Societat19/07/2013

Les cooperants es troben bé d'ànims però molt dèbils, segons la germana de Blanca

MSF i el govern espanyol han "treballat conjuntament" en la negociació, en què han passat "alguns períodes llargs sense saber res d'elles"

Ara
i Ara

MadridLes dues cooperants alliberades ahir a Somàlia, Montserrat Serra i Blanca Thiebaut, 644 dies després de ser segrestades a Kènia, "estan bé d'ànims però encara molt dèbils", segons ha explicat aquest matí la germana de Blanca, Inés Thiebaut. "Necessitaran temps per recuperar-se i tornar a la vida normal", ha afegit.

La família ha pogut parlar "breument" amb elles per telèfon i les anirà a rebre a l'aeroport de Torrejón de Ardoz, on aterraran aquesta tarda. La família de Montserrat Serra està encara viatjant des de Girona cap a Madrid, mentre les cooperants volen en un avió de les forces armades de l'Estat des de Djibuti, juntament amb un metge i una psicòloga de Metges sense Fronteres (MSF).

Cargando
No hay anuncios

La família ha agraït el suport de MSF i el govern espanyol en el procés de negociació i han insistit a demanar discreció. "El més important ara és tenir espai i temps per poder estar amb elles, cuidar-les i ajudar-les a adaptar-se de nou a la vida en llibertat", ha afirmat Inés, després d'admetre la "immensa alegria" dels familiars de les segrestades.

El representant de MSF José Antonio Bastos també va insistir a reclamar discreció i no va voler donar detalls sobre el procés de negociació per l'alliberament i es va limitar a afirmar que "ha estat un treball conjunt del govern [espanyol] i MSF".

Cargando
No hay anuncios

Sí que ha explicat que les cooperants, que van ser segrestades en un camp de refugiats a Kènia, han passat "aquests gairebé dos anys dins de Somàlia", i que la família i MSF ha anat anat rebent "algunes proves que eren vives" en diversos moments, però també han passat llargs períodes sense saber-ne res, el més llarg, de "diversos mesos".

De fet, ha admès que sobretot en la primera etapa del segrest, es va arribar a "témer per seva vida". Ha estat "el segrest més llarg de MSF i de cooperants espanyols" de qualsevol organització. MSF, però, "ha tingut temps de preparar l'alliberament", és a dir, que va ser avisat amb temps que les cooperants serien alliberades.

Cargando
No hay anuncios

Bastos s'ha negat a respondre a les reiterades preguntes sobre si hi ha hagut algun pagament de rescat, al·legant que donar qualsevol detall sobre el procés d'alliberament "pot posar en perill la vida de moltes persones que treballen com a cooperants en aquella xona i a molta gent que ha ajudat en aquest procés".

També ha assenyalat que ara, MSF, que ha mantingut "congelats" els projectes a la zona per "poder seguir en contacte" amb el cas de les dues cooperants segrestades, ha d'estudiar si manté o no les operacions a Somàlia i Kènia, i prendrà una decisió en els propers dies.

Cargando
No hay anuncios

"MSF condemna enèrgicament aquest crim contra dos membres de l'organització que només eren allà per ajudar els milers de refugiats de la zona. Una actuació com aquesta és inacceptable", ha afegit. "El nostre compromís amb la gent somali segueix vigent, però hem d'analitzar l'impacte d'aquest segrest i de l'alliberament mateix per decidir fins a quin punt podem seguir assumint riscos allà", ha apuntat.