Els contraris al porta a porta de Sant Andreu animen els veïns a sabotejar la recollida

Aquest mes d'octubre unes 7.071 llars se sumaran al nou sistema d'escombraries

BarcelonaEls prop de 17.000 veïns de Sant Andreu (unes 7.071 llars) que se sumaran aquest octubre a la recollida d’escombraries porta a porta reben aquests dies dues cartes a les seves bústies: una de l’Ajuntament anunciant-los el canvi de model i explicant-los com es faran les trobades informatives i una altra dels veïns que s’oposen al nou sistema i que els animen directament a sabotejar-lo. I és que, contràriament al que preveia el govern municipal, els veïns que s’oposen al nou sistema segueixen més actius que mai i semblen lluny d’enterrar la destral de guerra. 

Aquesta mateixa tarda, a la plaça Orfila, unes 400 persones s'han concentrat per demanar a l'Ajuntament que tiri enrere i suspengui el porta a porta. Amb crits d'"Ajuntament, escolta, no volem el porta a porta!", els concentrats han enumerat tots els problemes que genera el nou sistema de recollida i han animat a tothom a desobeir i a no anar a recollir els bujols que dona l'Ajuntament després de prendre les dades de cada veí. "No recolliu el kit i quan aneu a tirar les escombraries deixeu-les allà on us sembli millor: on abans hi havia contenidors, a les papereres o a la plaça Orfila", ha demanat Omar, un jove veí que, segons ha dit, no participa en el porta a porta i no ha tingut encara cap conseqüència: "No us passarà res", ha assegurat. La concentració estava convocada per diferents veïns que s'han organitzat contra el nou sistema de recollida i tenia el suport de l'Associació de Veïns de Sant Andreu Sud. Entre el públic també hi havia la regidora de Junts per Catalunya Francina Vila.

Cargando
No hay anuncios

Mentre ha durat la concentració, alguns activistes repartien la carta que aquests dies han posat a les bústies dels veïns per on ara s'estendrà la segona fase. Entre les propostes d'accions per "mostrar el rebuig a aquest sistema injust", l'escrit proposa "fer turisme d'escombraries", és a dir, llançar les deixalles als contenidors dels barris on encara no s'aplica el nou sistema. A la carta, impresa a tot color en català i castellà, també es proposa "treure el xip del cubell de l'orgànic" perquè així quan la reculli l'operari "no la podrà llegir amb la seva polsera i no la comptabilitzarà". Fins i tot s'informa que la tinta del codi QR que hi ha al cubell i l'enganxina identificativa "són sensibles al dissolvent". El comunicat també informa que els cubells grans que tenen rodes "porten una xapa fixada amb cargols a la part del darrere".

La presidenta de l'Associació de Veïns de Sant Andreu Sud , Cristina Galán, ha justificat en declaracions a l'ARA aquesta forta oposició al que considera "un absolut desgavell". Segons Galán, aquest sistema és inviable en una ciutat amb "tanta densitat de població". Entre les queixes, hi ha la restricció d'haver de deixar les escombraries entre les 20 h i les 22 h "quan molts veïns ni tan sols són a casa seva" o el fet d'haver d'usar un codi identificatiu i bosses transparents que permeten que tothom sàpiga "si et gastes els diners o si vas al Banc dels Aliments". També critica el sol fet d'haver de deixar la bossa d'escombraries a terra en voreres estretes, cosa que complica el pas dels vianants, especialment el de les persones amb problemes de mobilitat. Per tot això, Galán i altres veïns que protesten des que va començar el canvi demanen suspendre el porta a porta. "No sé si cal tornar al contenidor convencional o usar els contenidors intel·ligents com ja es fa en altres llocs, però cal fer una altra cosa", defensa. La portaveu veïnal posa en dubte, fins i tot, les dades d'increment de reciclatge que segons l'Ajuntament ha produït el nou sistema de recollida, del 37% al 75%. "Dubtem que l'interès de l'Ajuntament sigui combatre el canvi climàtic. Ho fan només per rentar-se la cara davant d'Europa".

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament ja comptava que el canvi generaria reticències entre alguns veïns (al final és molt més còmode usar els contenidors), però confiava que duraria poc o que les protestes tindrien menys seguiment. El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha explicat que "és normal que hi hagi un percentatge de la població que no participi en el porta a porta" i ha recordat que també passa a altres ciutats. Ha reconegut, però, que, "aquí són més actius que en altres llocs, però a nosaltres el que ens preocuparia seria que el nivell de compliment estigués per sota de la resta".

Cargando
No hay anuncios

"M'emporto els cubells per davant"

Entre els andreuencs que han protestat contra el nou sistema de recollida també hi havia l'Escarlata, una veïna cega que es mou pel barri amb la seva gossa pigall, la Quiky. Segons ha explicat a l'ARA, el seu dia a dia s'ha complicat molt perquè les bosses d'escombraries per les voreres li dificulten el pas. "M'emporto els cubells per davant", ha explicat. A més, la seva gossa "té moltes més distraccions amb tantes olors". El problema se centra sobretot a l'hora de tirar les escombraries i també als matins, quan s'acumulen les bosses que no s'han llençat correctament. L'Ajuntament els recull al cap d'uns dies per intentar que el seu propietari acabi rectificant i tirant les escombraries allà on toca.

Cargando
No hay anuncios

El porta a porta va començar a Sant Andreu a finals de maig i afecta un total de 5.518 habitatges. I en aquesta fase s'hi sumaran 7.071 llars més. L'objectiu era continuar amb el canvi d'altres barris com Sant Antoni i Horta, però de moment segueixen a l'espera.