La controvertida història d'Eulen, l'empresa que gestiona la vigilància al Prat
Guerres fraticides i contractes polèmics a Galícia formen part del currículum d'un dels principals grups multiserveis d'Espanya
BarcelonaLa vaga que els vigilants de seguretat del Prat protagonitzen aquests dies ha posat al centre de tots els focus Eulen. L’empresa concessionària d’aquest servei a l’aeroport és una de les grans companyies espanyoles de multiserveis, de les que es reparteixen el pastís de les concessions públiques ja no només en l’àmbit de la seguretat sinó també en el sector de les residències de gent gran, serveis de neteja, llars d'infants, telemàrqueting, entre altres activitats de serveis. Eulen és la joia de la corona d'un imperi familiar que va aixecar David Álvarez i que, ja abans de la seva mort, el 2015, el va enfrontar amb alguns dels seus fills, que encara continuen avui als tribunals barallant-se per l'herència del pare.
Els Álvarez són propietaris també del celler Vega Sicilia, de Ribera del Duero, però Eulen ha estat la gallina dels ous d'or des que va néixer d'una petita empresa de neteja fundada a Bilbao el 1962. L'any passat, l'empresa de serveis va facturar 1.520 milions d'euros i en va guanyar 24 milions nets. Més de la meitat del seu negoci el té a Espanya, on està fortament diversificada, i segons consta a la seva web dona feina a més de 47.000 treballadors.
La divisió de seguretat d'Eulen, a la qual pertanyen els treballadors del Prat ara en vaga, es remunta a meitat dels anys 70. Pel que fa a la seva presència en els controls de seguretat aeroportuaris, l'empresa assegura a la web que és present en 27 aeroports de tot l'Estat i Amèrica. El 2015, va guanyar la gestió de la seguretat al Prat presentant una oferta de 23,6 milions d'euros per a dos anys de servei, tal com recull el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Fonts de la plantilla han assegurat a l'ARA que l'oferta era gairebé mig milió inferior que la que va presentar Prosegur, que fins aleshores gestionava el servei.
L'any passat, Eulen va ampliar encara més la seva presència aeroportuària, tot i que en instal·lacions molt inferiors al Prat pel que fa a trànsit de persones. El novembre del 2016, Aena va treure a concurs tres blocs d'aeroports i la companyia es va endur el que estava format per 18 aeroports que tenen menys de mig milió de passatgers l'any, com, per exemple, el de Sabadell, Albacete, El Hierro, Còrdova, Pamplona, Madrid-Cuatro Vientos i Sant Sebastià. En cap d'aquests, per ara, s'ha obert un conflicte amb la plantilla de la magnitud de l'actual a l'aeroport català.
Abans d'assumir la gestió de la seguretat al Prat, Eulen va ser el gestor del mateix servei a Barajas, però el va perdre en favor de Prosegur en l'últim concurs convocat per Aena. Després, però, va adjudicar-se l'aeroport català i va vèncer, en aquest cas, Prosegur, que l'havia gestionat fins ara. Fonts del comitè de vaga asseguren que les noves contractacions de treballadors d'Eulen han estat en condicions més precàries, amb sous que no arriben als 900 euros en molts casos.
Ben connectada
La proximitat d'Eulen amb el poder ha estès una ombra de sospita a Galícia els últims anys, on l'oposició i els sindicats han acusat la Xunta de favoritismes en la concessió de serveis de diverses institucions a l'empresa. Com és el cas de la germana de l'actual president autonòmic, Micaela Núñez Feijóo, que és apoderada de diverses societats d'Eulen a Galícia i a qui l'any passat la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) va obrir una investigació sobre un contracte de 2,3 milions concedit a Eulen per l'Ajuntament de la Corunya quan l'alcaldia estava en mans del PP el 2011, segons va informar 'El Confidencial'.
A Catalunya, Eulen va ser protagonista d'un altra adjudicació polèmica el 2015, la de l'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala, que incloïa el CAP del municipi. El concurs de la Generalitat, que havia atorgat la gestió a la companyia en un primer moment, va anul·lar-se dos cops. Finalment, el departament de Salut va donar la raó a la Fundació Salut Empordà per mantenir-ne la gestió fins que es tornés a convocar el concurs.
Nissaga de poder
El més de juny passat, un any i mig després de la mort del fundador d'Eulen, la seva filla María José Álvarez va prendre el control del 59,14% d'Eulen i es va complir així, finalment, "la voluntat testamentària" del seu pare, tal com va informar l'empresa en un comunicat. Ella va ser un dels dos fills que va mantenir-se fidel al fundador del grup quan el 2010 va començar la batalla judicial amb una part dels seus germans. Les discrepàncies van obrir una guerra interna entre cinc fills 'díscols' de David Álvarez i l'empresari, que va comptar amb el suport de María José i Jesús David.