Societat 22/03/2021

Contenidors intel·ligents i maquinària silenciosa: els canvis en la neteja a Barcelona

El barri de Sant Antoni estrenarà aquest any la identificació dels usuaris que llencin brossa orgànica

3 min
Un dels nous vehicles elèctrics de neteja

BarcelonaNo s'han previst canvis perquè els contenidors de Barcelona estiguin fets de material difícil d'incendiar, a prova de protestes, però la nova contracta de la neteja que la ciutat prepara des del 2018 –d'aquí que alguns dels grans anuncis semblin ja repetits– i que el ple aprovarà, finalment, aquest divendres sí que recull millores encaminades a fer augmentar el percentatge de recollida selectiva de brossa, estancat de fa anys en vora el 38%. Una de les tecnologies que es volen introduir són els contenidors intel·ligents, que demanaran a l'usuari que s'identifiqui abans de permetre-li llençar la seva brossa i que es confia que, en un futur, puguin servir per adaptar la taxa que paga cada veí en concepte de recollida d'escombraries: si recicles millor, pagues menys.

El barri de Sant Antoni, que és un dels tres on aquest any s'implantarà el sistema de recollida de residus porta a porta, estrenarà aquest tipus de contenidors amb sensors per a la recollida de la brossa orgànica. I, a partir d'aquí, la idea de l'Ajuntament és anar estenent el sistema i poder afinar més la taxa que es paga, que, inicialment, s'estimarà igual per al conjunt del barri i després es podrà individualitzar.

La ciutat vol anar generalitzant el porta a porta –ja s'aplica a Sarrià i aquest any arribarà a Sant Andreu, Sant Antoni i Horta– i sumar-hi, quan es consideri necessari, contenidors intel·ligents. Tots els de la nova contracta, que seran més baixos per facilitar la visibilitat d'un costat a l'altre del carrer, estaran preparats per incorporar aquesta tecnologia. I una altra de les novetats, pel que fa a contenidors, serà la disposició: el marró, el de l'orgànica, se separarà ara del del rebuig i es posarà al costat del trio de recollida selectiva. També es preveu reduir el nombre de contenidors grisos –un 17% menys– i augmentar els de reciclatge –un 25% més–. L'objectiu de totes aquestes mesures és poder assolir la fita de recollida selectiva fixada per la Unió Europea, passar del 38% al 55%.

La contracte de la neteja és el contracte de més envergadura dels que aprova el consistori: s'endú entre el 9% i el 10% dels més de 3.000 milions del pressupost municipal, a raó de prop de 300 milions anuals. I, un cop adjudicat, s'allargarà durant vuit anys i dos més de prorrogables. Més enllà de les xifres, l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, també ha apuntat en la presentació que el tema de la neteja és el que més ànims encén entre els veïns i que a l'hora de redactar les noves clàusules per al contracte s'ha prioritzat que els vehicles que se n'ocupen siguin els més silenciosos i menys contaminants possible. Es passarà del 20% actual de vehicles elèctrics al 66%. Un total de 870 vehicles elèctrics. Els més grossos són els que és més difícil que es puguin electrificar. La inversió en nova maquinària, contenidors i papereres s'eleva fins als 252 milions d'euros.

La nova contracta, que torna a adjudicar la zona centre de la ciutat a l'empresa FCC, tot i les irregularitats en el servei denunciades durant el mandat passat, també preveu augmentar en 400 persones la plantilla i es marca el repte de feminitzar-la, sobretot en el torn de nit, que és on predominen més els homes. Segons ha explicat el regidor de Transició Eclògica, Eloi Badia, la fita marcada serà augmentar cada any un punt el percentatge de dones en plantilla: passar del 23% actual al 35%.

També està previst posar en marxa un espai web perquè cada veí pugui saber quan es farà la recollida d'escombraries davant de casa seva i quin vehicle se n'ocuparà. Serà en aquest lloc on, en un futur, cada ciutadà també podrà consultar com està fent la recollida selectiva i si això li permet alguna bonificació per avançar cap a una fiscalitat per generació.

Torna FCC

Amb el concurs per al nou contracte, FGC donarà servei als districtes de Ciutat Vella, l'Eixample i Gràcia; CLD, que ja gestionava una de les zones, la canviarà per la de Sants-Montjuïc, les Corts i Sarrià - Sant Gervasi; Valoriza debuta amb Horta-Guinardó i Nou Barris, i Urbaser manté Sant Andreu i Sant Martí. Un cop adjudicat el contracte, les empreses tindran nou mesos per adaptar la seva flota a les noves condicions.

El que es busca sobretot, segons ha detallat Badia, és poder adaptar el tipus de neteja a cada barri. Per això, s'impulsa maquinària específica per fer la neteja de llocs com els carrils bici o els carrerons estrets. Per primera vegada, a més, el contracte inclou la neteja de les zones verdes, que fins ara depenien de Parcs i Jardins.

stats