d'estudiar-los.
Segons el resum que n'ha fet l'auditor, les pèrdues de l'entitat superen els 1,5 ,però es van acumulant xifres negatives des del 2008. "En realitat, les pèrdues del 2011 són de 405.000 euros, però vénen de números negatius del 2008, amb 419.000 euros; el 2009, amb 426.000 euros, i el 2010 amb 175.000 euros", ha manifestat l'interventor de comptes, que també ha enumerat altres irregularitats detectades. Entre aquestes, ha explicat que entre el 2008 i el 2011 hi ha vendes o compres que no s'han verificat com a transaccions reals i que no s'haurien d'haver comptat com a ingressos, o que part de l'actiu immobilitzat, com són construccions, està sobrevalorat.
Retrets i responsabilitats
En una assemblea que ha durat tres hores −ha acabat tocada la mitjanit− i que els mitjans de comunicació han pogut seguir íntegrament gràcies als socis presents que n'han reivindicat la presència, també s'han viscut moments de tensió i de retrets. Alguns socis han demanat explicacions als membres de la junta sobre la retirada de diners que s'havia fet dies abans del bloqueig de comptes per part de familiars i directius, així com d'alguns altres moviments.
El director de la secció de crèdit, Enric Sabaté, ha reconegut que quan es va adonar que s'anava cap al bloqueig de comptes va intentar que els impositors sortissin el mínim de perjudicats possible, i a dos membres de la junta i a deu persones més va fer un traspàs dels diners que tenien al compte a termini a la pòlissa o crèdit. "Va ser a iniciativa meva, ells ho van saber després, però no va sortir ni un duro de la caixa de la cooperativa, això que quedi clar", ha manifestat. Davant preguntes d'una altra sòcia, Sabaté també ha reconegut que el departament d'Economia i Finances li va aconsellar que es poguessin fer moviments entre familiars per cancel·lar pòlisses o crèdits.
Sobre els moviments de traspassos de comptes del mateix impositor, l'administrador concursal ha deixat clar que no ho veuria malament, perquè es fa per "compensació", però també ha reconegut que s'ha demanat més informació per analitzar cas per cas i estudiar tots els moviments rellevants. "No descartem que algú hagi de tornar aquests diners, ho estudiarem", ha assegurat Hernàndez. Així mateix, l'administrador també ha clarificat davant els socis que en el seu informe ell responsabilitza fins a sis persones i entitats de la fallida de la secció de crèdit, però que no és una llista tancada i que es pot incrementar. En l'informe, l'administrador concursal assenyala l'exgerent com a principal responsable, però també la junta rectora, els interventors i l'empresa BDO −encarregada de les auditories−, a la mateixa Generalitat i a Bankia.