La cooperació es reinventa
La cooperació internacional catalana viu un moment convuls. Les retallades pressupostàries han afectat significativament l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD): les ONG subvencionades per l'agència n'han notat les conseqüències i això les ha obligat a un replantejament profund.
Francesc Mateu, president de la Federació Catalana d'ONGs per al Desenvolupament (FCONGD), explica que aquestes entitats pateixen les conseqüències de la crisi "com tothom", però "agreujades pel fet que les subvencions gairebé han desaparegut d'un dia per l'altre".
Mateu es mostra menys preocupat per les conseqüències econòmiques de les retallades que pels arguments que s'han utilitzat. "Des del moment que intenten confrontar la pobresa propera i la pobresa llunyana ens estan enganyant", diu. "A la cooperació internacional s'hi dediquen quantitats molt petites i, a més, la pobresa d'aquí i la d'allà tenen els mateixos orígens". La portaveu de Setem Catalunya, Marta Solano, afegeix: "Entenem la feina de la Fundació Arrels i de Càritas, però les causes de la pobresa són les mateixes, la nostra feina és complementària a la seva".
Per il·lustrar la seva posició, Francesc Mateu fa referència a la marató contra la pobresa que farà TV3 al maig. "No els hem demanat que ens destinin fons, que ja entenem que aniran a entitats del tercer sector que actuen a Catalunya, però sí que hi hagi un discurs sobre la pobresa que no faci diferències entre la pobresa propera i la llunyana", explica Mateu.
Retallades i EROs
El president de la FCONGD afegeix que la retallada dels fons públics ha provocat reduccions de plantilla i de projectes en moltes ONG: "No crec que hi hagi cap entitat gran o mitjana que no estigui fent una reestructuració". La que ell dirigeix, Intermón, va presentar un ERO a principis de l'any passat. La portaveu de Setem coincideix amb Mateu que "és un moment molt dur per a moltes organitzacions, perquè tant la Generalitat com el govern espanyol han tancat l'aixeta, i hi ha finançament però molt poc". Setem també s'ha vist afectada i ha hagut de reduir la plantilla a la meitat en dos anys.
Francesc Mateu manté l'esperança que el finançament públic torni als nivells d'abans de les retallades. "No significa un estalvi important en el pressupost de la Generalitat, és un problema de falta de voluntat, de manera que aspirem a recuperar-lo", explica convençut.
Tot i això, reconeix que les entitats s'hauran de reestructurar "pensant què és el més estratègic i més imprescindible". Marta Solano va més enllà: "Hem de lluitar per recuperar els diners de les administracions públiques, però nosaltres estem a favor de ser independents d'aquestes administracions apostant per les aportacions de les persones".
El debat sobre el model
La FCONGD defensa un model de cooperació centrat en les causes polítiques dels problemes i no tant en les seves conseqüències concretes. L'evolució cap a aquest model va començar ja fa temps, però Francesc Mateu es mostra preocupat perquè polítics i societat encara prefereixen accions concretes, i això pot ser perjudicial en el context d'ajustos.
"El nou model té l'inconvenient que és menys visible, i els governs i les persones sovint volen saber que els seus diners van a coses concretes i veure'n una fotografia", lamenta el president de la FCONGD. I afegeix: "No és el moment de tornar a pensar a fer només projectes visibles, i estem en diàleg amb el Govern perquè ho entengui".