Contractes sense concurs públic i subvencions a dit: els escàndols del Meteocat

Un informe de la Sindicatura de Comptes denuncia les irregularitats d'aquest organisme el 2018

Les conclusions a què ha arribat la Sindicatura de Comptes després d'analitzar les xifres del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es podrien resumir en el fet que els responsables d'aquesta empresa pública se saltaven la normativa per poder fer i desfer al marge de qualsevol control. Així, podien adjudicar contractes públics o subvencions a dit i sense haver de donar explicacions. Moltes d'aquestes operacions eren irregulars. El diari ARA ja va publicar una investigació el setembre del 2018 per denunciar que l'organisme, que aleshores estava dirigit per Oriol Puig, havia adjudicat diferents serveis i treballs de manera irregular. Alguns processos havien tirat endavant amb l'única firma del director (vulnerant la regulació d'aquest ens públic) perquè els tècnics no volien autoritzar que es paguessin uns preus que consideraven inflats.

L'informe de la Sindicatura de Comptes, que es va presentar dimarts a la mesa del Parlament, també analitza el 2018 i encara denuncia més irregularitats. Agafant una mostra de 25 contractes adjudicats pel SMC a diferents empreses, la Sindicatura ha descobert que n'hi ha deu que en realitat haurien de ser un sol contracte però que s'han anat trossejant perquè l'import final no sigui tan alt i així poder adjudicar-lo amb diversos contractes menors sense haver d'organitzar un concurs públic. La normativa obliga a organitzar i publicitar els concursos públics a partir d'un import determinat per intentar garantir que les adjudicacions que es fan des de les administracions públiques són transparents i que durant el procés hi ha hagut una concurrència entre diferents empreses. Sis d'aquests 10 contractes trossejats, a més, s'han acabat adjudicant a empreses que ja no podien assumir més feines d'aquest organisme.

Cargando
No hay anuncios

Algunes de les subvencions atorgades per aquesta empresa 100% pública també es van fer "de forma directa" i sense justificar perquè no s'atorgaven a partir d'un concurs públic. Els beneficiats per aquestes subvencions a dit són l’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM), l’Associació Catalana d'Observadors Meteorològics (ACOM), la Fundació Observatori de l’Ebre i la RACAB. En aquesta última, la de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, ni tan sols es va requerir a l'entitat que justifiqués a què havia destinat els diners de la subvenció. L'informe també denuncia que cap d'aquestes subvencions s'havia inscrit al Registre d'Ajuts i Subvencions de Catalunya, tal com fixa la llei.

Cargando
No hay anuncios

A més d'aquestes irregularitats, la Sindicatura de Comptes també posa de manifest que al tancament d'aquell any, el 2018, el SMC "mostrava un fons de maniobra negatiu" perquè l'entitat "no disposava pràcticament d’ingressos propis i depenia gairebé totalment del finançament de la Generalitat". Durant aquell any, tot i les dificultats econòmiques, els sous i salaris van augmentar un 8,9% i, a més, es va fer càrrec de la nòmina d’un tècnic de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, que estava adscrita a la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la secretaria de Medi Ambient del departament de Territori i Sostenibilitat. L'any 2018 el SMC depenia del departament de Territori i Sostenibilitat, en mans del conseller Damià Calvet, però ara depèn del departament d'Acció Climàtica.

Aquell any 2018 es va modificar la llei de contractacions del sector públic per intentar, precisament, afavorir la competència entre les empreses i la transparència. El director del Meteocat, Oriol Puig, va acabar sent sancionat i va ser substituït aquell mateix any per Eliseu Vilaclara, que recentment va deixar el càrrec en mans de Sarai Sarroca, la primera directora del Meteocat en 100 anys. Fonts de la conselleria han explicat al diari ARA que estaran "amatents" a la resolució del Parlament.